Hlavní navigace

Je Česko velmocí hudebních televizí v DVB-T? Ve střední Evropě rozhodně

23. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Česká republika se za počet hudebních kanálů v pozemních sítích rozhodně nemusí stydět, ba právě naopak. Před pár lety by to čekal jen málokdo.

Situace v Česku

V poslední době se v zemském digitálním vysílání v České republice začaly kupit hudební kanály. Nejdříve tento druh  šíření signálu po několika letech loni oprášila televize Óčko, letos se k ní přidala Šlágr TV, od 16. května je na téměř celoplošné bázi šířena Retro Music TV a před několika dny se k ní formou testovacího vysílání přidalo Óčko Gold. Není to přitom zdaleka konečná. Mediální skupina Mafra, jak už naši čtenáři vědí, chystá také třetí hudební televizi označovanou jako Óčko Expres. Nebylo by žádným překvapením, kdyby se v pozemním vysílání objevila i ta. S největší pravděpodobností se tak stane ale pouze v Praze v jednom z nových multiplexů šířených ze žižkovského vysílače.

Abychom ale neskákali od jednoho ke druhému, vezměme to pěkně od začátku. Rozhodnutí Óčka vstoupit opětovně do pozemního vysílání padlo v polovině loňského roku. Televize byla šířena prostřednictvím multiplexu 4, rozhodla se však přistoupit na masivnější pokrytí Czech Digital Group (CDG), byť s nižší kvalitou technických parametrů (především rozlišením obrazu). Óčko tehdy svoje rozhodnutí vstoupit do DVB-T odůvodnilo především rostoucí sledovaností a průzkumem, že pro tento typ programu je v pozemním vysílání prostor. Podobně na tom byla i Šlágr TV, která je zaměřena především na starší diváky, mezi nimiž se stala doslova hitem. Nabízí jim alternativu vůči ostatním televizím a není se čemu divit, že dokáže oslovit za celý den i 2 % publika ve skupině 15+.

Hudební televize Óčko se divákům představila v moderním grafickém kabátě a s novým logem.
Autor: Óčko

Óčko bylo ještě donedávna jediným hudebním kanálem v rámci zemského vysílání u nás. Nyní už to zdaleka neplatí.

Retro Music TV si zvolila složitější cestu. Pro distribuci svého signálu zvolila síť, která je nová a diváci si k ní teprve musejí postupně najít cestu. Regionální síť 7, jak jsme vás informovali včera, si účtuje za distribuci programu v klasickém rozlišení měsíčně necelý jeden milion korun. Je to méně než u Českých Radiokomunikací, otázka je ale nasnadě: přinese to televizi kýžený efekt? Vzhledem k tomu, že nové stanice vznikají v poslední době jako na běžícím pásu, největší očekávání v tuto chvíli vzbuzuje hudební kanál Óčko Gold, sesterský program Óčka, který bude přímým konkurentem Retro Music TV. Nemá sice za sebou tříletou existenci, ale bude moci opět sázet na distribuci v celoplošném multiplexu 3.


Repro foto: Retro Music TV

 Retro Music TV potěší především milovníky starší hudby. V polovině měsíce se objevila v téměř celoplošném multiplexu Regionální síť 7.

Musicbox na Slovensku pouze placený

Naši bratři a východní sousedé Slováci prozatím mají na šíření kteréhokoliv hudebního kanálu formou celoplošné pozemní distribuce smůlu. Abych byl přesný, mají smůlu, je-li řeč o neplacené pozemní televizi. Dá se sice říci, že na Slovensku sice v současné době probíhá určité oživení zájmu o DVB-T, nedávno se v rámci celoplošného šíření objevily kanály Dajto, Fooor a TA3, hudební programy tu ale nenajdete, i kdybyste se na hlavu stavěli. Slovenské multiplexy obsadily pouze kanály Slovenské televize, Markízy a TV Joj plus jejich klony. Řeč je v tomto případě o celoplošném vysílání (nikoliv o regionálních multiplexech). Situace se změnila po startu hudební televize Musicbox v tamním multiplexu 4, který je ovšem placený a kanál je tak součástí prémiové služby Plustelka.


