Hlavní navigace

Kasík má Radě ČRo předložit plán přechodu na digitální vysílání

24. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
24. 7. 2008

Rada Českého rozhlasu vyzvala generálního ředitele ČRo Václava Kasíka, aby jí do konce listopadu předložil programový audit a redefinici stanic ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 6 a zpravodajského Rádia Česko. Součástí zadání je stanovení filozofie stanice, cílové skupiny, poměru slova a hudby, podílu tvorby z regionálních studií ČRo, a především plán přechodu na zemské digitální vysílání.

V materiálu má generální ředitel vytyčit základní programové cíle, určit nosné pořady, rozpracovat finanční a personální zabezpečení a jejich efektivitu, stojí v zápise ze středečního jednání Rady ČRo. V zadání chybí specifikace, v jakém formátu by měl Český rozhlas pozemně digitálně vysílat, neboť v systému DVB-T, určeném především pro digitální televize, už všechny okruhy ČRo vysílají.

Plán přechodu na digitální vysílání v systému DVB-T navíc již existuje, odsouhlasila ho vláda a ČRo v něm figuruje jako jeden ze dvou provozovatelů veřejnoprávního multiplexu (společně s Českou televizí). Radní vůbec nevědí, co schvalují a o čem rozhodují. Technický plán přechodu na digitální pozemní vysílání se týká doposud pouze televizního vysílání a veřejnoprávního multiplexu DVB-T, v jehož provizorní verzi (multiplex A) už ČRo dávno všechny stanice vysílá, kritizuje radu na serveru Britské listy publicista a bývalý člen Rady ČRo Štěpán Kotrba.

Pokud mají radní na mysli digitální vysílání v rozhlasových formátech T-DAB nebo T-DMB, to podle Kotrby nezačne dříve než za mnoho let. Jednak není důvod likvidovat stávající vysílací technologie a pro multiplex T-DMB nejsou potřeba, jednak digitální rozhlasové vysílání v tomto systému závisí na uvolnění několika klíčových frekvencí současného televizního vysílání. Čili do roku 2013 se určitě nebude dít nic, co by mohla přijímat statisticky rozpoznatelná skupina rozhlasových posluchačů, vysvětluje Kotrba.

BRAND24

Analogové rozhlasové vysílání navíc bude podle Kotrby pokračovat ještě mnoho let poté, co některá rádia přejdou na digitál. Zveřejnění strategických plánů Českého rozhlasu a jeho dramaturgie u klíčových stanic ovšem očekávají lobbisté privátních rádií, kteří se nyní do Sněmovny snaží dostat novelu vysílacího zákona (tisk 552), který by těm stávajícím provozovatelům měl zajistit monopol do roku 2013 nebo do úplného switch-off v T-DAB, domnívá se Kotrba.

Je zájem Českého rozhlasu prozrazovat strategické informace o vývoji na několik let dopředu tak, aby se mohli priváti připravit? Otázka, komu a čemu slouží současná Rada Českého rozhlasu s převahou radních, nominovaných ODS a sloužících už zcela nepokrytě zájmu privátů a zda to není Rada pro privatizaci a likvidaci veřejné služby, je stále aktuálnější, pokračuje bývalý radní ČRo. Svoje tvrzení dokládá i snížením rozpočtu ČRo na příští rok o 26 milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).