Hlavní navigace

Jaký bude digitální podzim? Hodně bohatý

27. 8. 2008
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Souhlasem Novy s Primy s Technickým plánem přechodu se po letech hne s rozvojem pozemních multiplexů. Obě televize požádají a zřejmě i dostanou licence pro bonusové programy, ale v éteru se objeví i nová bezdrátová kabelovka s programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Takřka celé Čechy přijdou během podzimu o analogový signál druhého programu České televize, ale zato se k nim rozšíří veřejnoprávní multiplex s digitálním signálem všech čtyř kanálů ČT. A bude toho ještě více.

Analogová ČT 2 skončí na pěti hlavních vysílačích

V září začne vypínání analogového vysílání programu ČT 2 na vysílačích velkého výkonu v Čechách. Koncem tohoto měsíce přijdou o analogový signál Dvojky diváci závislí na jihočeském vysílači Kleť a středočeském Cukráku. Poslední říjnový den pak diváci v Praze, kteří analogovou ČT 2 ladí z vysílače na Žižkově. Rovněž v říjnu počítá ČT s ukončením analogového vysílání Dvojky z hlavního severočeského vysílače Buková hora, a nejpozději v tomto měsíci by měla analogová ČT 2 skončit i na hlavním západočeském vysílači Krašov. Ze všech těchto vysílačů zároveň začne vysílat veřejnoprávní multiplex, společná digitální síť České televize a Českého rozhlasu.

Z Kletě a Cukráku odstartuje veřejnoprávní multiplex koncem září, ve stejný den, kdy na nich skončí analogové vysílání ČT 2 (multiplex využije jeho vysílací kanál – na Kleti 49, na Cukráku 53). V říjnu začne vysílat veřejnoprávní multiplex z pražského Žižkova na kanále 53 a ústecké Bukové hory na kanále 33 (zde opět dojde k vypínání analogové ČT 2 „natvrdo“, tedy bez souběhu s veřejnoprávním multiplexem, který využije právě vysílací kanál 33 po analogové Dvojce). Na říjen ČT naplánovala start svého digitálního vysílání také z chebského vysílače Zelená hora, brněnských vysílačů Hády a Barvičova a z domažlického Vraního vrchu.

V říjnu ČT opustí přechodný multiplex A

Do konce října má Česká televize opustit přechodný digitální multiplex A v Praze, Brně, Ústí nad Labem a Domažlicích (ve společné digitální síti s Novou zůstane jen v Ostravě). Postupným spouštěním veřejnoprávního multiplexu ve všech těchto oblastech ČT předejde výpadkům, kdy by digitální signál jejich čtyř programů na nějakou dobu zmizel. Chvíli tak budou čtyři programy ČT v určitých regionech vysílat ve dvou digitálních sítích najednou. Na listopad pak ČT naplánovala start veřejnoprávního multiplexu z chomutovského vysílače Jedlová hora, z jáchymovského Klínovce, sušického Svatoboru a oproti všem původním plánům i z jihlavské Javořice.

Kleť piktogram ČT 2

Varovný piktogram v analogovém vysílání programu ČT 2 z jihočeského vysílače Kleť lze zachytit i v Plzni, jak dokládá fotografie čtenáře DigiZone.cz Daniela Neumanna

Změní se i počet hlavních vysílačů veřejnoprávního multiplexu. Oproti třinácti lokalitám, uvedeným v Technickém plánu přechodu, jich bude dvojnásobek: šestadvacet. Veřejnoprávní multiplex tak bude kopírovat již dříve představenou strukturu komerčního multiplexu 2, který budou rovněž provozovat České Radiokomunikace. Multiplex 2 vznikne odchodem programů ČT a ČRo z přechodné digitální sítě A, ve které zůstane Nova se svým bonusovým programem a další programové pozice obsadí nové komerční televize. V říjnu se multiplex 2 rozšíří do západních Čech. Po vypnutí analogové ČT 2 na vysílači Krašov začne vysílat na uvolněném kanále 48. V prosinci pak plánují ČRa spustit digitální vysílání multiplexu 2 ještě na chomutovském vysílači Jedlová hora.

