Hlavní navigace

Jižní Amerika hledá standard zemského digitálního vysílání

31. 12. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Konec „bitvy“ o jednotný standard digitálního terestrického vysílání v Jižní Americe je zatím v nedohlednu. Stejně jako v Evropě by chtěly státy jihoamerického kontinentu využívat společný standard televizního vysílání, zatím se ale nedokážou dohodnout, jestli bude lepší japonský ISDB-T, evropský DVB-T nebo americký ATSC. Rozhodnutí pro jednu technologii je navíc spíše politickou záležitostí, což celou situaci ještě ztěžuje.

A právě proto, že se jedná spíše o politické rozhodnutí než o řešení technických záležitostí, lze předpokládat, že souboj o standard digitální televize hned tak neskončí. Vlády se zatím nebyly schopny ani dohodnout na tom, že o společném přístupu začnou jednat. A až jednat začnou, bude vše brzdit politika. Například Venezuela a Bolívie, které nemají USA zrovna v lásce, tíhnou spíše k přijetí technologie vyvinuté jiným státem než USA. Venezuela raději podporuje japonský standard ISDB-T, který je již využíván v Brazílii.

Proti tomu je ale Kolumbie, která s USA vřelé vztahy má, a plně se staví na stranu amerického ATSC standardu. Nejvíce států zatím upřednostnilo evropský DVB-T, který najdeme například v Uruguai a Paraguai, ale testují jej i další státy. Jak je vidět, dohoda bude těžká. Ale je pro Jižní Ameriku důležitá, protože kdyby se trh digitálního televizního vysílání fragmentarizoval podle sympatií k tomu či onomu státu, rozvoji digitální televize by to rozhodně nepomohlo. Jaká je situace v jednotlivých státech?

Mapa svět digitální formáty

Mapka ukazuje, jaké standardy pro digitální vysílání používají jednotlivé státy světa. U Jižní Ameriky zůstává otazník. (Zdroj: Compupress.ru)

Brazílie fandí Japonsku

Brazílie byla jedním z prvních států, které daly zelenou japonskému ISDB-T standardu. A proč? Rozhodnutí padlo na základě prvních testů po konzultaci s technickými odborníky. Brazílie však díky přijetí standardu ISDB-T, kterému Brazilci přezdívají SBTVD (systém brazilské digitální televize), získala od Japonska především několik výhod. Japonsko například svěřilo brazilským firmám výrobu součástek pro digitální přijímače a také se zavázalo, že v Brazílii vystaví továrnu na výrobu polovodičů. Stejně jako v jiných zemích světa, kde je plánován přechod na digitální televizní vysílání, přibylo k analogovému televiznímu vysílání i digitální, které je šířeno souběžně. Analogová tma by podle plánů měla Brazílii zahalit čtyři roky po státech Evropské unie, 29. června 2016.

Brazílie set-top-box ISDB

Brazílie začala šířit i televizní vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) a vláda chce prosadit, aby se snížily ceny set-top-boxů. Pokud se to vládě podaří prosadit, budou se zájemci o digitální vysílání v Brazílii radovat. V současnosti zde set-top-box přijde v průměru na 613 amerických dolarů (cca 11 156 korun), vláda ho chce ale zlevnit na 112 dolarů (2 038 korun). To by digitální vysílání zpřístupnilo širšímu počtu diváků.

Na televizní vysílání pro mobilní telefony si brazilští diváci musí ještě chvíli počkat. Začátkem prosince sice bylo televizní vysílání zahájeno, ale zatím nejsou k dispozici mobilní telefony vybavené tunery pro příjem digitálního vysílání ve standardu ISDB. První přístroje by se měly na brazilském trhu objevit nejdříve v polovině příštího roku. Televize v mobilu je v současnosti dostupná stejně jen v Sao Paulu, ale Brazílie plánuje rozšířit pokrytí v průběhu následujících tří měsíců. Na jaře by měla být mobilní televize dostupná i v Rio de Janeiru. Vysílání je zatím zdarma a bude zpoplatněno, až se mezi diváky o novou službu zvedne vlna zájmu, není jasné.

Narozdíl od televize v mobilu mohou Brazilci začít využívat televizního vysílání přes internetový protokol (IPTV). Na trh s novou službou opět začátkem prosince vstoupil Brazil Telecom, který je jedním z největších brazilských poskytovatelů internetového připojení. Brazil Telecom využívá technologii RollingStream IPTV od společnosti UTStarcom, která má na 600 tisíc předplatitelů IPTV v Číně, Japonsku nebo Indii.

Uruguay podporuje evropský standard, není sama

Uruguay je zatím jediným státem Jižní Ameriky, který se rozhodl podpořit evropský standard digitálního vysílání a rozhodl se zavést jak zemské vysílání ve standardu DVB-T, tak i vysílání pro mobilní telefony ve standardu DVB-H. Uruguayská vláda své rozhodnutí zveřejnila v srpnu letošního roku a způsobila tím vlnu kritiky i podpory. Kritiku sklidila především za to, že dala standardu DVB zelenou, aniž by toto rozhodnutí konzultovala s vládami ostatních států. To se nelíbí hlavně Národní asociaci uruguayských vysilatelů ANDEBU, podle které je přijetí evropské normy uspěchané. Vláda by se přijetím standardu digitálního televizního vysílání měla zabývat znovu a své rozhodnutí přehodnotit a konzultovat s představiteli sousedních zemí.

