Hlavní navigace

Václav Kasík nevyloučil další kandidaturu na ředitele rozhlasu

30. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
30. 3. 2010

Pokud se po květnových parlamentních volbách výrazně promění složení Rady Českého rozhlasu, bývalý generální ředitel ČRo Václav Kasík nevylučuje, že se znovu přihlásí do výběrového řízení na tuto funkci. Kasík, který nyní působí jako ředitel odboru PR na pražském magistrátu, to řekl v rozhovoru pro týdeník Strategie. Rozhlasová rada Kasíka loni v červenci odvolala po deseti letech z funkce kvůli údajným problémům s rekonstrukcí historické budovy rozhlasu.

Z ARCHIVU: Rada Českého rozhlasu odvolala ředitele Kasíka, vedením pověřila Medka

Kdyby vznikla nová Rada, určitě bych se hluboce zamyslel a svůj zájem nevylučuji. Ale s touto Radou jsem za poslední dva roky zažil tolik, že bych musel být masochista, abych se vracel, prohlásil Kasík, který své loňské odvolání z funkce napadnul žalobou. Považuji své odvolání za neplatné a v tomto duchu jsem se také obrátil na Nejvyšší správní soud. Ten moji žalobu zatím stále projednává, ale upřímně nevím, co by se stalo, kdyby mi dal za pravdu, dodal pro Strategii.

K TÉMATU: Václav Kasík bude odpovědný za PR pražského magistrátu

Podle Kasíka stojí za jeho odvoláním tři členové rozhlasové rady: někdejší předseda Jiří Florian, jemuž v únoru vypršelo funkční období a do Rady znovu kandiduje, místopředsedkyně a mluvčí Rady Dana Jaklová a radní Antonín Zelenka. Zelenka a Jaklová byli mými podřízenými, a to už tak v Čechách bývá, že kdo si může kopnout, kopne si. S panem předsedou Florianem jsem se rozešel, když mi několikrát zkoušel poradit věci, které jsem nemohl přijmout. A on je muž, který se umí pomstít, upřesnil Kasík.

ČTĚTE TAKÉ: Kasík požádá právníky o analýzu svého odvolání

Bývalý generální ředitel veřejnoprávního rozhlasu si postěžoval, že po svém odvolání nedostal ani dva měsíční platy, které se standardně vyplácejí při rozvázání pracovního poměru. Pravda, byla mi proplacena dovolená. Ale nabídli mi místo tajemníka rozhlasového orchestru, které jsem nepřijal, a tak jsem dostal plat ve výši platu onoho tajemníka. Což pro mě znamenalo více než pětinásobný pokles příjmů, uvedl Kasík.

NAPSALI JSME: Za potíže s rekonstrukcí budovy rozhlasu může Kasík, naznačil Medek

BRAND24

Současný prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan podle svých slov o Kasíkově žalobě proti loňskému odvolání z funkce generálního ředitele ví. Vím, že Václav Kasík tuto žalobu podal. Nestačil jsem ale tento materiál ani nastudovat, řekl Duhan v rozhovoru pro server DigiZone.cz. Nevím, zda je podané na radu nebo na Český rozhlas. Musím si v tom nejprve udělat jasno, dodal.

Kasík už loni v létě, před svým odvoláním, obvinil Duhana, že se dohodl s Radou Českého rozhlasu na jeho odvolání. Bylo to napjaté období, ale já jsem se pokoušel Václavu Kasíkovi vysvětlit, že jsem v tom stejně nevinně, jako on, vzpomíná Duhan. Asi si myslel, že jsem mu někde mydlil schody. Já si to nemyslím, podle mne si mydlil schody sám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).