Hlavní navigace

Kdo jsou finalisté konkurzu na ředitele Českého rozhlasu?

24. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Rada Českého rozhlasu v úterý vybrala ze 17 kandidátů na generálního ředitele ČRo tři finalisty, z nichž 30. září zvolí nástupce odvolaného ředitele Václava Kasíka. Do finále konkurzu postoupili tři rozhlasoví matadoři: kromě nynějšího prozatímního šéfa rozhlasu Richarda Medka jde o dva bývalé generální ředitele federálního Československého rozhlasu Petra Duhana a Jiřího Mejstříka. Medek i Duhan jsou členy nynějšího vedení ČRo, pouze Mejstřík nemá s rozhlasem už delší dobu nic společného. Ne tak s jeho radními.

Peter Duhan

V prvním kole volby získal 7 hlasů

Peter Duhan

Nynější ředitel publicistické stanice Český rozhlas 6 už veřejnoprávní rozhlas jednou vedl. V letech 1991 až 1992 byl ústředním ředitelem federálního Československého rozhlasu, později byl oblastním ředitelem kabelové společnosti Cabel plus pro Prahu (tato společnost se později stala základem pro vznik dnešního největšího tuzemského kabelového operátora UPC). Zajímavé je jeho angažmá ve společnosti Beseda Holding, která byla v druhé polovině devadesátých let úzce propojená s televizí Nova. Duhan v ní vedl vydavatelství „Nový Telegraf s.r.o.“, které vydávalo Nově nakloněný deník Telegraf a také vydavatelství „N-Pres a.s.“, které zase vydávalo klubové časopisy Novy.

V Besedě Holding působil Duhan v letech 1997 až 1999, kdy Nova přes složitý propletenec firem v této skupině fakticky ovládala i konkurenční televizi Prima. Od roku 1999 přešel Duhan na volnou nohu jako novinář a stálý spolupracovník ČRo 6 – Rádia Svobodná Evropa a Hospodářských novin. Na ČRo 6 moderoval například pravidelný pořad o médiích, jehož častým hostem byl i nedávno odvolaný generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Ředitelem ČRo 6 se stal v roce 2006, kdy jej do této funkce na Kasíkův návrh jmenovala tehdejší Rada ČRo.

Letos v červnu se o Duhanovi spekulovalo jako o nástupci Kasíka, který měl být odvolán. Podle zpravodajského serveru Aktuálně.cz se rozhlasová rada předem dohodla s Duhanem, že pokud se jí podaří Kasíka odvolat, stane se dočasným generálním ředitelem Českého rozhlasu. Duhan se nechtěl k těmto informacím vyjadřovat a poté byl hospitalizován v nemocnici. Kasíka rozhlasová rada skutečně odvolala v červenci a na místo prozatímního generálního ředitele zvolila Richarda Medka, dosavadního programového ředitele ČRo. Ten na stejném zasedání, na němž byl Kasík odvolán, oznámil, že funkci programového ředitele ČRo po dobu jeho prozatímního ředitelování celého rozhlasu obsadí právě Petrem Duhanem.

Duhan však vedle programového oddělení nadále vede i stanici Český rozhlas 6. Síly obou hlavních finalistů, Duhana i Medka, jsou v radě vyrovnané. Pro oba v prvním kole volby hlasovalo všech sedm přítomných radních.

Richard Medek

V prvním kole volby získal 7 hlasů

Richard Medek

Prozatímní generální ředitel Českého rozhlasu platí za hlavního favorita celého výběrového řízení. Není tajemstvím, že proti svému předchůdci Václavu Kasíkovi dvakrát kandidoval na stejnou funkci. Podruhé, před čtyřmi lety, Kasíkovu volbu značně zkomplikoval. Kasík musel slíbit, že si Medka vezme do nejužšího vedení rozhlasu (v roce 2007 jej jmenoval programovým ředitelem). Medek do té doby vedl jako ředitel pražskou stanici Českého rozhlasu Regina, a jejím vedením byl pověřen i po svém jmenování programovým šéfem celého rozhlasu.

Richard Medek má zkušenosti jak z veřejnoprávních, tak komerčních médií. V polovině devadesátých let působil v televizi Nova jako šéfredaktor Snídaně s Novou a později jako marketingový ředitel celé televize. Když vlastník Novy, bermudská společnost CME, vstoupila do projektu celoplošného komerčního Rádia Alfa (a změnila jeho název na Rádio Nová Alfa, aniž by to dosouhlasila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání), měl na starost jeho přeformátování ze zpravodasko-publicistické stanice na klasické komerční rádio. Alfa ovládaná CME ale čelila několika správním řízením RRTV, a CME se později z tohoto rádia stáhla, včetně Medka. Jejím ředitelem se stal Václav Kasík, spolujimajitel společnosti Kaskol, která byla od začátku držitelem licence tohoto rádia, v níž měla CME krátce většinový podíl.

