Hlavní navigace

Kaon CO1300 HD: přijímač pro službu poskytovatele Antik Sat

6. 4. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Čestmír Polák
Kaon CO1300 HD je prvním a základním satelitním přijímačem nové slovenské služby Antik Sat se sídlem v Košicích. Služba zanedlouho vstoupí i do České republiky.

S jejím startem v České republice se počítá v prvním pololetí letošního roku. Podíváme se dnes proto na jejich první přijímač. Podle poskytovatele budou později v nabídce na výběr další vybavenější přijímače, například i s hybridními funkcemi a firmwarem detailně šitým na míru této platformě, která bude poskytovat i další služby. Antik Sat je šířen ze satelitu Eutelsat 16A (16 ºE), což je satelitní pozice u nás dosud málo využívaná.

Přední panel


Autor: Čestmír Polák

Předek přijímače.

Rozměry přijímače jsou 190 × 130 × 35 mm. Přijímač nemá žádný displej. Na předním panelu uprostřed nalezneme pouze tři tlačítka: StandBy, CH+, CH-, dále dvě LED diody (červená a zelená), které signalizují stavy přijímače. Vpravo je jedna štěrbina na vložení dekódovací karty Conax. Všechny programy jsou kódované systémem Conax (CAID: 0B00). Kartu nelze samostatně použít v jiném přijímači, je s ním totiž spárována.


Autor: Čestmír Polák

Do čtečky se karta vkládá čipem dopředu a dolů.

Zadní panel


Autor: Čestmír Polák

Zadní panel – celek.

Na zadním panelu jsou odleva tyto porty: 1 x LNB IN pro připojení LNB satelitní antény, analogový výstup SCART, digitální optický audio výstup S/PDIF, HDMI pro připojení televizoru, ethernetový port RJ45, pro který však v přijímači není zatím žádné využití, konektor USB 2.0 a DC IN pro připojení externího síťového napáječe (12 V).


Autor: Antik Sat

Firemní nákres zadního panelu.

Univerzální dálkové ovládání

Dálkové ovládání je klasické velikosti (196 × 46 × 20). V místě prostoru pro dvě AAA baterie je mírně zesíleno. Při stisknutí kteréhokoliv tlačítka se rozsvítí vedle tlačítka zapnutí kontrolní červená dioda, což může být případně i kontrola stavu baterií.


Autor: Čestmír Polák

Dálkové ovládání.

Ovládání má 51 gumových tlačítek odlišených tvarem, barvou a popisky. Úhel nasměrování dálkového ovládání na přijímač není kritický, povely se totiž odráží i od stěn místnosti. Přepínání programů je pomalejší a může trvat až čtyři vteřiny.

Dálkové ovládání je univerzální, může sloužit i pro základní ovládání televizoru. Slouží k tomu tlačítka v dolní části ovládání: StandBy, Input, Vol+/Vol-, CH+/CH-. Pokud není televizor rozpoznán automaticky, je možné tato tlačítka naprogramovat manuálně – viz. návod na konci recenze.

Síťový napáječ


Autor: Čestmír Polák

Externí síťový napáječ.

Externí síťový napáječ: AC 100 až 240V, 50/60 Hz, 0,6 A, DC 12 V / 1,5 A.

Modul a karta podmíněného přístupu


Autor: Čestmír Polák

Modul, který se dodává k přístupové kartě pro sledování služby na vlastním televizoru nebo vlastním satelitním přijímači.

Službu je možné zakoupit s kartou a spárovaným přijímačem, nebo bez přijímače, který nahradí spárovaný modul.

Samozřejmostí je, že přijímač umožňuje sledování nekódovaných programů (FTA), buď ze satelitní pozice 16 °E, nebo dalších pozic.


Autor: Čestmír Polák

Karta podmíněného přístupu.

Hlavní menu přijímače

Pro jazyk OSD Kaon CO1300 jsem zvolil slovenštinu. Dále přijímač nabízí také angličtinu a němčinu. OSD je laděno do modro-černého prostředí. Hlavní menu přijímače je situováno do osmi kategorií, které uvádějí ikony: Obľúbené, TV, PVR, Rádio, USB, Rodičovská kontrola, Conax a Nastavenia. V menu se pohybujeme pomocí šipek na dálkovém ovládání.


Autor: Čestmír Polák

Při prvním spuštění Antik boxu si nastavíme jazyk a typ vyhledávání (automatické, nebo manuální).


Autor: Čestmír Polák

Stahování kanálů.

