Hlavní navigace

Karneval zahajuje komerční provoz DVB-C

1. 12. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Odedneška spouští druhý největší kabelový operátor v České republice, společnost Karneval Media, komerční provoz kabelové digitální televize (DVB-C). Zkušebně tuto službu Karneval provozoval už od přelomu loňského a letošního roku ve vybraných lokalitách severních Čech. Komerční provoz zatím nabídne ve dvou městech na severu Čech a v Praze. Podrobnosti včetně ceníků jednotlivých programových balíčků chce firma zveřejnit začátkem příštího týdne.

Pozdě, ale přeci?

Zahájení komerčního provozu DVB-C slibuje Karneval už deset měsíců. V médiích se opakovaně objevila zaručená zpráva o startu této služby už koncem minulého roku. Tehdy se hovořilo o letošním jaru, potom o létu. Nejnovější informace nepochází od Karnevalu ani žádného českého média, zveřejnil ji britský web Broadbandtvnew­s.com. Na jeho stránkách se už minulý týden objevila zpráva, že od čtvrtka 1. prosince Karneval spustí komerční provoz DVB-C ve třech lokalitách: dvou severočeských městech a Praze. Celkově má DVB-C zasáhnout dvacet procent abonentů této kabelové společnosti (celkově Karneval vykazuje 270 až 300 tisíc zákazníků).

Mediální zástupce Karnevalu Jan Hlaváč tuto informaci serveru DigiZone.cz potvrdil, nechtěl k ní ale zatím prozradit žádné další podrobnosti: Ano, od prosince startujeme DVB-C, ale zatím jen v některých lokalitách – postupně je budeme rozšiřovat. Pokud jde o detaily, poprosím vás o trpělivost do začátku příštího týdne, kdy hodláme oznámit více. Na webových stránkách Karnevalu ale už několik měsíců visí informace o službě Karneval Klub, která obsahuje právě digitální programové balíčky. Broadbandtvnews.com k tomu dodává, že od ledna 2006 společnost nabídne v rámci DVB-C také prémiové televizní kanály HBO, HBO 2 a Cinemax.

Neratovice, Kralupy a Praha

Karneval v nejbližších měsících přinese svým klientům nové programy a nové programové balíčky, vše v digitální kvalitě. Technologickým nástrojem je digitální kabelová televize, DVB-C. V těchto dnech probíhají na kabelových sítích v severních Čechách a Praze, Neratovicích a Kralupech nad Vltavou praktické zkoušky u vybraných klientů a zájemců. Po vyhodnocení testů budou upraveny programové balíčky a také procesy zapojení nových klientů a úpravy služeb, slibuje firma na svých internetových stránkách. Příjem DVB-C podmiňuje digitálním set-top-boxem pro kabelový příjem a platnou dekódovací kartou Conax CAS-7. Obojí si abonent musí pořídit přímo od Karnevalu.

Handan DVB-C set-top-box

Digitální přijímač, jehož výrobcem je korejská společnost Handan, bude prozatím zapůjčován oproti vratné záloze, informuje Karneval. Společnost zatím neuvedla, zda umožní klientům používat i jiné typy set-top-boxů, ke kterým by pouze dodávala dekódovací karty. Tato informace bude důležitá hlavně pro domácnosti, které kromě kabelové televize přijímají televizní programy i ze satelitu nebo pozemní cestou. Pro ně bude výhodnější pořídit si hybridní přijímač s podporou několika digitálních platforem, nejen DVB-C. Potíž je také v tom, že dekódovací karta Conax CAS-7 umožňuje sledovat pouze programy šířené přes kabelovou síť Karnevalu.

Výhody digitální kabelovky

Proč se Karneval pouští do kabelové digitální televize? Důvod je nasnadě. Blížící se pozemní digitální vysílání nabídne podobně široký záběr televizních programů bez toho, aniž by divák musel za jejich příjem platit nějaký měsíční poplatek (nepočítáme-li koncesionářský poplatek pro Českou televizi a Český rozhlas, který je vázaný na vlastnictví televizního, respektive rozhlasového přijímače). Karneval shrnuje důvody pro zahájení vlastního digitálního vysílání do několika bodů:

  • vyšší obrazová a zvuková kvalita – obraz srovnatelný s DVD, příjem vysílání 16:9, výběr audio verze
  • nové programy – především prémiové balíčky, nový filmový kanál Cinemax, Pánský klub, Dámský klub
  • větší možnosti výběru pro klienty – výhodné kombinace prémiových balíčků i s nabídkou MINI
  • dodatečné služby – EPG, přehled programů až na 7 dní dopředu, informace k titulům
  • rodičovská kontrola – uzamčení vybraných kanálů nebo všech kanálů, speciální pojistka pro programy “pro dospělé"

Více o výhodách digitální kabelové televize v článku Co přinese digitální kabelové vysílání DVB-C.

