Hlavní navigace

Kandidáti do Rady: Český rozhlas má být lídrem rozhlasové digitalizace

2. 11. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
2. 11. 2010

UVNITŘ FOTO Většina ze čtrnácti kandidátů na čtyři volná místa v Radě Českého rozhlasu požaduje, aby se veřejnoprávní rozhlas stal lídrem v procesu digitalizace rozhlasového vysílání v České republice. Z exkluzivní ankety, kterou zveřejnil server RadioTV.cz, však vyplývá, že jen polovina nominovaných je přesvědčena o tom, že by rozhlas měl zahájit samostatnou digitalizaci co nejdříve. Druhá polovina kandidátů upozorňuje na vlažný přístup k rozhlasové digitalizaci v zahraničí.

K TÉMATU: Digitální televize fungují, co digitální rozhlas?

Podle mého názoru by Český rozhlas měl být lídrem rozhlasové digitalizace. Ostatně soukromá rádia se jím v této oblasti ani stát nechtějí. Pokud by ČRo své digitalizační aktivity naopak omezoval, vedlo by to určitě ke snížení významu veřejnoprávního vysílání v České republice, prohlásil například Petr Šafařík, kterého do Rady ČRo nominovalo občanské sdružení Roxy Ensemble Praha. Jsem přesvědčen, že veřejnoprávní instituce by měla jít do digitalizace mezi prvními, doplnil jej další kandidát Milan Badal, který byl v minulosti členem Rady České televize.

ČTĚTE TAKÉ: Digitálnímu rozhlasu už nestojí nic v cestě. Chce ho ale ještě někdo?

Jasným příznivcem co nejrychlejší digitalizace rozhlasového vysílání je i ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek, kterého do Rady ČRo nominuje Folklórní sdružení ČR. Svůj názor na využívání nových technologických možností Českým rozhlasem jsem opakovaně a snad i dosti jasně vyjadřoval už v minulosti. V poslední době ovšem velmi postrádám odbornou debatu na téma Český rozhlas a digitalizace, uvedl Bobek, který léta vedl internetovou divizi ČRo a založil digitální stanici ČRo Leonardo, pro RadioTV.cz. Bohužel ani není dost dobře možná v situaci, kdy Český rozhlas postrádá generálního ředitele, dodal.

NAPSALI JSME: Nový ředitel Českého rozhlasu pozdrží digitalizaci

Některým kandidátům na radní stačí, že veřejnoprávní rozhlas vysílá prostřednictvím digitální sítě České televize. Sám občas přes digitální síť 1, tedy přes televizní přijímač, poslouchám Rádio Česko a D-dur, přiznal evangelický farář Miloš Rejchrt, nominovaný Ekumenickou radou církví ČR, který v minulosti zasedal v Radě ČT (té, která v roce 2000 odvolala z funkce generálního ředitele ČT Dušana Chmelíčka a narychlo zvolila za jeho nástupce Jiřího Hodače, což vedlo ke známé televizní stávce; Rejchrt však Hodače nevolil a na protest proti postupu Rady ČT z funkce odstoupil).

ROZHOVOR: Pavel Balíček: Pro Český rozhlas je DVB-T dočasné řešení

Řada kandidátů na rozhlasové radní však poukazuje, že rozhlasová digitalizace ve světě postupuje pomaleji než ta televizní, a že k přechodu z analogového na digitální rozhlasové vysílání nemůže rádia nikdo nutit. Pokud je mi známo, tak narozdíl od televizí nemusí dojít k vypnutí analogového vysílání a tedy není potřeba se do digitalizace rozhlasového vysílání vrhat střemhlav, říká v anketě serveru RadioTV.cz Pavel Kopřiva, kterého do Rady ČRo navrhlo Středisko náhradní rodinné péče.

K VĚCI: Stop pro další digitální stanice Českého rozhlasu

Podle Marie Jílkové, nominované do rozhlasové rady Arcidiecézní charitou Olomouc, je třeba rozhodnout, jak rychle by měl přechod na rozhlasové digitální vysílání probíhat, protože i ve světě se tak děje pomaleji než u televizní digitalizace. Na totéž upozorňuje i bývalá členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Rady ČT Zdena Hůlová. Zatím se zdá, že obecný rozvoj terestrického digitálního vysílání ztrácí původní expanzivní energii a současná mediální scéna se rozvíjí spíše na internetu, což je výrazně levnější. Jistá uvážlivost je proto na místě, míní.

Český rozhlas vede od letošního února prozatímní ředitel Peter Duhan. Rada ČRo je nekompletní, má pouze pět členů místo devíti. Pro zvolení nového generálního ředitele ČRo je třeba nejméně šesti hlasů. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Bývalý předseda Rady ČRo Jiří Florian, kterému vypršelo funkční období v radě letos v únoru a chce se do ní znovu vrátit, nepopírá, že by se veřejnoprávní rozhlas měl stát lídrem rozhlasové digitalizace, otázkou podle něj ale je, kdy tento proces začne. Podle dostupných informaci se zatím do tohoto procesu evropské veřejnoprávní rozhlasové instituce vůbec nehrnou. Např. v BBC pokládají vypnutí analogu zatím za nereálné! varuje. Florian patřil k největším odpůrcům nových digitálních stanic ČRo v rozhlasové radě.

VÍCE: Český rozhlas uvažuje o úplném zrušení stanice Praha, s digitalizací poč­ká

BRAND24

V současné době a aktuální situaci by se ČRo měl věnovat digitálnímu vysílání ve veřejnoprávním multiplexu České televize. To není samozřejmě možné považovat za konečný stav. Konkrétní návrhy s vyhodnocením dopadů rozhlasové digitalizace na hospodaření a tedy i na obsah vysílání Českého rozhlasu musí předložit nový ředitel Českého rozhlasu a jeho tým, míní další kandidátka do rozhlasové rady Katarína Bartíková. Někdejší generální ředitel vydavatelství Ringier ČR Tomáš Böhm oproti tomu namítá, že by rozhlas neměl čekat až na dobu, kdy dojde k „vynucené“ rozhlasové digitalizaci.

ČRo by měl využívat všech dostupných prostředků k šíření svého signálu (včetně digitalizace, internetu, atd.) a nikoli spoléhat jen na šíření prostřednictvím DVB-T, konstatuje Böhm. Proti němu stojí názor kandidáta Martina Herzána, který říká: Český rozhlas je jedním z nejkonzerva­tivnějších rozhlasových médií a jakékoliv razantní změny by neměl dělat bez hlubšího a delšího zvažování. Poslanci by měli o čtyřech nových radních rozhodnout ještě během listopadu. Doplněná rada by poté měla zvolit řádného generálního ředitele Českého rozhlasu, bez kterého je toto médium od února letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).