Hlavní navigace

Jiří Balvín: TV4You není operátor ani převzaté vysílání, ale technologická platforma

28. 10. 2014
Doba čtení: 18 minut

Sdílet

„Pouze lidem dáváme to, co jim patří, jinou formou. Jde o volně šířené programy z DVB-T, které jsou k dispozici zdarma,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů TV4You v rozhovoru pro DigiZone.cz

Předminulý týden jste spustili ostrý provoz mobilní televizní služby TV4You. Čí to byla myšlenka a jak dlouho jste pracovali na její realizaci?

Myšlenka je to dlouhodobá, na českém trhu existuje určitě déle, než se o ní ví – takových pět šest let o tom různí lidé uvažovali. Náš systém se vyvíjel asi tři roky a jeho finalizace proběhla během posledního půl roku.

Za TV4You nestojí komerční firma, ale „zapsaný spolek“. Zároveň deklarujete, že jde o neziskovou organizaci. Proč jste zvolili zrovna tuto formu?

Zapsaný spolek je termín z nového občanského zákoníku. Spousta lidí na naší tiskovce si myslela, že jde o zájmový spolek. Nezisková organizace je to proto, že naším prvotním zájmem není vytvářet zisk, a příjmy z reklamy, které budeme mít, půjdou okamžitě do rozvoje různých technických zařízení, hardware, atd. O zisku jako takovém nemůže být řeč, dokud se nepokryjí náklady a investice do spuštění této služby.

A ty byly jak vysoké, pokud to není tajné?

Technika je v dnešní době levnější, nákupy jsou podstatně výhodnější, takže řádově jsme se pohybovali v milionech korun. Ale nedosáhlo to ani deseti milionů.

V současné době jste jedním ze spoluvlastníků zmiňovaného spolku TV4You. Jak to máte vlastně rozdělené? Vy máte menšinový podíl a pak tady jsou další dva partneři.

Ti mají stejně velké podíly po 40 procentech.

Všichni jste byli u tohoto projektu od začátku, nebo do něj někdo vstoupil později?

Já jsem vstoupil později, protože jsem byl do letošního února vázán na ministerstvu kultury (Jiří Balvín byl ministrem kultury v úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka, pozn. red.). O tomto projektu jsem ale věděl dříve od mého kamaráda, který se na něm podílel investorsky, od Miroslava Řiháčka. V době příprav TV4You jsem byl ještě vázán někde jinde.

Říkal jste, že máte příjmy z reklamy…

Nemáme, teprve budeme mít. Začali jsme teprve 15. října.

Ano, ale už jste zveřejnili informaci, že reklamní prostor u vás bude prodávat agentura Atmedia. Budete se o příjmy z této reklamy dělit s televizemi, které šíříte v rámci své programové nabídky?

Ne, nevím, proč bychom se měli dělit s televizemi, když s nimi nemáme nic společného. My se budeme v případě dohody, a na té samozřejmě pracujeme, dělit s těmi, kdo s námi budou spolupracovat na nabídce placených kanálů. Budoucnost je v tom, že si do těchto mobilních chytrých zařízení budete moci přenášet i jiné než must carry programy, tedy volně vysílatelné kanály. U těch placených kanálů se budeme dělit, to znamená s různými satelitními a kabelovými společnostmi. Tam to bude vždycky.

Takže s těmi televizemi, které v současné době šíříte prostřednictvím TV4You, nemáte žádné dohody o tom, že je můžete šířit?

My je nešíříme. To je právě ten zásadní rozdíl, že my nikoho nešíříme, my pouze tomu, kdo řádně platí koncesionářské poplatky, zajišťujeme přístup nejenom ke všem kanálům České televize, ale i neplaceným kanálům komerčních stanic. Tedy Novy, Primy a dalších. Nova jak známo má i placený kanál Nova Sport, ale k tomu přístup neumožňujeme. Jsou to pouze volně šířené programy prostřednictvím DVB-T. K těm má právo k přístupu každý, kdo řádně platí koncesionářský poplatek. Pokud ho neplatí, dopouští se trestného činu. Myslím si, že se morálka placení po všech možných zákonných úpravách zlepšila. Neumím to říci z hlavy, ale domnívám se, že asi tak na 95 nebo 97 procent domácností televizní poplatek platí.

