Hlavní navigace

Klady a nedostatky renovovaného digitálního webu ČT

7. 12. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Letité stránky digitalizace na serveru České televize včera získaly novou tvář. Veřejnoprávní vysilatel převedl balík statických textů do uživatelsky příjemnější podoby a doplnil sem informace nové. Změny na digitálním webu ČT souvisejí s kampaní, kterou mohou diváci vidět na obrazovce, i se současným projektem Domažlice. Přes kosmetické a obsahové úpravy mají ale renovované stránky k dokonalosti ještě daleko.

Tak jsem se dnes dověděl, že se u nás bude za půl roku rušit analogové pozemní televizní vysílání a že svoje oblíbené pořady budu moci sledovat už jedině prostřednictvím digitálního vysílání (pozemního nebo družicového). Co mám tedy dělat? Mám si koupit nový televizor? A mám zahodit svůj satelitní přijímač? Kdo mi poradí?

Právě jste dočetli motivační odstavec, které jsme přebrali z nových stránek digitalizace České televize (ČT). Dostane se na ně každý, kdo v televizi spatřil informační spot a ze zvědavosti navedl svůj prohlížeč na adresu digict.cz. Doména je přesměrovaná na stránky speciálu o digitálním vysílání, který je součástí webu ČT. Můžete sem zavítat i přímo.

Řešení pro každého diváka

Atmosféru digitalizace navozují nové stránky rozčtverečkovaným bočním a horním pruhem. Na koncích pruhů postupně základní vínové kostky vypadávají, zůstávají po nich jen prázdná místa. Zkušený sémiotik by tu jistě objevil narážku na výpadky a kvalitu digitálního vysílání ČT, my tak přísní ale nebudeme – lidem jde hlavně o informace a jejich snadnou přístupnost.

Úvodní stránka speciálu zaslouží pochvalu. Ve třech bodech se tu čtenář dozví, co bude znamenat digitalizace právě pro něj a jak se s problémem vypořádat. Řešení se neomezuje pouze na zemské digitální vysílání, hlasu se dostalo všem platformám. Detailnější návody se návštěvník hlavní strany dočte jen pro individuální a společný příjem vysílání na anténu. Majitelé satelitních přijímačů, kabelové přípojky, Internetu nebo IPTV jsou hned na úvod zklidněni – pro ně se nic nemění.

Zavádějící informace pro nákup set-top-boxu

Co mám udělat? ptá se druhý bod hlavní stránky. Česká televize by na zapojení set-top-boxu nejraději povolala odbornou firmu, která staví antény nebo opravuje televizory. Záhy si to ale rozmyslí a naznačí divákovi, že připojit digitální přijímač není nic těžkého. Na kontrastu konektorů SCART a cinch vůči anténní zdířce text demonstruje, kdy si divák vystačí s obyčejným set-top-boxem a kdy nikoli.

ČT informuje: Pokud ale mám na televizoru jenom takovýhle (anténní, pozn. red.) konektor, do něhož je navíc připojena anténa, tak to je nejhorší případ, protože budu potřebovat set top box s modulátorem, kterých není moc. Je otázka, jak si sousloví není moc vykládají na Kavčích horách, na DigiZone.cz bychom si na takovou formulaci netroufli. Set-top-box s modulátorem, navíc v ceně pod dva tisíce, jsme recenzovali naposledy včera.

Fiktivní hlas zájemce o digitalizaci, který hlavní stránkou webu ČT provází, ale v konfrontaci s anténním konektorem přemýšlí: Možná bych v tomhle případě měl uvažovat o koupi nového televizoru, který už bude mít vestavěný tuner (přijímač) pro digitální příjem. Těch sice zatím na trhu také není moc, ale je už možné si vybrat jak moderní LCD, tak klasický televizor, a hlavně budu mít jen jeden dálkový ovladač. Stránky tu narážejí na bariéru, která jim zakazuje jmenovat konkrétní výrobce. U digitálních televizorů jich opravdu není mnoho, ale naštěstí pro zákazníka se nabídka začíná rozšiřovat.

Několik vět vs. stohy textu

Úvodní stránka digitalizace České televize asi nenajde mnoho kritiků. Mně tu vadila jen kombinace vínového písma pro zdůraznění slov a červeného na značení hypertextových odkazů – vyšší přehlednosti by jistě prospělo důraznější odlišení textu s různými funkcemi. Bod, ve kterém se věnuje ČT problematice sdružené televizní antény (STA), by si pak zasloužil rozvést na samostatné stránce. Místo toho je čtenář omezený jen na základní informaci o stotisícových nákladech na jeden multiplex v případě nákupu set-top-boxu s modulátorem na každý kanál nebo druhém řešení – přímém rozvodu signálů DVB-T, které vyjde bezesporu levněji (pro majitele STA určitě).

Navigační panel umí zájemce rozvést na různé platformy. Kromě DVB-T je zastoupené i DVB-S, DVB-C, IPTV a internetové vysílání ČT. Digitální kabel a televize přes internetový protokol jsou zatím odbyté pouze jediným odstavcem. Zbylé tři platformy jsou naopak rozčleněné do několika dalších bodů, přičemž jedním z nich je vždy stránka často kladených dotazů. Pasáž o DVB-S je přehledná, obsahuje potřebné informace, jejímu člení pomáhá tučné písmo a obrázky vyzařovaných diagramů satelitů s programy České televize.

Sekce věnovaná zemskému digitálnímu vysílání informuje o možnostech příjmu po celé ČR, aby se pak soustředila na projekt Domažlice. Čtenáře musí v části DVB-T a pak i v bloku Digitální vysílání DVB obecně ohromit hutnost a délka některých příspěvků. Domažlická stránka má sice výraznější členění, ačkoli i jí by slušel úvodní „klikací“ rozcestník do jednotlivých kapitol. Článek Přijímače pro DVB-T je ale natolik komplexní a formátování prostý, že pro člověka bez zkušeností v oboru může mít nakonec nulový účinek. Jeho délka i absence orientačních bodů jsou totiž odstrašující.

BRAND24

Úpravy nejsou definitivní

Tisková zpráva k novému řešení stránek uvádí: Záměrem autorů úpravy bylo především nově oslovit širokou veřejnost a nabídnout jí jednoduchý a praktický návod, jak postupovat při probíhající digitalizaci televizního vysílání v České republice, a to zřízením domény www.digict.cz, kde jsou v novém grafickém hávu soustředěny kompletní informace o zavádění digitálního vysílání, které byly dříve rozptýleny v různých rubrikách. Někdy může ale větší a inteligentně řešené členění uživatelům spíš pomoci. Inspirací pro ČT může být třeba formát návodných textů na našem sesterském serveru Lupa.cz.

Stránky budou samozřejmě na základě čtenářských ohlasů průběžně upravovány, zejména budou postupně doplňovány odpovědi na nejčastější dotazy, připomíná tisková zpráva ČT. Doufejme proto, že k jejich zlepšení prospěje i dnešní článek a vaše připojené reakce. Třeba se pak dočkáme odkazu na DigiZone.cz, který na digitálním webu ČT zatím nikde není. V rámci domažlického speciálu najdete ale zajímavou anketu, kterak jsou diváci ochotní přejít k digitálnímu vysílání. 57 procent ze 60 hlasujících se k přestupu na DVB-T chystá ještě letos.

Co říkáte na nové stránky o digitalizaci České televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).