Hlavní navigace

Kabelové televize nabízejí místo (ne)držitelům DVB-T licencí

30. 3. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
30. 3. 2007

Kabelové televize sdružené v České asociaci kompetitivních komunikací (ČAKK) jsou připraveny jednat s držiteli licencí DVB-T o zařazení jejich vysílání do programové nabídky na kabelu. Představenstvo ČAKK se na této výzvě usneslo na svém včerejším zasedání.

BRAND24

K tomu, abychom držitelům licencí na zemské digitální vysílání nabídli náhradní vysílací platformu, nás vede především snaha napomoci řešit zablokovaný vývoj procesu digitalizace v České republice. Na tento stav nepřímo doplácejí všechna média, uvedla Vladimíra Chlandová, předsedkyně představenstva ČAKK. Chlandová také slíbila: Můžeme umožnit držitelům licence ověřit si své projekty u více než milionu českých domácností, kam již dnes naši členové dodávají televizní signál. To vše za předpokladu, že držitelé licencí vstoupí do seriózního jednání o podmínkách přenosu. Zatím tak totiž, až na čestnou výjimku, nikdo neučinil.

ČAKK považuje nabízené podmínky za více než srovnatelné s vysíláním v zemských digitálních multiplexech. Prezident asociace Zdeněk Vaníček se ale zároveň brání názoru, že digitalizaci by na začátku měly spolufinancovat právě kabelové a satelitní společnosti. Takzvané ‚must carry‘, tedy povinné zařazení digitálních zemských programů komerčních subjektů do vysílání právě těchto platforem, tak jak o to někteří z nich usilují, by bylo neúnosné a vyvolalo by vleklý soudní spor s mezinárodním dosahem, uvedl předseda ČAKK.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).