Hlavní navigace

Ještě že už končíte, napsali filmaři Klausovi kvůli vetu zákona o podpoře filmu

19. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„S ulehčením vítáme fakt, že pan Václav Klaus bude prezidentem České republiky už jen několik málo měsíců,“ uvedl FITES ve společném prohlášení s Asociací režisérů a scénáristů

Ostrou kritiku sklidil prezident republiky Václav Klaus od Filmového a televizního svazu (FITES) a Asociace režisérů a scénáristů (ARAS) za to, že vetoval zákon o audiovizi, který řešil otázku financování české kinematografie. Obě profesní organizace v otevřeném dopise napsaly, že si prezident „neváží jednoho ze základních pilířů české kultury“. Zároveň vyjádřily potěšení, že Klausovi končí příští rok v únoru druhé funkční období a hlavou státu se stane někdo jiný.

K TÉMATU: Kabelovky zatím nemusí odvádět jedno procento z ročního obratu kinematografii

„Jestliže je Václav Klaus na jedné straně schopen ostře formulovaných proklamací na téma mizející národní suverenity a na straně druhé tvrzení, že filmový průmysl není ničím jiným než standardním obchodním odvětvím, potom musíme pochybovat o jeho schopnosti udržet konzistenci vlastního názoru. Jsme naopak přesvědčeni, že kultura a umění, včetně filmového udržují identitu a morální pevnost národa,“ uvedl FITES a ARAS.

ROZHOVOR: Kabelovky mají platit do fondu kinematografie. Je to diskriminace, říká šéf Elsatu

Obě organizace doufají, že Poslanecká sněmovna prezidentské veto přehlasuje. „Pokud by nedošlo k přehlasování prezidentského veta, bude přímým následkem likvidace české hrané, dokumentární a animované filmové tvorby, bude ohrožena existence řady filmových festivalů, a dojde i k ohrožení projektu digitalizace kin,“ varují. Zákon totiž kromě jiného řeší financování Státního fondu na podporu kinematografie, jemuž se akutně nedostávají prostředky a v letošním roce rozdává jednotlivým režisérům jen po symbolické jedné koruně.

BRAND24

ROZHOVOR: Odmítáme přispívat na filmaře, protestuje šéfka Sdružení pro internetovou reklamu

„S ulehčením tedy vítáme fakt, že pan Václav Klaus bude prezidentem České republiky už jen několik málo měsíců a věříme, že se jeho nástupcem stane osobnost, která nebude českým kulturním bohatstvím takto očividně pohrdat,“ dodávají FITES a ARAS. Proti zákonu o audiovizi však není jen prezident republiky, protestují proti němu i provozovatelé kabelových televizí, IPTV, satelitních služeb a internetových videopůjčoven a videoportálů, jimž tato norma nařizuje přispívat filmařům jedním procentem jejich ročního hrubého obratu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).