Hlavní navigace

Ministr Kocáb kritizuje ČT za vysílání komunistických zpráv Před 25 lety

3. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
3. 3. 2010

K vysílání nacistických filmových týdeníků 20 let po skončení druhé světové války přirovnal ministr pro lidská práva Michael Kocáb pořad Před 25 lety, v němž zpravodajský kanál ČT 24 denně před 19 hodinou nabízí sestřih z komunistických Televizních novin, starých přesně čtvrt století.

DISKUTUJTE: Vadí vám pořad Před 25 lety na ČT 24 před hlavní zpravodajskou relací Události?

Jsem zneklidněn každodenní masáží komunistickými zprávami z doby před 25 lety, které jsou vysílány jen tak, bez odborného uvedení do historického kontextu, uvedl Kocáb v tiskové zprávě, kterou cituje zpravodajský server Novinky.cz. Ministrovi vadí, že veřejnoprávní Česká televize neuvádí sestříhané komunistické zpravodajství do historického kontextu.

Tipy C

Podle Kocába je třeba na 25 let staré Televizní noviny Československé televize nahlížet jako na profesionální propagandu minulého režimu, která může vyvolávat nezdravý resentiment po komunistické nadvládě. Ministr míní, že chování ČT je stejně nepatřičné, jako kdyby německé televize 20 let po konci války každodenně vysílaly týdeníky z období Třetí říše s projevy Adolfa Hitlera, Josepha Goebelse a dalších nacistických pohlavárů.

Naše německé sousedy ovšem nic takového nenapadlo, tvrdí Kocáb. V tom ovšem ministr pro lidská práva a menšiny nemá pravdu. Na Bayerischer Rundfunk jsou zprávy před 25 lety taky, byť západoněmecké. Je to běžný formát, syrový pohled do historie, namítá na Facebooku Filip Rožánek z internetového oddělení Českého rozhlasu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).