Hlavní navigace

Jarní novinky u Skylinku: Programy, přelaďování a nespokojenci

9. 4. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Satelitní služba Skylink se chystá v následujících týdnech výrazně rozšířit počet programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a nadále tak být na špici v této oblasti. Mnohé diskutující na fórech však také řádně rozhněvala. Stalo se to tehdy, když zástupci Skylinku oznámili, že nové programy budou dostupné pouze prostřednictvím karet Irdeto a ICE. Pro další kritiky pak může být vodou na jejich mlýn také spuštění nového transpondéru (frekvence), na který se má mimo jiné přesunout i Nova HD a TV Barrandov, jež jsou dostupné i majitelům karet CS Link.

Skylink se připravuje na jarní rozšíření programové nabídky

Na zákazníky satelitní služby Skylink může v souvislosti s jarním rozšířením nabídky čekat velice nepříjemné překvapení. Operátor totiž nové programy poskytne pouze majitelům karet ICE nebo Irdeto, nikoliv těm se systémem CryptoWorks. V rozhovoru pro server Parabola.cz to uvedl výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník. Skylink však pro majitele karet CryptoWorks chystá akci. CryptoWorks je na konci životnosti a současně se stal snadným cílem útoků pirátů. Uživatele našich karet CryptoWorks nebudeme nijak omezovat, o žádné ze svých programů nepřijdou, ujistil Glisník a dodal: Programové novinky budou přístupné na kartách ICE a Irdeto nikoli na starých kartách CryptoWorks. Jejich uživatelé budou však moci využít naší nabídky bezplatné výměny. Skylink tak tímto krokem v podstatě stávající zákazníky donutí, aby v případě, že chtějí sledovat nové programy, nechali provést výměnu karty, což zároveň satelitním pirátům znemožní jejich práci.

Lukáš Polák: Skylink nabídne nové programy pouze majitelům karet Irdeto a ICE
Lukáš Polák: Barrandov HD míří do satelitní služby Skylink. Nabídne ho možná i CS Link
Jan Potůček: Skylink spustil nový transpondér, přesune na něj Novu a další programy
Lukáš Polák: Přelaďování u Skylinku se dotkne i všech majitelů satelitních karet CS Link
Lukáš Polák: Skylink chystá v Praze velkou party v klubu SaSaZu s Halinou Pawlovskou
Lukáš Polák: Skylink si objednal u Astry novou satelitní kapacitu

Digitální rozhlas odstartoval, od Teleka

Přesto, že oprávnění pro zemské digitální rozhlasové vysílání v Praze a středních Čechách získaly České Radiokomunikace, jako první začala v metropoli vysílat konkurenční firma Teleko. Získala totiž dvě individuální oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), jež se vztahují na Prahu a Příbram, kde Teleko sídlí. Oproti dosavadním testům digitálního rozhlasu jde tentokrát o řádné vysílání, které nebude po několika týdnech přerušeno. Obsah rozhlasových multiplexů tvoří jak stanice veřejnoprávního Českého rozhlasu, tak křesťanské rádio Proglas. Na start digitálního rozhlasu v Praze od společnosti Teleko upozorňovali čtenáři na diskusním fóru DigiZone.cz už v polovině minulého týdne. Všeobecně se předpokládalo, že jde o další z mnoha testů této firmy, která se bezpochyby zemskému digitálnímu rozhlasu věnuje nejvíce ze všech operátorů v České republice.

T-DAB přijímač Iriver B20

T-DAB přijímač Iriver B20. (Foto: archiv)

Jan Potůček: Digitální rozhlas odstartoval. Zatím ho naladíte jen v Praze a Příbrami
Jan Potůček: V Praze už vysílá sedm digitálních rádií, z multiplexu odešlo Dance rádio