Zapsaný spolek TV4You tedy není provozovatelem převzatého vysílání?

V žádném případě. Pouze umožňujeme technicky přijímat vybrané programy. Proto se tomu říká Personal Streaming, protože když platíte koncesionářský poplatek, máte za něj právo přijímat tyto volně vysílatelné kanály doma, na chalupě, kdekoli mimo domácnost… U nás se platí jeden poplatek za domácnost, nikoli za přijímač. A vy si platíte tento koncesionářský poplatek a za to máte doma smíšený způsob příjmu televizního vysílání. Určité procento domácností má na jednom televizoru příjem signálu přes DVB-T a k tomu potom ještě něco navíc prostřednictvím IPTV, kabelu, satelitu, atd. A na to všechno, co si platíte, máte právo a měl byste k tomu mít přístup i mimo domov. V restauraci, ve fitness centru, na svatbě, kdekoli, když nechcete nikoho obtěžovat a máte chytrý telefon, podíváte se třeba, jak se hraje fotbal Česko – Holandsko.

To chápu, ale kdo je tedy potom tím provozovatelem, kdo nabízí TV4You, když to nejste vy?

Umožňujeme personální streaming přes internet. Každý, kdo se zaregistruje na adrese www.tv4you.cz, dostává jedinečný kód, poměrně složitý – kombinaci písmen a čísel, která nedává žádný smysl – a ten přenesete do registračního formuláře. Za to máte svůj jedinečný přístup. To znamená, že vaše manželka se může maximálně dívat na stejné zařízení s vámi, ale pokud bude chtít to samé pustit ve svém vlastním zařízení, musí se sama zaregistrovat a získat svůj kód. A ten je nepředatelný. Když byste chtěl tento kód multicastem přeposlat z chytrého telefonu třeba na tablet, nejde to. Proto se tomu říká personální streaming, protože jde o jedinečný přístup přes jedinečný kód. Mám-li v domácnosti čtyři chytrá zařízení, musím provést čtyři takovéto registrace a čtyřikrát potvrdit, že tato rodina platí koncesionářské poplatky.

Čím je tedy zapsaný spolek TV4You, když není provozovatelem služby TV4You? V jakém vztahu je k té službě?

TV4You využívá technické služby spřátelené společnosti Smart Media Solution, která má toto zařízení a zajišťuje jenom transformaci vašeho majetku do vašeho osobního zařízení. To znamená, že vy si platíte koncesionářský poplatek, ale nejste zrovna doma. Jedete na chalupu a tam nemáte klasický televizor. Tak si prostě ten svůj domácí program, svoji domácí televizi, vezmete s sebou na mobilu nebo tabletu.

Ale vy nabízíte streaming televizí přes internet. Přitom televizní stanice, které takto nabízíte, často samy na internetu volně vysílat nemohou, protože nemají vypořádána vysílací práva pro všechny pořady k internetovému vysílání. Typicky se to děje u hlavního kanálu Novy nebo ČT 1, která na internetu sice streamuje, ale u vybraných pořadů vysílání přes internet kvůli vysílacím právům zastavuje. U vás ale stream takového pořadu pokračuje.

Ano, a já budu stále znovu opakovat ten argument, že my tyto televize nevysíláme, my mu pouze to, co má každý člověk doma, a tam si to může pustit na klasické televizi, umožňujeme vzít sebou mimo domov.

Proč tedy, když pozemní cestou v České republice vysílá okolo 25 nebo 30 televizí, jich máte v nabídce TV4You jenom 13? To není všechno, co mám doma k dispozici.

30 programů vysílá v DVB-T?

Už je to tak.

Co to je za programy?

Všechno možné. Ale jde mi o to, že když říkáte, že nabízíte lidem to, co je volně dostupné a mají to doma v televizoru, tak proč jim nabízíte jen výseč téhle nabídky? A jak jste ji vybírali?

Samozřejmě nám šlo o ty kanály, o které je největší zájem. Přiznám se, že mám doma DVB-T, a tím počtem kanálů jste mě trošku zaskočil. Třicet kanálů! Naposledy jsem zaregistroval druhý kanál Šlágru, ale pak jsou tam stanice, které ani nepovažuji za televizní kanály, různé soutěžní programy…

Nejen, v DVB-T vysílá i Sport 5, Slovak Sport, Kinosvět, Relax, Retro… To není úplný odpad.

