Hlavní navigace

Kandidátku do Rad České televize a Českého rozhlasu poslanci složí 12. dubna

4. 4. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslanci mají doplnit dva členy do Rady České televize a dva do Rady Českého rozhlasu. Zájemců je několikanásobně víc.

Výběr kandidátů do Rady České televize a Rady Českého rozhlasu, v nichž je nyní po dvou uvolněných místech po radních, jimž vypršel mandát, provede volební výbor Poslanecké sněmovny příští čtvrtek 12. dubna. Vyplývá to z pozvánky na zasedání výboru, kterou dnes rozeslal jeho předseda Václav Mencl (ODS) a server DigiZone.cz ji má k dispozici.

K TÉMATU: Kandidáty do Rad ČT a ČRo přijímá sněmovna do 16.3., vyslechne je 3.4.

Návrhu postupu při výběru kandidátů a volbě samotné kandidátky chce výbor věnovat dvě hodiny v druhé polovině svojí schůze. Způsob výběru začne projednávat v 15:30, samotný výběr kandidátů plánuje na 16:00 hod. Podle zákona musí členové výboru složit kandidátky, které budou obsahovat počet adeptů, který bude představovat trojnásobek počtu volných míst v radách.

UX DAy - tip 2

ČTĚTE TAKÉ: Radu ČRo čeká volba předsedy, Daně Jaklové v březnu skončí mandát

Plénu sněmovny tedy výbor nakonec předloží kandidátky, které budou obsahovat šest nominovaných do Rady České televize a šest do Rady Českého rozhlasu. Takzvané malé mediální rady fungují jako kontrolní orgány veřejnoprávní televize a rozhlasu, volí a odvolávají generálního ředitele, schvalují rozpočty a dohlížejí na dodržování zákona ze strany ČT a ČRo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).