Hlavní navigace

Komerční stanice a DAB, výběr námětů v České televizi nebo Ultra HD (4K) vysílání na Slovensku

15. 7. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: archiv autora
TÝDENNÍ REVIZE – Náš spolupracovník shrnul setkání FITESu o programové poptávce ČT, Petr Uchytil okomentoval perspektivy digitálního rozhlasu a AntikSat láká na pravidelné 4K vysílání.

Komerční sektor chce mít jistotu, že se přechod na DAB zaplatí

Podle ředitele strategického marketingu společnosti Lagardère Active Petra Uchytila hovoří pro přechod na DAB spíše „marketingové a vizionářské“ důvody. Obecně trh na problematiku DAB reaguje protiotázkou, jestli se přechod zaplatí a jestli náhodou nebude objem reklamy, který v rádiu aktuálně máme, pořád stejný, myslí si Uchytil. A protože mu jsou bližší konzervativnější odhady růstu, pracuje i s variantou, že se nezaplatí. Pak je samozřejmě na stole otázka, proč bychom na DAB přecházeli. Ale je i několik důvodů pro DAB, ať už marketingových, nebo vizionářských ohledně dlouhodobého udržení posluchačů, aby nedošlo k poklesu konzumace rádia jako mediatypu, dodal už smířlivěji.

Petr Uchytil: DAB? Potřebujeme vědět, jestli se přechod zaplatí

Petr Uchytil

Postup při zpracování námětů v České televizi

Filmový a televizní svaz FITES pořádá svá tradiční čtvrtletní setkání nazvané čtvrtletníky. To poslední s pořadovým číslem 81 neslo název „vývoj a ochrana audiovizuálních projektů v České televizi“. Téma vzniklo v souvislosti s koncem prvního funkčního období současného i budoucího generálního ředitele veřejnoprávní televize Petra Dvořáka. Během Dvořákova působení v čele České televize vznikla řada nových organizačních, technologických a procesových postupů. Jedním z nich je podle předsedy FITESu Martina Vadase i práce vývoje tvůrčích producentských skupin (TPS) a jejich kreativních producentů. Vadas považuje jako takovou „třešničku na dortu“ loni v prosinci zveřejněnou programovou poptávku ČT, kde se hovoří o jejím využití k roku 2019.


Autor: Česká televize

Stavba sídla ČT na Kavčích horách v Praze.

AntikSat nabídne svým zákazníkům Ultra HD (4K) programy

Společnost Antik Telecom přidává do základního balíčku své IPTV služby programy FashionTV 4K, Funbox 4K a vlastní Ultra HD stanice Piánko 1 a 2. To vše bez změny měsíčního paušálu. Nové rozlišení zabezpečuje třetí generace set-top boxů Antik Mini 3, jejichž distribuce koncovým klientům začne příští týden. Ve verzi Mini 3S pak bude přijímač k dispozici i klientům služby AntikSat. Satelitní služba Antiku změní v polovině srpna komprimační algoritmus na všech svých kanálech z MPEG4 na modernější HEVC/H.265. Dotčeným klientům firma bezplatně vymění jejich starší set-top box za nový s podporou kodeku HEVC.

AntikSat přezbrojí zákazníky své optické sítě na nové 4K set-top boxy

DVB-T2: Zapojila se televize Noe, pomalu přibývají i nové přístroje

K letošnímu červnu vysílá křesťanská televize Noe pro sedmdesát procent domácností ČR v následujících oblastech:

  • Praha a střední Čechy z vysílačů Žižkov a Cukrák
  • Brno a okolí z vysílačů Hády a Barvičova
  • Ostrava a široké okolí z vysílačů Hošťálkovice a Hladnov
  • Jihlava a okolí z vysílače Javořice
  • jižní Čechy z vysílače Mezivrata z Votic
  • Plzeň a okolí z vysílače Krašov
  • z vysílače Ještěd pro území severních, východních a středních Čech

Další šíření televize Noe v systému DVB-T2 pro celé území ČR předpokládáme do konce letošního roku 2017 a nejpozději pak do konce února 2018, dodal pro server DigiZone ředitel televize Petr Kudela.

Do konce roku chce televize Noe v DVB-T2 pokrýt celé území republiky

Set-top box pro příjem budoucího zemského vysílání v DVB-T2/HEVC přichází s překvapivými vlastnostmi a výtečnou cenou. Pokud požadujete levný set-top box, máte dobré příjmové podmínky a chcete ho využít i pro přehrávání multimédií, resp. videí s externími titulky, lze ho jen doporučit. S tím posledním mají dnes problém i mnohem dražší set-top boxy. 

Levný set-top box pro DVB-T/T2? Zkuste Maxxo T2 H.265 s výtečným poměrem cena/výkon


Autor: Expro Mobil

Set-top box pro DVB-T/T2 Maxxo T2 H.265.