Neříkám, že to je odpad, ale musíte se podívat na jejich sledovanost, jaký je o ně zájem. Ale samozřejmě není problém je do TV4You zařadit.

Vedle živého streamingu deklarujete, že budete nabízet i TimeShift, tedy možnost zpětného přehrávání vysílání až za posledních 24 hodin. Tam už se dostanete do problémů, protože televize požadují od poskytovatelů takových služeb smlouvy a platby za možnost jejich nabízení. Jak se k tomu postavíte? Nova a Prima už daly najevo, že by to řešily právní cestou.

Proč by to měly řešit právní cestou? Můžeme si o tom s nimi přátelsky pohovořit.

Jak to tedy prakticky budete řešit, když říkáte, že nejste provozovatelem této služby? Někde se přeci musí to vysílání nahrávat, abyste mohli poskytovat TimeShift.

My jsme poskytovatelem té služby, toho přenosu.

Ale ne provozovatel.

Ne provozovatel vysílání. Nevysíláme, to je právě ten rozdíl. Že nevysíláme.

Jasně, ale záznam toho vysílání, které zprostředkováváte uživatelům TV4You, musíme mít někde uložený. Bez souhlasu těch televizí, jejichž obsah si nahráváte a pak ho poskytujete třetím stranám.

My ho neposkytujeme třetím stranám, ale těm stranám, které mají ten samý obsah k dispozici doma. Podívejte se na trh a najdete na něm celou škálu smartTV zařízení od chytrých settopboxů přes mediacentra až po chytré televize (např. Panasonic se službou TV Anywhere). Pomoci takového zařízení si každý může streamovat a nahrávat vše, co je schopen přijímat. K obsahu pak může přistupovat odkudkoliv pomoci internetu a tedy i pomoci mobilních zařízení. 

Naše služba nedělá nic jiného. Jsme jen technicky prostředek. Ale velmi dokonalý co se týká ochrany obsahu, který si nechává divák v souladu s právním řádem námi streamovat. 

Náš streaming, ať v reálném čase či ten v timeshiftu, nejde nahrávat, nejdou mazat reklamy, nejde šířit nikam dál. To se o filmu, který si nahraju doma do paměti chytrého mediacentra, pak z něj vymažu reklamu a poskytnu přístup dalším čtyřem kamarádům, rozhodně říct nedá. TV4You má streaming ochráněn. Opakuji – nelze ho poskytnout třetí straně. Můžu si ho pouze jako oprávněná osoba sledovat, ať v reálném čase, či se k němu vrátit. Ale jen krátkou omezenou dobu zpět. 

Ono by to možná bylo v pořádku, kdyby ještě platila zákonná podmínka must carry o povinně šířených programech, ale ta skončila v roce 2012. Pokud by tedy volně šířené televize chtěly, mohou poskytovatele služeb, jako je TV4You, žádat o vyřazení z jejich nabídky.

Debat na téma must carry jsem se zúčastnil mnohokrát. Sám nejlépe víte, co se okolo něj dělo, když jsem byl ještě v Óčku a UPC nás vyřadila ze své nabídly. No tak ať je kabeloví operátoři vyřadí, tím se stanou naprosto neatraktivní, když nebudou poskytovat tyto hlavní kanály ve své nabídce.

Myslel jsem to naopak, že operátoři by tyto hlavní kanály chtěli, ale jejich provozovatelé by mohli žádat o jejich vyřazení nebo o platby za to, že mohou v těchto nabídkách zůstat.

Tak ať to udělají. Ale přes kabelové televize se dostávají k většímu počtu diváků, vždyť je to jejich všeobecný zájem. Jsem přesvědčen o tom, že to je všeobecný zájem pro všechny. Prostě my nabízíme to, že kdo není doma, může se podívat na ČT 24 nebo na jakoukoli jinou televizi na svém chytrém telefonu nebo tabletu. A časem i na placené televize, až se dohodneme s operátory placených služeb. To znamená, že se rozšiřují možnosti sledování televize. A my budeme mít možnost vykázat sledovanost, kdo se na co dívá, jaké je základní složení publika, protože v našich registračních dotaznících se povinně vyplňuje, zda je uživatel muž nebo žena a jaký je ročník. Rozeznáme tedy mladé i starší diváky a na co se dívají.

Takže počítáte s tím, že časem budete poskytovat data sledovanosti?