Při prvním zapnutí přijímače nebo při každém znovupřipojení do elektrické sítě si přijímač aktualizuje všechny změny, které nastaly v době, po kterou byl přijímač bez elektrické energie (nezaměňovat se StandBy). Jedná se i o změny programů služeb nebo TP. Vše proběhne automaticky. Pokud přijímač neodpojujete od sítě, ale pouze vypínáte do StandBy, lze aktualizaci provést ručně prostřednictvím menu.

Přijímač podporuje příjem z různých satelitních pozic (je zde pouze přepínač DiSEqC ve verzi 1.0), nejvýše však ze čtyř individuálně zvolených. Nepodporuje motor, USALS ani DiSEqC přepínače verze 1.1. V doporučeném seznamu jsou přednastaveny satelity Astra 19,2 °E, Eutelsat Hot Bird 13 °E, Eutelsat 9 °E a Eutelsat 16 °E. Vyhledávání programů z jiných satelitů je možné buď manuálně, zadáním parametrů transpondéru, nebo automaticky. Všechny uložené programy, mimo nabídky Antik Satu, se do přijímače ukládají na konec seznamu od pozice 1000. V oblíbených skupinách je však možné si je přidat na jakoukoliv pozici.


Autor: Čestmír Polák

Konfigurace.

O řazení programů se stará operátor. Pokud nevyhovuje pořadí, můžete si vytvořit oblíbené skupiny programů (až 20 skupin), kde již lze přesouvat programy včetně čísel předvolby. Název kanálu změnit nelze.

Přijímač velice dbá na soukromí. Pokud chcete změnit některé důležité funkce nebo parametry, vždy se vás zeptá na heslo. Některá hesla z výroby byla nastavena například na 1111, 1234 nebo 0000. Hesla si můžete sami zaměnit a uložit je podle svého uvážení.


Autor: Čestmír Polák

Správa kanálů.

EPG nalezneme na dálkovém ovládání pod tlačítkem GUIDE a v hlavním menu pod položkou TV Sprievodca. EPG se zobrazuje na 14 dnů dopředu. Pomocí virtuální klávesnice můžeme v EPG hledat programy podle názvu nebo podle kategorií: film/divadlo, kultura, zprávy, sport, vzdělání apod.


Autor: Čestmír Polák

EPG.

Na obrázku vidíme EPG v režimu Multi EPG. Zobrazuje se vždy pět stanic s dvouhodinovým časovým rozsahem. V EPG se pohybujeme pomocí šipek, po stisku tlačítka OK se zobrazí v pravé části obrazovky svislá lišta s dalšími volbami.

Pokud máme připojen externí pevný disk, objeví se navíc volby související s nahráváním: Nahrávať, Nahrávať vždy, Nahrávať opakovane. Jak bývá zvykem, můžeme z EPG nastavit časovač nahrávky. Pokud budeme chtít zobrazit pouze jeden program na celý den, stačí stisknout na DO tlačítko GUIDE dvakrát.

Rychlé vyhledávání programu

Představte si, že sledujete nějaký program a zaujme vás tak, že by bylo dobré vidět ho ještě jednou celý. Snadná pomoc. Stačí stisknout při sledování programu tlačítko OPT a vybrat volbu „Zobraziť podobné“. Přijímač vyhledá stejné (pokud bude repríza) nebo podobné názvy programů. Při volbě „Viac informácií“ se zobrazí podrobné informace právě sledovaného programu.


Autor: Čestmír Polák

Uživatelské rozhraní.

Informační lišta

Informační panel se zobrazí po přepnutí na jiný program nebo použitím tlačítka „i“ na dálkovém ovládání. Nalezneme zde informace o parametrech vysílaného kanálu: rozlišení, teletext, audiostopy a jejich formáty, datum, přesný čas, název kanálu i název probíhajícího a následujícího programu a aktuální grafickou časovou osu probíhajícího programu. Po opětovném stisku tlačítka „i“ získáme podrobné informace o probíhajícím programu.

Multimedia PVR a TimeShift

K přijímači můžeme připojit externí USB HDD nebo USB klíčenku. Přijímač přehrává záznamy z externího úložiště formátované na souborový systém FAT32 nebo NTFS. Nahrávání však na takto formátované disky přijímač neumožňuje. Pokud budeme chtít na externí disk nahrávat, je jej třeba naformátovat pomocí přijímače. Záznamy pořízené přijímačem nelze přehrávat mimo přijímač ani s OS Windows nebo Linux, i když používá stejné formátování disku, ukládají se totiž kódované. Při přehrávání musí být proto v přijímači přístupová karta.

