Hlavní navigace

Kolik stojí televizní vysílání přes satelit? Šest milionů korun ročně

14. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
14. 2. 2011

Jak drahé je pro televize vysílání přes satelit a jak moc se liší poplatky za šíření signálu přes družici a pozemní vysílače? Významně. Celoplošné pokrytí prostřednictvím zemských digitálních vysílačů vyjde v České republice na 50 až 80 milionů korun ročně v závislosti na zvoleném multiplexu, délce smlouvy a počtu programů, kolik chce provozovatel v dané digitální síti šířit. Oproti tomu za vysílání přes satelit zaplatí jeden televizní program šest milionů korun ročně, maximálně tedy desetinu sumy, co za vysílání v DVB-T.

K TÉMATU: Zdeněk Šámal: Televize Z1 chtěla odejít z DVB-T, stálo ji 40% nákladů

Asi nejvýhodnější ze všech platforem je satelit Astra 23,5 stupně. Záleží na vysílané kvalitě, ale jeden kanál v běžném televizním rozlišení přijde na půl milionu korun měsíčně. Za tuto cenu pokryjete signálem všech 4,2 milionu českých domácností. Ostatní varianty pokrytí jsou několikanásobně dražší, řekl v rozhovoru pro týdeník Euro Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která v České republice provozuje největší satelitní službu Skylink.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Výkonný šéf Óčka: Radiokomunikace zneužívají monopol na DVB-T

Dražší je satelitní šíření programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Glisník už dříve na dotaz serveru DigiZone.cz uvedl, že distribuce jednoho takového programu vyjde na milion korun měsíčně. I tak to je mnohonásobně méně než vysílání standardně rozlišeného programu v celoplošné zemské digitální síti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).