Hlavní navigace

Kabelovky se brání platbám za programy Novy a Primy. Bude jim to něco platné?

9. 3. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

UVNITŘ CENÍKY – Největší české komerční televizní skupiny Nova a Prima si chtějí vylepšit výnosy zpoplatněním převzatého vysílání jejich programů, jako to udělala CME v Rumunsku.

Když nezaplatíte, vypneme vám Primu

Zaplaťte nám za všechny své klienty a my vám poskytneme naše programy nejen ve standardním, ale i ve vysokém rozlišení obrazu. Pokud nám nezaplatíte a naše programy nebudou umístěny do základní nejširší programové nabídky, zakážeme vám naše televizní kanály šířit. S takovou se na přelomu roku obrátily dvě největší komerční televizní skupiny Nova a Prima na provozovatele placených televizních služeb – kabelové a satelitní operátory a provozovatele IPTV. Ačkoli Prima šíří všechny své čtyři programy v pozemním digitálním vysílání volně (ve standardním rozlišení obrazu) a od Novy je takto dostupných pět ze šesti jejích programů, vedení těchto televizí odmítá nadále dodržovat zavedenou praxi, že tyto programy jsou v rámci tzv. must carry (povinně zařazované programy) k dispozici pro převzaté vysílání zdarma.

Nova žádá platby pouze za HD verze svých kanálů, Prima i za kanály ve standardním rozlišení, tedy ve stejné kvalitě, v jaké jsou dostupné v DVB-T. A to rovnou zpětně od začátku letošního roku. Operátorům převzatého vysílání rozeslala ke konci ledna podrobné ceníky, v nichž si účtuje nejen za lineární vysílání, ale i za nelineární služby a OTT. Kabelová společnost, satelitní operátor nebo poskytovatel IPTV, kteří budou chtít nabízet to nejzákladnější, tedy hlavní program Primy, Primu Cool, Primu love a Primu Zoom tak, jak běží i v pozemním vysílání, musí za každého svého zákazníka zaplatit 8,80 Kč měsíčně. „Program musí být zařazen v základní programové nabídce nebo vůbec,“ klade si Prima v dopise podmínku a poměrně tvrdě požadované poplatky vymáhá.


Foto: TV Nova

Která kabelová společnost by si mohla dovolit postrádat ve svojí programové nabídce Novu?

„Obchodní záležitosti nekomentujeme“

„Prima nám řekla, že buď je dáme do nabídky Mini pro všechny klienty za těchto podmínek, anebo vůbec. Je to cena za SD i HD verze jejích programů. Nova má lepší podmínky, ta chce platby jen za HD kanály a má i nižší cenu. Po slevě jsme na 4,80 Kč za klienta,“ řekl serveru DigiZone.cz zástupce jedné středně velké kabelové společnosti. Jméno uvést nechce, protože konkrétně Prima ve smlouvách váže operátory mlčenlivostí. Negativní zkušenosti z dřívějších veřejných prohlášení na toto téma má i ředitel marketingu a péče o zákazníky IPTV služby Netbox David Otoupalík. „Problematika tohoto tématu je velice složitá a bohužel, již dříve jsme se dostali díky některým vyjádřením pod tlak majitelů práv k vysílání,“ omlouvá se, že z těchto důvodů se nebude k cenové politice komerčních televizí vyjadřovat.

Samy televize unisono odmítají svoji nejnovější obchodní politiku vůči provozovatelům převzatého vysílání komentovat. „Jedná se o interní informace, které neposkytujeme,“ říká mluvčí Novy Anna Suchá. „Jedná se o informace obchodního charakteru a jako takové je veřejně nekomentujeme,“ přitakává mluvčí Primy Marie Fianová. Obě televizní skupiny si na jednání s operátory placených televizních služeb najaly speciální manažery. Na Nově je jím Jiří Hojgr, bývalý šéf Galaxie sport a později Novy Sport, který už pro Novu pracoval jako „styčný důstojník“ pro komunikaci s kabelovkami, satelitáři a provozovateli IPTV. Pro Primu tuto práci dělá Martin Cepek, někdejší regionální ředitel HBO pro střední Evropu a pozdější zaměstnanec Novy, který v prosinci 2013 nastoupil do vedení FTV Primy na pozici Business Developement Director.


Zdroj: FTV Prima

Ceník, který operátorům Pay TV rozeslala koncem ledna FTV Prima

Inspirace Rumunskem

Ačkoli platby od operátorů žádají obě velké komerční televizní skupiny, jejich přístup je poněkud odlišný. A to nejen v ceně. Nova například poskytuje slevu velkým operátorům s desetitisíci zákazníků a i všem ostatním v případě, že zařadí do své nabídky všechny její programy v HD kvalitě včetně Novy Sport. V takovém případě firma zaplatí 4,80 Kč za zákazníka měsíčně, ale k tomu navíc musí počítat s poplatkem za prémiový kanál Nova Sport HD, který v této částce není zahrnut. Prima, která žádnou placenou televizní stanici neprovozuje, podobnou slevu nenabízí. Poměrně široce ale rozděluje platby za nelineární služby, tedy možnost využívání TimeShiftu u svých programů, zpětného přehrávání či využívání televizního archivu. Obě televizní skupiny se přitom inspirují od postupu mediálního koncernu CME v Rumunsku, který na platbách od operátorů slušně vydělává.