Chceme. Chceme mít přehled o sledovanosti, tak jako máme přehled o evidenci, kdo si každý den registruje naši službu, v současné době se to pohybuje asi okolo 1500 lidí. Máme u nich přehled, kdo se na co dívá. Pochopitelně při tomto množství je ta křivka velmi malá, ale poroste. Mám zkušenost ze svého okolí, že kdo TV4You vidí, ten ji chce, protože znovu opakuji, když teď oba dva nejsme doma, a přijde nám sms, že se něco stalo, oba máme u sebe chytrá zařízení, na kterých si můžeme pustit ČT 24 a dozvíme se víc.

Zrovna ČT 24 ale přes chytrá zařízení vysílá sama už několik let.

Samozřejmě, ale my ty programy máme kumulované na jednom místě. A při výběru programu se můžete podívat i na ČT 24. Nejsem přítelem žádných sporů ohledně must carry a myslím si, že toto je v obecném zájmu, aby lidi měli možnost svoje televize sledovat kdekoli.

Když jsem se na TV4You ptal provozovatelů hlavních televizních stanic u nás, říkali mi, že se jim nelíbí, že zprostředkováváte jejich vysílání a vyděláváte na reklamě, které k této službě připojujete.

To říkáte velmi dobře. Myslím si, že tam není souboj ani tak o ta práva, to není podstatné. Podstatné je, že někdo by se vlamoval do jejich byznysu a chtěl by mít taky příjmy z reklamy. Jestliže některá z televizí, která je vysílaná v rámci TV4You, zařadí reklamu, nemůžeme do ní nijak zasáhnout. Jestliže Česká televize nemá reklamu, kromě ČT 2 a ČT Sport, tak do toho taky nezasahujeme. Ale v momentě otevření naší služby se na chytrém zařízení objeví nějaká naše reklama, kterou lze stejným způsobem jako na internetu přeskočit.

Takže jde o nějaký klasický banner, který není součástí televizního vysílání?

Ano. S možností okamžitého zavření nebo v případě běžící reklamy po krátké době.

A tato reklama se objevuje i u programů ČT, které ze zákona nesmí vysílat reklamu?

Ne, objevuje se jen v úvodním menu naší služby.

Takže v okně, kde běží vysílání nějaké televize, už vaše reklama není?

Přesně tak.

Zaznamenal jsem názor, že TV4You by mohla nabídnout své řešení satelitním službám typu Skylink nebo Digi TV, aby měly k dispozici adekvátní alternativu k O2TV Go! a službě Horizon, již připravuje UPC. Je to tak?

Chtěli bychom. Stejně tak jsme byli osloveni i některými subjekty, zda jsme schopni zřídit pro ně speciální televizní kanály pro nějaký event. Už jsme o tom někde psali, je to možné a takový televizní kanál jsme schopni zprovoznit v řádu hodin. Kdyby někdo chtěl odvysílat koncert nebo něco podobného, a poskytne nám primární signál, odvysíláme ho. Jsme oslovováni některými zájemci, kteří se nás ptají, kolik toho jsme schopni vzít, že mají nakoupeno třeba tisíc filmů a chtěli by vstoupit do takové služby. I to je možné. Technologie jsou teď tak strašně daleko, že ony dřívější boje o optický kabel až do domu jsou dnes už marginální.

Jednáte třeba i s existujícími internetovými televizemi, jako je Stream.cz nebo DV TV?

Zatím ne. Čekáme, zda nás osloví. Jsme v úplných začátcích. Zatím jsme TV4You spustili a říkáme, že naostro ji rozjedeme od ledna, i když už teď běží bez problémů. Nevypadává, nikdo s ní nemá problémy, ohlasy jsou pozitivní, nikdo nám neříká, že to nejde, že se někam nedostal, že se nešlo registrovat.

Těsně po spuštění TV4You jsem ale četl názory, že nešel zvuk.

Ano, na iOS někomu nešel, na Androidu byl v pořádku. Ono se také někomu může stát, že jestliže máte ztlumené zařízení, registrujete se a pak si pustíte televizi, skutečně vám zvuk nemusí jít. Musíte si tou páčkou dát na hlasito. To si také spousta lidí neuvědomuje, že má přepnout z „vrnění“ na „zvonění“.

