Hlavní navigace

JOJ Family v Česku, digitální rozhlas pro ČRo schválen a co přinesl aktualizovaný D-Book

27. 8. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Jak vidno, start nových televizí není u konce. Provozovatele stále straší nelegální šíření jejich kanálů, a tak přicházejí s novými nápady.

Do Česka se chystá slovenský plnoformátový kanál JOJ Family

Skupina JOJ odhalila koncept své nově připravované stanice pro český trh, kterou chce bojovat proti nelegálnímu šíření svých kanálů JOJ, Plus a Wau na českém území. Licencí disponuje česká firma Magical Roof a jedná se o plnoformátový televizní program, což znamená zpravodajství, dokumenty, filmy, seriály, publicistiku atp., s časovým rozsahem vysílání 24 hodin denně.

Jako hlavní jazyk je v licenci uvedena slovenština, což ale nevylučuje český jazyk, případně vysílání v originále s titulky, což potvrdil i Petr Kozák z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V licenci prý podle Kozáka není uvedeno, že by mělo jít o souběžné vysílání. To je ovšem běžná praxe většiny provozovatelů, dodává Kozák. Licence je udělena na dvanáct let pro šíření prostřednictvím zemského digitálního vysílání, kabelových systémů a družice.

Petr Jakub: JOJ slibuje spustit nový kanál v českém zemském vysílání

Petr Jakub: JOJ Family bude částečně kopií hlavní JOJ, některé původní seriály odvysílá v češtině

Vláda stanovila pravidla pro DAB Českého rozhlasu

Jak uvedl na svém twitterovém účtu předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák, cesta pro digitální rozhlas je „vládou vytyčena a schválena“.

Ředitel českobudějovického studia Českého rozhlasu a někdejší koordinátor televizní digitalizace Zdeněk Duspiva prostřednictvím svého facebookového účtu označil schválenou koncepci za redukovanou a „odkládací“. Podle vládního materiálu by měl Český rozhlas získat vysílací frekvence ve třetím pásmu na pět let a řádné digitální vysílání by mohl spustit ještě do konce roku.

Jan Brychta: Vláda dnes schválila návrh rozvoje zemského digitálního vysílání Českého rozhlasu

Co přináší aktualizovaný D-Book?

Nová verze upraveného D-Booku má číslo 4.03 a podle krátké informace zveřejněné na webu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) „v aktualizovaném znění byly doplněny parametry některých nových formátů pro DVB-T2 vysílání, byla upravena kap. 4 týkající se vysílání HbbTV a byla upravena příloha 2 – úprava názvů žánrů.“

Zpráva nebyla vydána jako tisková, ale vyšla jako prosté oznámení mezi řadou dalších – „Sdělení o zveřejnění aktualizace D-Book“. Provedené změny nejsou, snad se dvěma výjimkami (nové povinné rozlišení a nutnost podporovat HbbTV), nijak zásadní. I tak stojí za to si aktualizovaný D-Book porovnat s jeho předchozí verzí především v rámci výše zmiňovaných úprav. Podívejme se – jak říká D-Book – na „zařízení kategorie 3 a 4“, tedy ta, která jsou určena pro příjem DVB-T2. Zde občas narazíte na oznámení typu „požadavky na hodnoty parametrů (…) zařízení pro DVB-T2 (kategorie 3 a 4) nejsou doposud jednoznačně stanoveny.“

Bohumil Herwig: D-Book, srpen 2016: co je nového a co zůstává při starém

Stručně

Zda je televizor kompatibilní s budoucím pozemním televizním vysíláním v DVB-T2/HEVC, si bude moci zákazník snadno ověřit. Alespoň taková je idea ČRa.

Bohumil Herwig: Výrobci se chystají na testování kompatibility u ČRa. Pokud projdou, získají logo „DVB-T2 ověřeno“

Slováci si v pozemním testovacím multiplexu DVB-T2/HEVC naladí novou Ultra HD televizní stanici FunBox 4K od SPI International.

Bohumil Herwig: Nový Ultra HD kanál v DVB-T2 slovenského Towercomu

SPI International  testuje FunBox 4K i u Českých Radiokomunikací na experimentálním DVB-T2/HEVC. (Z televizoru LG Signature OLED 65E6.)
Autor: Bohumil Herwig

SPI International testuje FunBox 4K i u Českých Radiokomunikací na experimentálním DVB-T2/HEVC. (Z televizoru LG Signature OLED 65E6.)

ČT Sport se změnila. Režisérsky se vizuální podoby stanice, ztvárňující její slogan „Žijeme sportem“, ujala Alice Nellis. Nová grafika a identifikační znělky vznikly při příležitosti letošního desetiletého výročí programu ČT Sport.

Jan Brychta: ČT Sport v novém designu

Představení švýcarské služby IPTV/VoD nabízející aktuálně šest programů ve 4K. Jmenuje se Swisscom TV 2.0 a po úvodní obrazovce nabíhá na personalizovanou stránku každého uživatele. Tam se zobrazují tipy ke zhlédnutí, předchozí zhlédnuté pořady, novinky videotéky, aktuální akce operátora atd.

Petr Faistauer: Ultra HD vysílání v praxi – švýcarská IPTV služba Swisscom 2.0 jako možný vzor

Koncem minulého týdne zahájila Nova televizní kampaň pro druhou řadu zábavné show Tvoje tvář má známý hlas.

Bohumil Herwig: Další řada show Tvoje tvář má známý hlas přijde v září

Jan Brychta: Tvoje tvář má známý hlas představuje nové soutěžící i reklamní spot

BRAND24

Podle informací slovenských médií se televize Prima pokusí nahradit kanály Markízy, které opouštějí tamní zemský multiplex provozovaný společností Towercom.

Jan Brychta: Vznik slovenského Prima kanálu zatím televize nechce komentovat

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).