Jak přijímat DVB-C

Zapojení digitální kabelové televize je podobné jako u pozemního příjmu televizního signálu. Divák mezi zásuvku kabelové televize a televizor připojí kabelem scart-scart digitální set-top-box. Po zapnutí přístroje se spustí automatické ladění. Po nastavení příjmu a zasunutí přístupové karty začne divákovi desetidenní období, po které mu Karneval umožní sledovat všechny televizní a rozhlasové programy ze své nabídky (kromě erotických kanálů). Během této doby by si měl klient vybrat jeden z programových balíčků, který se po uplynutí deseti dnů automaticky načte na dekódovací kartu. Změna tedy proběhne automaticky, bez nutnosti dalšího kontaktu se zákaznickým centrem Karnevalu.

Karneval perex

Digitální programová nabídka Karnevalu

Programové balíčky Karnevalu v DVB-C obsahují jak televizní, tak rozhlasové programy. Základní tři programové nabídky tvoří Pánský klub (sportovní a erotické programy), Rodinný klub (plnoformátové, dokumentární, dětské a hudební programy) a Bonus klub (nejlepší programy z nynější kabelové nabídky KOMPLET). Dále Karneval připravil dva prémiové balíčky HBO MaxPak (HBO a HBO 2) a Cinemax (Cinemax a AXN). Nabídka Digi MINI obsahuje české a německé televizní stanice plus deset rozhlasových programů, včetně dvou nových digitálních okruhů Českého rozhlasu: ČRo D-dur a ČRo Leonardo. (Kompletní nabídka zde.)

Komerční provoz bude v první vlně zahájen na propojených sítích na severu Čech a také v Praze a okolí. Zahájení prodeje služeb se předpokládá na podzim tohoto roku. V druhé vlně budou služby digitální kabelové televize dostupné také v Brně, Ostravě a Plzni, slibuje Karneval. Na Litvínovsku a Teplicku nabídne firma příjem digitální kabelové televize přes mikrovlnný systém MMDS. Cílem je během několika následujících měsíců vyhradit celkem tři kanálové pozice pro digitální vysílání DVB-C a tím výrazně rozšířit vysílání o dalších až o třicet televizních kanálů, píše Karneval na svých internetových stránkách. Kvalita obrazu a zvuku by měla být podobná jako u digitálního satelitního vysílání.

BRAND24

Digitálně vysílá i Elsat, kdy začne UPC?

Karneval není jedinou kabelovou společností v České republice, která nabízí službu DVB-C. Od 14. října letošního roku mohou kabelovou digitální televizi sledovat zákazníci firmy Elsat v Českých Budějovicích a od 17. října i v Písku. Na kanálech SE 26 (343,25 MHz) a SE 28 (359,25 MHz) jsou zařazeny celkem čtyři satelitní pakety po šesti až deseti televizních programech. Signál firma odebírá z družice Astra. Mezi nabízenými kanály jsou vesměs pouze německé televizní stanice, např. RTL, Vox, Sat1, Pro 7, RTL 2, Kabel 1 nebo Tele 5. Programy jsou v dokonalé kvalitě včetně prostorového zvuku v Dolby Digital. Pro jejich příjem je nutný set-top-box pro DVB-C, který je možno zakoupit v zákaznických odděleních naší firmy za výhodnou cenu 2 500 Kč, upozorňuje firma.

Elsat kabelové set-top-boxy také půjčuje oproti vratné záloze. Přehled televizních stanic, které obsahují jednotlivé satelitní pakety šířené v kabelových rozvodech Elsatu, je součástí Infokanálu této společnosti nebo v tištěné podobě v kancelářích Elsatu v Českých Budějovicích a Písku. Otázka, na kterou se asi budou ptát čtenáři DigiZone.cz nejčastěji, tedy kdy komerční provoz DVB-C spustí největší tuzemská kabelová společnost UPC, zatím zůstává bez odpovědi. Zatímco server Broadbandtvnews.com píše o datu po roce 2007, mluvčí české UPC František Malina odkazuje na holandské vedení společnosti: Nevím, odkud tuto informaci mají, obraťte se spíš na centrálu UPC.

Přesvědčí DVB-C abonenty kabelovek, aby neutíkali k DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).