Jesenicku hrozí digitální kolaps

Nejen na Ostravsku, ale také na Jesenicku hrozí „digitální kolaps“ kvůli kmitočtové kolizi analogových a digitálních televizních programů. Komerční televize Nova a Prima totiž odmítají předčasně vypínat analogové vysílání kvůli tomu, aby uvolnily vysílací kanály digitálním multiplexům. Zatímco v Ostravě takto Prima zablokuje dubnový start multiplexu 3 z vysílače Hošťálkovice a přechod této sítě na definitivní kanál 48, Nova odmítá obdobný krok na vysílači Praděd. Technický plán přechodu (TPP) ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání předpokládá, že Nova a ČT 1 ukončí analogové vysílá na Pradědu letos 31. října. Ve stejný den by měl na kanálu 53, který na tomto vysílači využívá analogová Nova, začít vysílat multiplex 2 včetně digitální Novy. Nejsledovanější české televizi se ale podle Jiřího Duchače, vedoucího odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) nelíbí, že před vypnutím analogu nedojde k půlročnímu souběžnému analogovému a digitálnímu vysílání.

Praděd - Aleš Pipek

Na Pradědu mohou nastat při spouštění digitálního signálu problémy. (Foto: Aleš Pipek)

Jan Potůček: Digitální kolaps hrozí i na Pradědu, Nova nechce vypínat analog střihem

Stručně

Nový program televize Nova, ženský kanál Nova Doma, nabízí svým zákazníkům Kabelová televize Kopřivnice. A to i přes to, že tato televize dosud nevysílá a televize Nova její start oficiálně neoznámila. Server DigiZone.cz na to upozornil jeden ze zákazníků tohoto kabelového operátora, kterému se na programové pozici 36 objevil název Nova Doma. Firma program avizuje i na svém webu v základní programové nabídce.

Jan Potůček: Kabelovka nabízí klientům program Nova Doma, který ještě nevysílá

Interní testy hybridní televize HbbTV zahájila Česká televize, která si nechala společností Antik Technology vyvinout speciální widget pro moderní televizory. Ten umožní divákům využívat na televizní obrazovce českotelevizní archiv iVysílání.cz v televizní kvalitě. Serveru DigiZone.cz to řekl výkonný ředitel divize Nová média ČT Milan Fridrich.

Jan Potůček: Česká televize začíná testovat hybridní HbbTV, vytvořila vlastní widget

Panevropský sportovní kanál Eurosport se od úterka kompletně do nového grafického vizuálu. Kromě nového loga a grafiky, které vám DigiZone.cz představil jako první již koncem ledna, vám také exkluzivně přinesl několik upoutávek. Ty se na obrazovce objevily právě od úterý 5. dubna a propagují nový Eurosport. DigiZone.cz získal spoty přímo od centrály tohoto programu.

Lukáš Polák: Podívejte se exkluzivně na nové promo spoty Eurosportu

Cinemax 2010 screenshot

Cinemax už nevysílá ve formátu 4:3, jako je vidět na obrázku. (Foto: autor)

Filmové kanály Cinemax a Cinemax 2 společnosti HBO Česká republika přešly v pátek podle plánu na širokoúhlý formát 16:9. Redakce DigiZone.cz si tuto skutečnost ověřila u první stanice, která je dostupná v satelitních službách CS Link a Skylink. Od dnešního dne, 1. dubna, tak mohou majitelé moderních televizorů se širokoúhlým obrazem sledovat filmy přes celou obrazovku.

Lukáš Polák: Cinemax přešel podle plánu na širokoúhlý formát 16:9

Na satelitu už je možné sledovat ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) téměř všechno – od dokumentů přes filmy a sport až k tvrdé erotice. Jedna věc ale přece jen majitelům boxů pro příjem signálu z družice chyběla – zpravodajská HDTV stanice. To už se naštěstí brzo změní. Ve středu totiž začala na satelitu Eurobird testovat japonská veřejnoprávní zpravodajská televize NHK World HD.

Lukáš Polák: Satelitní diváci se dočkají zpravodajství v HD kvalitě. Do Evropy ho přináší Japonci

BRAND24

Nejsledovanější česká televize Nova si i třetí rok od zahájení řádného zemského digitálního televizního vysílání ponechává masivní pokrytí analogovým signálem. Zároveň však zvyšuje i dosah digitálního vysílání, takže musí vynakládat značné prostředky na souběžné vysílání v obou normách.

Jan Potůček: Nova zůstává lídrem analogového vysílání, upozorňuje vládu ČTÚ

Nejzásadnější událost tohoto týdna byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).