Když budete časem nabízet i placené kanály, budete se registrovat jako provozovatel převzatého vysílání?

Ne, chceme spolupracovat se všemi operátory.

Takže chcete být technickou platformou pro operátory.

Ano. A tak, jak je nyní u TV4You registrace a daný občan potvrzuje, že je plátcem koncesionářských poplatků, tady nám tu skutečnost, že je plátcem nějakého placeného produktu, sdělí vlastník tohoto produktu, tedy operátor satelitního nebo kabelového vysílání. Příklad: zaregistruje se někdo z Nepomuku nebo Mladé Boleslavi, zvolí si, že chce ten a ten program, a nám potvrdí správce jeho placeného produktu, že řádně platí určitou programovou nabídku, takže mu je můžeme odkódovat. V momentě, kdy by přestal tomu operátorovi platit, operátor nám dá vědět a my mu ty kanály zase zablokujeme. Je to podobné jako u pohledávek za elektřinu, tu vám taky po nějaké době od výzvy k zaplacení vypnou.

Kolik se vám podařilo za dobu ostrého provozu TV4You získat uživatelů?

K pondělí 20. října to bylo 1500 registrovaných uživatelů.

Stanovili jste si nějakou hranici, které byste chtěli dosáhnout do konce letošního roku?

Chtěl jsem ještě upozornit, že nynější provoz je zkušební, ten opravdu ostrý start plánujeme na leden příštího roku, pokud ho tedy ještě neposuneme. Ale mezitím už tato služba poběží. Teď ji používáme spíše k testování, zda je všechno v pořádku a zda to funguje. Byli bychom ale rádi, kdybychom se v dohledné době, tedy do tří měsíců, dostali řádově na desítky tisíc uživatelů. Cíl by byl neskromný, 100 tisíc uživatelů. Myslím si, že to není nereálné číslo. Chytrých mobilních zařízení je tady nepočítaně, už se vlastně žádná „nechytrá“ zařízení neprodávají, takže kdo si koupí mobil, počítač, televizi, tablet, všude mu to půjde.

Počítáte i s možností šíření HD verzí televizních programů?

Už teď TV4You na mobilech jde v SD i HD kvalitě.

TimeShift spustíte v lednu při ostrém startu, nebo na kdy ho máte naplánovaný?

Teď ho zkoušíme veřejně na ČT 24. Ona je pro to nejpraktičtější. Jistě si pamatujete, že když se tady testovala Motorola na první měření mobilní sledovanosti, vyšla z toho jako první ČT 24 a druhé Óčko. To jsou dvě nejsledovanější televize mimo domov a na mobilních zařízeních. Těžko takto bude někdo sledovat Harryho Pottera. To si nedovedu představit. Nebo Avatara.

Počítáte s tím, že byste s přibývajícími uživateli změnili právní formu ze zapsaného spolku na komerční společnost a případně hledali strategického partnera?

Ano, počítáme s tím. Takových případů jsou desítky na světě.

Jakého počtu uživatelů byste chtěli celkově dosáhnout? Kde je reálný strop?

Půl milionu.

Tak to nemáte malé plány.

Ne.

A těch půl milionu uživatelů chcete mít do kdy?

Myslím si, že to je reálné do června příštího roku. Když to půjde dobře.

To znamená, že budete muset rozjet nějakou velkou reklamní kampaň.

Už jsme k tomu měli schůzku. Zatím používáme všechny možné druhy našich osobních kontaktů k prezentacím, které se objevily především na internetu. Já osobně si myslím, že to je možná lepší reklama než to, co před nějakým časem spustila O2TV Go! formou tiskové inzerce. Byla to poměrně významná kampaň v novinách, vždy čtvrtinový podval. Nevím, jestli se jim to vyplatilo.

O2TV Go! ale má už 138 tisíc zákazníků. A do konce roku jich chtějí mít 200 tisíc.

U nich je asi problém ve velikosti firmy, mají svoje problémy s příchodem nového majitele s jeho půjčkami. Nechci to hodnotit, ale žongluje se tu s miliardami a to jde mimo můj dosah a obzor.