Medek se už nevrátil na Novu, ale nastoupil do České televize, kde působil jako šéfproducent zábavných pořadů. Měl na starost přímé přenosy z důležitých akcí, například předávání cen TýTý, Český lev a divadelních Thálií. V roce 2004 odešel z Kavčích hor do Českého rozhlasu, který tou dobou už pět let vedl Václav Kasík, a stal se ředitelem pražské stanice Regina. O rok později kandidoval proti Kasíkovi na funkci generálního ředitele celého rozhlasu.

Loni v říjnu si proti sobě Medek poštval veřejnost a zejména mladé posluchače výrokem, že digitální stanici ČRo Rádio Wave poslouchají lidé, kteří „nejsou budoucností tohoto národa“. Reagoval tak na nesprávný překlad písně skupiny Primal Scream od hodnotitele Rady Českého rozhlasu, na jehož základě radní tvrdili, že Rádio Wave propaguje fašismus. Medek se později za svoje prohlášení omluvil. Když letos v červenci Rada ČRo odvolala generálního ředitele Václava Kasíka z funkce, obratem jmenovala Richarda Medka prozatímním generálním ředitelem s dočasným mandátem na dobu tří měsíců.

Jiří Mejstřík

V prvním kole volby získal 4 hlasy

Jiří Mejstřík

Poslední ústřední ředitel Československého rozhlasu v jeho historii střídal ve funkci svého soka v současném konkurzu na generálního ředitele ČRo Petra Duhana. Federální rozhlas vedl v letech 1992 až 1993, poté se stal ředitelem pražské televize Premiéra, vůbec první komerční televize v České republice (startovala zhruba rok před Novou, ale vysílala pouze v Praze a mimo metropoli ji naladili pouze diváci kabelové televize). Z Premiéry se později stala televize Prima, ale u toho už Mejstřík, který Premiéru posunul k dalšímu podnikateli Miloši Petanovi (dnešní majitel velké části Bontonu a spolumajitel internetové televize Stream), nebyl.

Od odchodu z Premiéry se Mejstřík v médiích příliš neukazoval. Opakovaně však kandidoval na generálního ředitele České televize i Českého rozhlasu. Vždy neúspěšně, nedostal se ani mezi finalisty. Letos je tomu jinak, a zpravodajský sever iDnes.cz si všiml, že Mejstřík je jednatelem a společníkem ve firmě Moravsko-český hrozen s.r.o., jejímž šéfem a spolumajitelem je místopředseda Rady ČRo Ladislav Jíša. Právě Jíša byl předsedou volební komise, která sčítala hlasy při úterním hlasování o finalistech výběrového řízení na generálního ředitele Českého rozhlasu.

Tipy C

iDnes.cz se však spletl v tom, že Mejstříkovi přisuzoval vstup do společné firmy s Jíšou až k letošnímu lednu. Podle obchodního rejstříku totiž Mejstřík vlastní podíl v Moravsko-českém hroznu od ledna 2003, a jednatelem této firmy byl už od prosince 2000 (pouze měnil bydliště, takže se zápis měnil). Jenže to není jediná firma, v níž Mejstřík sedí společně s Jíšou. Mejstřík je také členem dozorčí rady obecně prospěšné společnosti Českomoravské festivaly, kterou loni v červnu založil právě Jíša. A společně s Jíšou je také zakladatelem další obecně prospěšné společnosti Znojemský hrozen, která každoročně pořádá stejnojmenný televizní festival ve Znojmě.

Společnost Znojemský hrozen vznikla v roce 2004 a Mejstřík je zároveň předsedou její správní rady. Ve stejné správní radě sedí například i poslanec za ČSSD Ladislav Skopal ze Znojma, člen sněmovního podvýboru pro kulturu a mediální legislativu, kterému se zpovídá Rada Českého rozhlasu. Bez zajímavosti není ani další firma, v níž je Mejstřík předsedou představenstva: KPS Media. S tou sice nemá místopředseda Rady ČRo Ladislav Jíša nic společného, ale jde o společnost stoprocentně vlastněnou firmou Sazka. KPS Media provozuje vlastní televizní studio a vyrábí v něm pořady s losováním Sazky a dalších loterií. A Sazka je významný inzerent v médiích.

Kdo se stane novým generálním ředitelem Českého rozhlasu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).