Krok vlády ale naopak plně podporuje regulační telekomunikační úřad URSEC v čele s předsedou Leonem Levem. Ten se domnívá, že přijetí standardu DVB přichází v pravý čas a Uruguay se díky tomu zařadí mezi technologicky nejvyspělejší státy Jižní Ameriky.

Pro evropský standard digitálního televizního vysílání se dosud rozhodlo více států. Komerční provoz zahájil kromě Uruguae také Paraguay. Peru a Venezuela zatím DVB-T alespoň testují.

V červnu letošního roku se obyvatelé venezuelské metropole Caracas mohli poprvé seznámit s digitálním zemským vysíláním ve standardu DVB-T. Zkušební provoz byl zaměřen hlavně na otestování technických vlastností, ale vláda chtěla DVB-T také představit všem divákům Caracasu bez ohledu na to, zda si domů pořídili digitální přijímač. Nechala proto na šesti místech města uspořádat veřejné předvádění v době, kdy se konala fotbalová soutěž Copa América. Diváci mohli porovnat kvalitu analogového a digitálního vysílání. Vláda totiž nechala instalovat hned tři televizory – dva klasické a jeden s plazmovou obrazovkou. Jeden klasický televizor byl propojen se set-top-boxem a přijímal digitální signál, zbylé dva pak byly napojeny na analogové vysílání. Kromě toho nabídl zkušební provoz i dvě MHP aplikace. Jedna byla ukázkou eGovernmentu a druhá pak umožňovala divákům hlasovat pro fotbalový tým, kterému fandili.

Peruánské ministerstvo dopravy a komunikací chce otestovat a porovnat všechny tři standard digitálního vysílání, které připadají v úvahu. Začátkem prosince letošního roku byl proto zahájen zkušební provoz digitálního vysílání ve standardu DVB-T, ATSC i ISDB-T. Výběr nejvhodnější technologie má na starosti tzv. multisektorová komise, která ministerstvu dopravu a komunikací navrhne ten standard, který nejlépe obstojí v hodnocení kvality příjmu.

Argentina se ještě nerozhodla, váhá i Chile

Argentina stále ještě neví, pro který ze standardů se rozhodnout. Nerozhodnost došla dokonce tak daleko, že se dokonce uvažovalo o využití hned tří technologií! Pro digitální zemské vysílání by Argentina použila americký ATSC a televizní vysílání pro mobilní telefony by mohlo vysílat v DVB-H i japonském ISDB-T. Vláda se zatím k volbě standardu nevyjádřila.

Podobně je na tom i Chile, kde stále ještě definitivní rozhodnutí o nejvhodnější technologii nepadlo. V říjnu loňského roku zahájila vláda rozhodovací proces, ještě v listopadu to vypadalo, že Chile bude již brzy vědět, zda použije DVB-T, ATSC nebo ISDB-T. Ovšem situaci zkomplikovala březnová rezignace ministra dopravy a telekomunikací Sergia Espeja. Úřad po něm převzal René Cortázar, který nechtěl o standardu rozhodnout, aniž by si problematiku neprostudoval. Chilané proto očekávali, že bude rozhodnutí odloženo. Netušili ovšem, že to bude trvat tak dlouho. V červnu ministerstvo oznámilo, že bude technologie ještě porovnávat a do tří měsíců vydá konečné rozhodnutí.

Z výsledků testů vyplynulo, že pro Chile je výhodný japonský standard ISDB-T a jeho zavádění by napomohl i fakt, že jej používá Brazílie. Jenže do situace se ještě vložila Telefónica, která začala lobovat za DVB-T. Vláda snad jako kompromis zahájila další testy všech tří standardů, o kterých Chile uvažuje. V souvislosti s tím také odložila konečné rozhodnutí o další dva měsíce. Jenže máme prosinec a Chile stále ještě neví, který standard vyhraje. S největší pravděpodobností to ale nebude americký ATSC. Chile by chtělo analogové televizní vysílání vypnout do osmi až deseti let. Předpokladem však je, aby se vláda konečně usnesla na tom, zda vyhraje japonský ISDB-T nebo evropský DVB-T.

A co ti ostatní?

A jak se k digitálnímu vysílání staví ostatní státy Jižní Ameriky? Bolívie se zatím digitalizaci televizního vysílání příliš nevěnuje. Považuje totiž digitální vysílání za výsadu několika málo bohatých obyvatel, kteří mají finanční prostředky na pořízení digitálních přijímačů. Vláda začátkem prosince oznámila, že vydá plán, podle kterého se bude řídit při vybírání nejlepšího standardu digitálního vysílání. Zatím však žádný takový dokument zveřejněn nebyl a Bolívie do soubojů o jihoamerický standard digitální televize ještě nemůže zasáhnout. Podobně je na tom i Ekvádor, Guyana, Kolumbie a Surinam, kde se digitalizaci zatím pozornost nevěnuje.

Tipy C

Pokud v oblasti digitalizace zůstane lídrem Brazílie společně s Paraguayí, Uruguayí a Peru, mohl by v Jižní Americe zvítězit buď evropský standard DVB-T, nebo japonský ISDB-T. Nejméně podpory zatím získal americký ATSC. Vzhledem k tomu, jak jsou vlády jednotlivých států nerozhodné, je pravděpodobné, že se Jižní Amerika na společném standardu ještě dlouho neshodne.

Zdroj: Theinquirer.net

Jaký formát pro zemské digitální televizní vysílání v Jižní Americe převáží?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).