Hlavní navigace

Kdy se v Brně a Ostravě objeví digitální vysílání televize Prima?

14. 2. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
14. 2. 2006

Televizní diváci v Brně a Ostravě se set-top-boxy pro příjem zemského digitálního vysílání postrádají v programové nabídce multiplexu A televizi Prima. Kdy se tato stanice objeví v nabídce pozemních digitálních sítí?

V prvé řadě je třeba říci, že Prima v multiplexu A nevysílá a vysílat nechtěla. Ona projevila zájem o vysílání v multiplexu B, s jejímž provozovatelem ji pojí stejný vlastník, vysvětlil už minulý čtvrtek na tiskové konferenci v Brně Martin Roztočil, ředitel úseku vysílacích služeb společnosti Radiokomunikace, která provozuje přechodný digitální multiplex A. Ten právě minulý týden zahájil vysílání v Brně a Ostravě.

BRAND24

Prima už dnes vysílá na pražském kmitočtu multiplexu B (kanál 46), do dalších regionů se ale tato síť zatím nerozšířila. Generální ředitel Primy Martin Dvořák na sklonku loňského roku v rozhovoru pro server DigiZone.cz řekl, že tato televize chce zemské digitální vysílání spustit nejprve v Praze a Brně. Zatímco v Praze už Prima vysílá (společně s několika dalšími programy, které jsou v multiplexu B šířeny experimentálně), do Brna se zatím nedostala. Důvodem je finanční náročnost takového vysílání.

Zatímco v Praze totiž Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) povolila provozovateli multiplexu B, společnosti Czech Digital Group (CDG), šířit kromě Primy i zkušební digitální vysílání dalších televizních stanic (TOP TV, 24cz, Óčko, TA3 – ta však zatím v multiplexu B nevysílá), pro Brno žádné takové povolení neplatí a provoz celé sítě by musela zaplatit sama Prima. Dokud RRTV neudělí digitální licence a nebudeme mít klienty, nemůžeme zahájit vysílání v dalších regionech, řekl v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na kanálu ČT 24 předseda představenstva CDG Leoš Pohl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).