Hlavní navigace

Jak a kde můžete sledovat Mistrovství světa v klasickém lyžování?

20. 2. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
Ve středu 18. února začalo na obrazovkách České televize Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009. Tímto článkem jsme se rozhodli pokračovat v jakési nepsané tradici, kdy vám na DigiZone.cz nabídneme text, ve kterém budeme sumarizovat všechny důležité informace pro jeho sledování. Něco podobného jsme již představili na našem webu před fotbalovým Eurem 2008 a olympijskými hrami v Pekingu.

MS na obrazovce České televize

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci vysílá Česká televize na obou svých programech, kde vždy nabízí sport, tedy ČT 2 a ČT 4. Kromě 23. února, kdy je volný den, bude program nabitý. Nevypisujme si tu podrobně vysílací schéma, to je k nahlédnutí na webu ČT, ale zmiňme se o tom, že denně jsou k vidění alespoň dva závody a v některých dnech dokonce až čtyři. To bude případ 26. a 28. února. Na přenosech z MS se podílí 360 lidí. Na tiskové konferenci to nedávno řekl generální ředitel České televize Jiří Janeček. Rozpočet byl stanoven na 50 milionů korun. Ta částka se dá srovnat s produkcí televizního seriálu, konstatoval Janeček. Nakoupili jsme spoustu nové techniky, proto mě mrzí, že se nám nepodařilo získat podporu od státu na pokrytí těchto nákladů, dodal. Rozpočet přitom neměl být původně pouhých 50 milionů, ale dokonce trojnásobně vyšší a částka by tak činila až 150 milionů Kč.

V běžeckém areálu ve Vesci je 54 kamer, navíc třísetmetrová lanovka a stometrová kolej na dojezdu. O moc víc techniky neměli ani Němci a Japonci na posledních šampionátech. S ničím takovým se až do konce kariéry už asi nesetkáme, uvedl režisér Charilaos Karadžos. Celkem se diváci dočkají 3750 minut přímých přenosů. ČT s sebou vzala do Liberce také nový přenosový vůz, který si pořídila loni v listopadu. Supermoderní automobil je schopný odbavit 12 až 16 televizních kamer. Veřejnoprávní TV šla do této investice především proto, že jí zastarává současný vozový park. Přenosový vůz ČT je sestaven z jednotlivě pečlivě vybraných televizních technologií předních světových výrobců, konstatoval nedávno pro ekonomický deník E15 šéf techniky České televize Rudolf Pop. Nový vůz už je schopen poskytovat obraz také ve formátu HDTV. ČT poskytuje také jako člen Evropské vysílací unie (EBU) signál dalším televizím.

Eurosport HD screenshot

Přenosy pouze v SD kvalitě

Ačkoli Česká televize poslala na Mistrovství světa v klasickém lyžování do Liberce již zmíněný nový přenosový vůz s technologií HD, čeští ani zahraniční diváci se z lyžařského MS 2009 nedočkají přenosů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Veškerý výstup budeme dodávat v SD, prohlásil minulý týden na konferenci Digitální televize v pražském hotelu Diplomat technický ředitel ČT Rudolf Pop. Kavčí hory nemají podle Popa dostatečný počet HD kamer, a především vysílací unie EBU si od ČT objednala obraz pouze ve standardním rozlišení. Když se podíváte na Eurosport HD, ve skutečném HD rozlišení vysílá jen některé tenisové turnaje. Zbytek je přepočítávaný ze standardního rozlišení, konstatoval Pop. ČT bude mistrovství pokrývat padesáti čtyřmi kamerami, které budou propojeny třiceti kilometry kabelů. Pokud by se chtěl tuzemský divák dívat na některý z HD kanálů, šanci má např. na Eurosportu HD. Díky tomu, že však ČT dodává signál v SD kvalitě, bude signál maximálně upscalovaný.

Mistrovství světa také online

Návštěvníkům internetových stránek nabízí České televize v rámci online služby iVysílání zdarma k dispozici všechny přímé přenosy, záznamy i každodenní souhrn nejdůležitějších událostí Liberecké střípky. Vše je možné sledovat živě nebo kdykoliv přehrát ze záznamu. Přístup je z pochopitelných důvodů omezen na území České republiky. iVysílání je nyní integrované do nově koncipované titulní stránky webu České televize. Navštívit jej lze také přímo na adrese www.ivysilani.cz. Video mohou diváci přehrávat ve dvou multimediálních formátech (Windows Media a Real Media) pokrývajících všechny počítačové platformy, každý z nich pak navíc ve třech kvalitativních úrovních podle možností internetového připojení. Nejlepší stream o datovém toku 1,5 Mbit/s umožňuje rozlišení PAL (720×576 obrazových bodů), tedy televizní kvalitu. Co se webu týká, speciál k mistrovství najdou zájemci na adrese zpravodajského kanálu ČT 24, a to zde. Diváci se tu mohou nejen seznámit s programem, ale také např. zjistit, jaké na řidiče čekají uzavírky.

BRAND24

Česká televize - Liberece 2009 - web

Jak pojal mistrovství Český rozhlas

Tým sportovních reportérů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu se kromě zpravodajství ze všech závodů MS pokusí posluchačům přiblížit zákulisí jedné z největších sportovních událostí, která se kdy v České republice konala. Spolu s kolegy z libereckého studia Českého rozhlasu budou mapovat ve dne i v noci, jak šampionát a jeho návštěvníci změnili život obyvatel města pod Ještědem. Český rozhlas Sever mimo jiné také každý všední den dopoledne zařadí do svého programu rozhovor s hostem, který je úzce spojen s tematikou MS v klasickém lyžování. V neděli 22. února od 12:05 do 12:55 se mohou posluchači těšit na přímý přenos pořadu Přijeli jsme k vám, který se bude věnovat MS a vysílat se bude z Benešova náměstí v Liberci.

Český rozhlas Sever také připravuje speciální dopravní zpravodajství – na pěti dopravně exponovaných místech v Liberci budou stát dopravní hlídky s přímým telefonickým spojením do redakce. Monitorovat budou dopravní situaci ve Vesci i na odstavných parkovištích či centrum Liberce při doprovodných akcích MS. Český rozhlas je jako člen Evropské vysílací unie (EBU) vlastníkem vysílacích práv z mistrovství světa v klasickém lyžování a jeho stanice tak mohou z Liberce nabídnout přímé vstupy a reportáže ze všech důležitých momentů šampionátu. Jako hostbroadcaster navíc poskytuje veškerou technickou podporu všem akreditovaným rozhlasovým stanicím z celého světa.

Sledujete MS v klasickém lyžování na České televizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).