Do Media Playeru přijímače se dostaneme přes menu nebo přímo stiskem tlačítka MEDIA na dálkovém ovládání. Záznamy pořízené přijímačem v integrovaném Media Playeru můžeme ovládat stejně jako v jiných přehrávačích, včetně jejich zrychlení, zpomalení zastavení nebo přetáčení. Je podporována i funkce TimeShift. Je třeba, aby kapacita připojeného disku byla větší než 4 GB. Menší kapacitu na nahrávku nelze použít.


Autor: Čestmír Polák

PVR formátování.

Nahrání je možné spustit při sledování programu okamžitě stisknutím tlačítka REC na dálkovém ovládání, nebo nastavit událost pomocí EPG. Při nahrávání můžeme současně sledovat i jiný program, ale pouze ze stejného transpondéru. Nahrávky jsou ukládány s kompletním streamem, čili i s teletextem, DVB titulky i audiostopami.
Přijímač podporuje přehrávání audio- (MP3) a videosouborů (MKV, AVI, MP4 nebo TS) i obrázků (JPG, GIF). Soubory, které přijímač nerozezná a nepodporuje, označí v zobrazeném seznamu otazníkem.


Autor: Čestmír Polák

Nastavení jazyků.

Jak naprogramovat dálkové ovládání pro televizor?

Nejprve si připravíme obě dvě dálková ovládání, jak satelitního přijímače, tak televizoru. Ve spodní části dálkového ovládání satelitního přijímače stiskneme najednou současně tlačítka OK a StandBy. Po čtyřech vteřinách se rozsvítí červená LED dioda. Poté stlačíme tlačítko, které chceme naprogramovat, a hned na to stejné na dálkovém ovládání od televizoru. Při programování musí mířit obě dálková ovládání diodami na sebe. Pokud je vše v pořádku, červená LED dioda boxu se po čase sama vypne. Takto postupujeme s programováním i ostatních tlačítek, která jsou určena k ovládání televizoru.

Závěr

Přijímač podporuje DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0, teletext, TimeShift, PVR, EPG, programové nahrávání událostí, rozlišení do 1080i, aktualizaci software přes satelit (OTA).

Spotřeba udávaná výrobcem je maximálně 23 W, ve StandBy režimu 0,5 W. Přijímač má paměť na uložení 2000 televizních a rozhlasových kanálů.

Momentálně používaný set-top-box a jeho firmware není produktem společnosti Antik a jeho funkce firma nemůže ovlivnit. Již brzy bude Antik dodávat také nový vlastní hybridní set-top box Mini 2S s možností zobrazení TV archivu, internetovými aplikacemi a dalšími TV kanály přes internetovou síť. U těchto boxů bude již mít všechny funkce Antik pod vlastní kontrolou, včetně případných úprav firmware.

Během psaní této recenze jsem se dozvěděl, že Antik Sat bude u nás oficiálně nabízen a fungovat o něco později, než bylo avizováno, a to někdy v průběhu prvního pololetí tohoto roku. Tato informace je nová a nekoresponduje s původními informacemi o spuštění služby v České republice.


Autor: Čestmír PolákKrabice.

Balení obsahuje:

  • Kaon CO1300 HD
  • Univerzální dálkové ovládání
  • Síťový napáječ
  • HDMI kabel
  • 2 x AAA baterie
  • Manuál ve slovenštině

Vzhledem k tomu, že jsem měl k testu zapůjčen pouze přijímač včetně karty, musím dodat, že se satelitním přijímačem je na Slovensku také zpravidla dodávána satelitní parabola o průměru cca 80 až 90 cm a LNB konvertor značky Inverto Black Ultra (IBU) 0,1 dB.

Uspokojující signál i do horšího počasí, jak jsem si ověřil, však dosáhnete na našem území pouze s parabolou o minimálním průměru 90 centimetrů. Není zatím jasné, jaký průměr antény bude v České republice s přijímačem dodáván, aby byl příjem bezproblémový. S menší parabolou se totiž objevují časté výpadky signálu a osmdesátku bych ani nezkoušel.

K tématu se u nás také publikovalo: 

Antik Sat dnes zahajuje volný prodej. Základní balíček stojí od 24 Kč

Vlastimil Lakatoš: Antik Sat přijde jako první v Česku s TV archivem přes satelit

Na Slovensku odstartovala služba Antik Sat, do Česka dorazí v příštím roce

Flix TV předběhl Antik Sat a odstartoval na počátku března

Přijímač k testu zapůjčil: Antik Sat 

BRAND24

České stránky služby zatím nabízí pouze registraci pro zájemce služby nebo nabídku případným distributorům této služby. Není zde zatím ani ceník služeb v české měně.

http://www.antiksat.cz/

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).