Zatímco se během května do seznamu dostávají desítky nových televizorů, během června, resp. do poloviny července, jde jen o něco málo přes 20 přístrojů. V drtivé většině případů jsou to opět televizory, a to značek Sencor a zejména Toshiba. Set-top boxy jsou tu dva – Amiko a Synaps a najdete je v našem neustále aktualizovaném seznamu zařízení kompatibilních s DVB-T2/HEVC.

DVB-T2/HEVC: v „ověřených“ přijímačích žádné velké změny

CME se zbavuje chorvatské Novy TV a slovinské Pop TV

Americká mediální společnost CME, která v Česku vlastní televizi Nova, se zbavuje dvou svých jihoslovanských stanic. Za chorvatskou televizi Nova TV a slovinskou Pop TV by měla podle serveru Patria.cz vyinkasovat od slovinského operátora Slovenia Broadband 230 milionů eur, což by měla být přibližně čtvrtina aktuálního dluhu skupiny CME. Její celkový dluh přesahuje podle citovaného článku částku jedné miliardy dolarů. Transakce podléhá souhlasu regulačních orgánů, jeho ukončení se předpokládá ke konci letošního roku.

CME prodává chorvatskou Nova TV a slovinskou Pop TV, umořit tak chce až čtvrtinu svých dluhů

Nejsledovanějším červnovým seriálem byla Policie Modrava

Pro účely naší pravidelné analýzy úspěšnosti televizních seriálů jsme vybrali šest titulů, tři vyšly z produkce televize Nova, dva vyrobila Prima a jeden pochází z dílny veřejnoprávní České televize. Z hlediska pořadí patří první dvě místa Nově, třetí Primě, čtvrté opět Nově, na pátém se umístily další seriály Primy a na posledním šestém místě skončil jediný zástupce České televize. Nejlepší sledovanosti u obecné cílové skupiny diváků starších patnácti let dosáhla Policie Modrava, když v průměru sledovalo každý díl 1 116 570 diváků. Z pohledu mladší cílové skupiny ale policisty z Modravy porazili doktoři z ordinace v růžové zahradě, když modravské sledovalo průměrně 452 tisíc diváků ve věku od 15 do 54 let a drama v ordinaci přilákalo 467 400 zástupců mladší cílové skupiny. 

Seriálovou bitvu vyhrála v červnu Nova, nejsledovanějším seriálem byla Policie Modrava

Ultra HD vysílání prostřednictvím IPTV v Kanadě

Pokračujeme v prezentaci zámořských řešení UHD, přičemž zůstáváme v zemi javorového listu. Jako druhé si představíme Optik TV, IPTV službu národního operátora Telus Communications, který obsluhuje provincie Alberta, British Columbia a Quebec. V další části bude následovat Rogers Cable, televize standardu DVB-C společnosti Rogers Communications. Ta pro změnu obsluhuje jižní a východní Ontario, New Brunswick a Newfoundland and Labrador.

Zámořská Ultra HD (4K) řešení – kanadská Telus Optik TV

Krátce

V rámci Shield TV je nyní prostřednictvím aplikace dostupná také služba videa na vyžádání (VoD), Amazon Video. Streamování filmů a seriálů je možné až do rozlišení Ultra HD (4K) a navíc včetně obsahu s technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah).

Amazon Video je dostupné i přes Nvidia Shield TV

Amazon Video a Nvidia Shield TV (2017).
Autor: Nvidia

Amazon Video a Nvidia Shield TV (2017).

Virtuální realita (VR) a rozšířená realita (AR) míří do médií, vzdělávání, práce, cestovního ruchu a také třeba do maloobchodu. Mezi nejdůležitější zjištění v rámci průzkumu společnosti Ericsson ConsumerLab patří to, že spotřebitelé očekávají, že virtuální obrazovky začnou – v průběhu jednoho roku – nahrazovat televizory a kina. Že pro rozvoj virtuální a rozšířené reality budou rozhodující sítě typu 5G.

Studie Ericssonu: pro virtuální a rozšířenou realitu budou rozhodující sítě 5G

BRAND24

V roce 2016 navštívilo „klasická” česká kamenná kina přes patnáct a půl milionu diváků. Jen za první čtyři měsíce letošního roku to pak bylo přes 5,3 milionu lidí, více než dvě třetiny z nich si pak pro sledování filmu zvolily multiplexy. Mají vůbec v dnešním Česku – kde navíc od roku 1989 klesl počet návštěvníků kin na čtvrtinu – příležitost prosadit se letní kina? Odpověď je kladná. Letních kin je u nás stále dostatek a mezi oblíbenou zábavu patří nejen na menších městech, ale populárními se znovu stávají třeba i v Praze. 

Letní kina nezastavila změna režimu ani digitalizace


Autor: Film Europe Channel

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).