Nebojíte se televizí a jejich právních oddělení? Proti TV4You vystartovaly těsně po jejím spuštění. Dokonce by se kvůli vám měla scházet Asociace televizních organizací (ATO)…

Nemám rád takové výrazy, zda se nebojíme. Třeba nás osloví. Jedna televize nás už oslovila a máme s ní domluvenou schůzku. Oslovení to bylo přátelské, k diskusi o spolupráci. Takže bych spíš vítal takové jednání než nějaké souboje. Nejsem příznivec nějakých soubojů a ani tenkrát v Óčku jsme to s UPC neřešili soubojem na ostří nože a vyhrožováním. Snažili jsme se jednat. Bohužel, tenkrát stál v čele UPC neoblomný plukovník, který nebyl příznivcem ničeho jiného než soubojů. Marně jsme ho přesvědčovali, aby normálně jednal a nebouchal do stolu. Pak se to nějak uklidnilo. Takže jsme připraveni k jakékoli diskusi, k jakékoli spolupráci s kýmkoli a znovu opakuji, jak jsem řekl na začátku, jsem přesvědčen, že to je prospěšné pro všechny. Pokrok se nedá zastavit. Dá se ho nezúčastnit. Já jsem se třeba odmítl od začátku zúčastnit jakékoli sociální sítě, a jsem na to hrdý a jsem rád, protože přeci jenom díky tomu mám víc času. Nemám účet na Facebooku. Nikdy se nemá říkat nikdy, ale já nikdy nebudu na Facebooku, nikdy ho nechci. Já ho prostě už nepotřebuji.

Ale TV4You ho potřebuje.

TV4You ano, ale já mluvím o sobě. Prostě člověk má možnost něčeho se nezúčastnit, protože to nechce. Mám jednoho kamaráda, kterému jsem nabízel TV4You, a on mi řekl, že ho to nezajímá, že nemá čas.

A když vám řeknou některé televize, které teď jsou v nabídce TV4You, že se nechtějí zúčastnit, co jim odpovíte?

Musíme o tom mluvit. Hrozně rádi. My máme vztah s divákem. Jemu technicky zajištujeme streaming. On má zakoupena či jinak získaná práva. Televize by tedy mela říct divákům – nestreamujte si mé vysílání. Sledujte mě výhradně doma na své televizi. Že máte na to zákonné právo? No a co! Představme si situaci, kdy nějaká televize bude zakazovat divákům sledovat vysílání pomoci streamingu jako je např. TV Anywhere ve smart televizích Panasonic. Vždyť my neděláme nic jiného! Jsme jen technická služba. V době kdy si data ukládáme na virtuální úložiště místo doma na disk, je snad normální, že si svůj obsah mohu nechat streamovat službou TV4you a nemusím se doma starat o vše sám. TV4you je jednodušší, levnější… prostě jak by řekli dnešní teenageři – je cool!

A přesto, když řeknou, že nechtějí?

Nepředjímejte. Myslím si, že to je prospěšné pro všechny. Samozřejmě jsem o tom hodně přemýšleli a seděli s různými lidmi, i s právníky. A tak jako je každý přesvědčen o své pravdě, ale v tomto případě spíš než o své pravdě, že o tom s nikým nechtějí diskutovat, zdá má pravdu nebo ne, my tedy jsme ochotni diskutovat. Ale znovu opakuji, že to je pro všechny prospěšné. Můžeme předpokládat, že spousta lidí si TV4You nainstaluje, nebo ji bude mít výhledově předinstalovánu. My jsme se kdysi v Óčku dohodli se Samsungem na předinstalaci aplikace do nových chytrých televizorů. Bylo to napsané přímo na krabici a každý, kdo si takovou televizi koupil, tam už měl staženou aplikaci Óčka. Proč by to nemohlo fungovat i u TV4You?

BRAND24

Přeci nemůžeme předpokládat, že ji všichni budou využívat jen na mobilu. Je to kolikrát hrozné, že ve veřejném prostoru vidíme lidi, jak jsou všichni přes mobily na e-mailech, na smskách, atd. Většinou to má nějaké pracovní důvody. Ale že bychom šli ve čtyřech lidech do restaurace na večeři a tam by si každý pustil u stolu na mobilu svoji televizi a velmi intenzivně se na ni každý díval… Znovu opakuji: musíte-li jít do společnosti a bude se hrát fotbal Česko – Holandsko, a nemůžete se na něj dívat doma, můžete si ho pustit na mobilu pod stolem, ztlumit zvuk a chvílemi se dívat, zdali náhodou nepadl gól. Není to skvělé?

Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).