Hlavní navigace

Jednotný evropský superregulátor médií? Češi říkají ne.

15. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
15. 5. 2007

Myšlenka jednotného evropského superregulátora elektronických komunikací pro všechny členské země Evropské unie, s níž přišel portugalský ministr Maria Lina, šokovala Českou asociaci kompetitivních komunikací (ČAKK). Lin oznámil, že prioritou Portugalska během jeho předsednictví EU, které nastane v druhé polovině letošního roku, bude právě vytvoření takového úřadu.

Podle ČAKK nejde o nový ani původní nápad: Myšlenka o potřebě existence „evropského superregulátora“ se objevila již v polovině devadesátých let a poté opakovaně v rámci přípravy současného předpisového rámce elektronických komunikací EU z roku 2002. Fakt, že nedošlo k její realizaci, podle asociace dokládá, že jde pouze o účelný návrh, který nemá šanci na úspěch.

Současná úroveň regulace elektronických komunikací v rámci jednotného trhu a potřeba přesného a citlivého hodnocení rovnováhy mezi regulací a ochranou hospodářské soutěže (konkurence na jednotlivých trzích sítí a služeb elektronických komunikací) vyžaduje odborně zdatné, personálně dobře vybavené a především na jakýchkoli politických a jiných neadekvátních vnějších zásazích nezávislé regulační úřady v jednotlivých členských státech EU, varuje prezident ČAKK Zdeněk Vaníček.

Nejpovolanější jsou podle Vaníčka právě národní regulační úřady, které jsou nejlépe vybaveny k tomu, aby určily okruh potřebných nápravných opatření, pokud na konkrétním trhu dosud nebylo plné konkurence dosaženo nebo pokud je hospodářská soutěž jakkoli vychýlena. Státní regulační úřady členských zemí EU se sdružují ve Výboru evropských regulátorů (ERG) a tam, v úzké spolupráci s Komisí, by měla spočívat snaha o jednotnou efektivní a harmonizovanou regulaci dosud nadměrně regulovaných evropských elektronických komunikací, míní ČAKK.

BRAND24

Evropská komise by podle Vaníčka neměla v tuto chvíli řešit otázku vzniku jednotného mediálního superregulátora, ale dokončit svůj vlastní úkol: na základě loňské celoevropské revize elektronických komunikací předložit účelné návrhy změn regulačního rámce a nového doporučení o relevantních trzích.

Tisková zpráva: ČAKK nesdílí názor na účelnost zřízení jednotného regulátora elektronických komunikací v EU

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).