Hlavní navigace

Kdy nemusíte platit koncesionářské poplatky, radí dnešní LN

19. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
19. 3. 2009

Aktuální vydání deníku Lidové noviny radí na straně 2 v rubrice Více peněz, kdy musíte platit, nebo naopak neplatit, koncesionářské poplatky za televizor. List připomíná, že pokud máte v bytě více televizorů, platíte stejně vždy pouze za jediný. Pokud jste vybaveni kabelovou televizí, nezbavuje vás to placení koncesionářského poplatku. Ten totiž není součástí platby za kabelový rozvod.

BRAND24

Pokud se chcete poplatkům vyhnout, musíte televizi zrušit. Důležité je vlastnictví přístroje, nikoliv jeho sledování. V dnešní době se placení poplatků vyhnout nelze. Jde už nejen o klasické televizory, ale i některé mobilní telefony, terestrické i jiné set-top-boxy, počítače s TV kartou atd. Lidové noviny upozorňují, že tzv. z obliga jsou osobní počítače, na kterých sledujete např. kanál ČT 24 po internetu nebo mobilní telefony, do kterých si stáhnete video. Teoreticky lze tedy koncesionářský poplatek obejít tak, že si pořad stáhnete např. z iVysílání České televize.

List připomíná, že dle zákona lze považovat za přijímač i takový prostředek, který k němu původně sloužil, ale držitel si jej upraví k jinému účelu. Pokud tedy dáte na televizi ubrus s květinou a ukroutíte z ní anténu nebo předěláte rádio na botník, poplatkům se nevyhnete, upozorňují Lidové noviny. Pokud byste tedy chtěli na poplatcích skutečně ušetřit, dostanete se k částce 2160 Kč ročně. Osvobození od koncesionářských poplatků se týká i postižených osob, a to v případě, že jste člověkem, který částečně nebo úplně trpí slepotou (v případě rozhlasové přijímače hluchotou). Musíte však žít sami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).