Repro foto: Musicbox

 Slovenský Musicbox je nízkonákladovým hudebním kanálem. Je ho v podstatě možné označit za jukebox.

Polsko má hudební kanály dva

U našich severních sousedů je situace o něco lepší než na Slovensku. Ačkoliv tu funguje i placená pozemní televize v kombinaci se standardem DVB-H, který se nakonec neuchytil, hudební kanály jsou šířeny v rámci tamního multiplexu 1. Jde konkrétně o stanice Eska TV a Polo TV. Každý z nich je přitom určen jiné generaci diváků. Zatímco Eska TV cílí primárně na mladé diváky, kteří sledují aktuální hity a hudební scénu a zajímá je dění v oblasti lifestylu (oblékání, moderní technologie a podobně), Polo TV by bylo možné přirovnat k fenoménu naší Šlágr TV. Stanice oslavila tento měsíc své druhé narozeniny a je kombinací zvláštního hudebního stylu nazvaného disco polo a taneční hudby (ovšem ne úplně v pravém slova smyslu). Nejlepší představu si uděláte asi sami, pokud kliknete na následující odkaz nebo si na YouTube jednoduše zadáte spojení „disco polo“.

Polská Eska TV je populární i mezi českými diváky žijícími v příhraničí.
Zdroj: Eska TV

Polská Eska TV je populární i mezi českými diváky žijícími v příhraničí

Německo a Rakousko

NěmciRakušané ještě donedávna hudební kanály v pozemním vysílání úplně opomíjeli. Abychom byli přesní, Němci je opomíjejí stále, u Rakušanů se to změnilo. Ani tady ale stále situace není růžová. Hudební kanál GoTV, který mimochodem vysílá v nekódované podobě i na satelitní pozici 19,2 stupně východně (jeden ze satelitů Astra), je šířen pouze v některých lokalitách. Placená DVB-T2 služba simpliTV, jež se tváří, jako by byl její součástí, sama o sobě nabízí i Deluxe Music TV, a to pouze v SD kvalitě. Paradoxně jde opět o kanál, který je dostupný na satelitu Astra zdarma. O tom, jak moc je tato nabídka zatím úspěšná, bychom se dohadovali zbytečně. Existuje na trhu poměrně krátkou dobu a její provozovatel se zatím žádnými výsledky prodejnosti a zájmu prozatím nepochlubil.

BRAND24

Ukázka z vysílání SD verze kanálu Deluxe Music.
Autor: repro foto Deluxe Music

Ukázka z vysílání SD verze kanálu Deluxe Music.

Jižní Tyrolsko jako země zaslíbená?

Možná už se budu po několikáté opakovat, ale vzhledem k tomu, že opakování je matkou moudrosti, rozhodně to nebude na škodu. Pokud budete chtít vidět opravdu širokou programovou nabídku, a to nejen stanic hudebních, ale i sportovních, dokumentárních a dalších, zajeďte si do Jižního Tyrolska, označovaného jako Südtirol v němčině a Alto Adige v italštině. Z pohledu historického jde o velice zajímavou oblast v severní Itálii, o které byla napsána řada knih a několik z nich i v češtině. DigiZone.cz přinesl na téma Jižního Tyrolska několik článků. Jeden z obsáhlejších vyšel například v srpnu 2011. Podívejte se sami na ten seznam. V tomhle by se nevyznal snad ani Český telekomunikační úřad (ČTÚ)…

Pokud bychom tedy měli pohlížet na Českou republiku optikou okolních zemí, pak jsme skutečně v oblasti hudebních kanálů velmocí. Digitalizátoři, tedy manažeři a různí úředníci, kteří se v době startu motali okolo digitalizace, nám slibovali desítky programů v rámci pozemního vysílání. Ač se nám to ještě nedávno zdálo jako utopie a i já přiznávám, že jsem tyto plány zpochybňoval, nyní se to pomalu ale jistě stává realitou a ruku na srdce, že se to o několik let skutečně naplní, to čekal opravdu asi málokdo.


Repro foto: MTV Music

 Italská verze hudebního kanálu MTV Music.

Který český hudební kanál z tohoto seznamu sledujete nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).