Majitel Novy zpoplatnil převzaté vysílání svých rumunských kanálů skupiny Pro TV od ledna 2013. Předcházelo mu poměrně dramatické jednání s provozovatelem největší rumunské satelitní platformy Dolce TV, který na podmínky Pro TV odmítal přistoupit. Tehdejší šéf CME Adrian Sarbu ale „nevyměkl“ a nechal Pro TV v satelitní službě Dolce TV vypnout. Za necelý týden byly programy CME zpět po urputných jednáních se společností Romtelecom, které Dolce TV patří a jež nakonec přistoupila na poněkud změkčené podmínky CME. Později Pro TV stejný postup zopakovala i u všech dalších operátorů satelitní, kabelové a IP televize. Adrian Sarbu chtěl téhož dosáhnout i v České republice a na Slovensku, ale už to nestihl – v polovině roku 2013 byl majiteli CME odejit.

Vývoj výnosů CME v Rumunsku po zavedení poplatků pro operátory za převzaté vysílání (od ledna 2013)

Malé kabelovky se brání

CME si ale na poplatcích od rumunských operátorů velmi slušně zlepšila výnosy v této balkánské zemi. Až do konce roku 2012 výdělky skupiny Pro TV vydatně klesaly, od ledna 2013 ale stejně vytrvale stoupají – nehledě na krizi reklamního trhu. Stejného efektu by chtěly dosáhnout i skupiny Nova a Prima v České republice. I jim klesají výnosy z klasické televizní reklamy a dalších reklamních formátů. Přes satelit, kabel nebo IPTV přitom jejich programy sleduje víc než polovina českých domácností. Pokud by všichni operátoři nakonec zaplatili, znamenalo by to velmi zajímavou finanční záplatu – bez ohledu na to, jak se povede obchodním oddělením Novy a Primy při jednání s inzerenty. Šlo by o peníze, které by byly jisté i do budoucna.

Menší kabelové společnosti se ale nechtějí jen tak lehce vzdát. Jedna z jejich profesních organizací, Asociace provozovatelů kabelových televizí (APKT), tlačí na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), aby stanovila, na co mají provozovatelé převzatého vysílání nárok zdarma v rámci dodržování podmínky must carry. „APKT vede jednání jak se skupinou Nova, tak se skupinou Prima. Rovněž jsme stejně tak jako Česká asociace elektronických komunikací (ČAEK) v minulosti oslovili RRTV, kterou jsme požádali o vydání závazného stanoviska ohledně programů šířených ve veřejném zájmu v souladu s ustanoveními zákona o rozhlasovém a televizním vysílání a zákona o elektronických komunikacích,“ řekl serveru DigiZone.cz místopředseda APKT a provozovatel jihočeské kabelové společnosti Elsat Petr Bárta.


Foto: archiv DigiZone.cz

Budou některé kabelovky bez Novy a Primy?

Nakonec všichni zaplatí

„Jak jste asi informováni, RRTV již začala v tomto směru jednat. Jednání s oběma skupinami stále probíhají a zároveň čekáme na vyjádření RRTV. Vše je teprve na počátku a v žádném případě nechci uvádět předčasné závěry. Bude to “běh na dlouhou trať”,“ míní Bárta. Ovšem druhá zmíněná asociace ČAEK už tak optimistická není. Její prezident Zdeněk Vaníček dává od jednání jednotlivých operátorů se skupinami Nova a Prima ruce pryč: „ČAEK nijak neřeší ani nekoordinuje obchodní politiku svých členů a nezasahuje do ní.“ Důležité přitom bude rozhodnutí RRTV zejména v případě převzatého vysílání lineárních kanálů Primy ve standardním rozlišení obrazu tak, jak jsou dostupné zdarma v DVB-T. Právě na ně by se měla vztahovat citovaná podmínka must carry.

BRAND24

„V podstatě není co rozporovat, jsou to soukromé televize. Jsou tu i další subjekty v DVB-T a DVB-S, které jsou free-to-air a pro kabelovky a IPTV jsou za peníze. Nehledě na to, že tento krok už byl znám minimálně rok. Každého spíše překvapuje velikost těch poplatků,“ popisuje provozovatel menší kabelové společnosti. „Nova prohlásila, že smlouva musí být podepsaná do konce března, jinak její kanály musíme vypnout.“ Když si operátor od Novy objednal všech pět jejích volně šířených kanálů v HD kvalitě a placenou Novu Sport na dva roky dopředu, získal na volně šířené kanály „akční“ cenu 4,80 Kč měsíčně za jednoho zákazníka. A tomu slevu 25 procent z poplatku za Novu Sport. „U Primy je hlavní problém v tom, že chtějí tolik a že chtějí peníze i za SD,“ vysvětluje operátor.

Právě za SD verze jinak volně dostupných televizních kanálů přitom někteří provozovatelé převzatého vysílání odmítají platit. „Za to, co je volně ve vzduchu, rozhodně platit nebudeme. Naše dohody s televizemi se týkají toho, kolik budeme platit za HD verze jejich kanálů, kolik stojí funkcionalita TimeShift, TVE práva apod.,“ řekl serveru DigiZone.cz už loni v říjnu David Duroň, ředitel marketingu O2 pro segment domácností odpovědný i za službu O2TV a O2TV Go!. Prima si už ceník za nelineární služby stanovila, u Novy zatím oficiální představa chybí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).