Digitální Prima na Cukráku, Žižkově a Bukové hoře

Marek Singer

České Radiokomunikace budou zřejmě stát i za rozšiřováním další digitální sítě, komerčního multiplexu 3, který však oficiálně provozuje společnost Czech Digital Group (ČRa pro ni zajišťují jako subdodavatel vysílače a vysílací technologii). V září by se měl tento multiplex, v němž vysílá Prima a objeví se v něm i její dva bonusové programy, přestěhovat z původních třech pražských vysílačů na Žižkov (vysílací kanál 46 mu zůstane). Ve stejnou dobu začne tato digitální síť vysílat ze středočeského Cukráku na kanálu 59 a ze severočeské Bukové hory na kanálu 55. Na říjen je pak naplánovaný start multiplexu 3 s Primou na plzeňském vysílači Krašov (kanál 52). Tyto termíny se ale mohou kvůli skluzu veřejnoprávního multiplexu posunout o jeden až dva měsíce.

O dalších programech multiplexu 3 operátor v současné době jedná. Jedinou další televizí, která v současné době v této digitální síti vysílá na základě platné licence pro celoplošné zemské digitální vysílání, je zpravodajský kanál Z1. Ten má ale smlouvu s CDG pouze do letošního září a koncem léta se má rozhodnout, ve kterém multiplexu by chtěl definitivně zakotvit. Další programy, hudební televize Óčko, lifestylová Public TV, křesťanská televize Noe a křesťanské Rádio Proglas, oprávnění pro zemské digitální vysílání nemají a budou moci v tomto multiplexu vysílat pouze tehdy, nebude-li dost zájemců s platnou licencí pro vysílání v DVB-T a zaplatí operátorovi komerční cenu za šíření signálu.

Nova Cinema a třetí program Primy dostanou licenci

Nova i Prima během září až října požádají Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o vydání tzv. bonusové licence pro celoplošné zemské digitální vysílání, na kterou mají nárok po vyjádření souhlasu s Technickým plánem přechodu (TPP). S vydáním těchto licencí by neměl být žádný problém, takže během listopadu by ji měly obě televize obdržet. Poté jim začne běžet zákonná lhůta 360 dnů pro zahájení vysílání. Nova již prostřednictvím generálního ředitele Petra Dvořáka deklarovala, že jejím bonusovým programem bude zřejmě filmový kanál Nova Cinema, který předtím projde určitým „upgradem“. Dvořák ale nevyloučil, že by to mohl být i úplně nový program. Galaxii sport však Nova do DVB-T pustit nechce.

Nova Cinema logo

Prima zatím o tematickém zaměření svého bonusového programu za souhlas s TPP nechce hovořit. Podle generálního ředitele Marka Singera jsou ve hře dva typy programu. Prima už v květnu získala od RRTV kompenzační licenci pro programovou síť regionálních televizí s názvem Prima klub. Mělo by jít o ženský kanál, jehož start Prima plánuje na jaro příštího roku. S jarem 2009 jako termínem startu počítá i bonusový program Novy, a přidá se k nim zřejmě i třetí program Primy. Pokud by se Nova Cinema skutečně stala pozemně šířeným celoplošným digitálním programem, nesměla by už Nova za její šíření účtovat kabelovým a IPTV operátorům žádné poplatky. Naopak, tito operátoři by ji museli zařazovat povinně do nejnižší programové nabídky.

Galaxie sport se přejmenuje na Nova sport

Nova sport logo velké

Zkraje podzimu se také přejmenuje kabelový a satelitní kanál Galaxie sport na Nova sport. Dlouho očekávanou změnu bude provázet i určitá reorganizace uvnitř Novy, neboť redakce Galaxie sport zatím fungovala odděleně od sportovní redakce televize Nova. Nyní by měly oba týmy prolnout, ne-li se úplně sloučit, jak to ostatně funguje u sportovní redakce České televize, kde ti samí redaktoři připravují sportovní pořady nejen pro digitální kanál ČT 4 Sport, ale také pro plnoformátové programy ČT 1 a ČT 2, a také pro zpravodajský ČT 24. Po přejmenování na Nova sport by měl „nový“ sportovní kanál začít vysílat také ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Nova sport zůstane placeným kabelovým, satelitním a IPTV programem, Nova se jej nechystá pustit do zemských digitálních sítí. Ostatně, v HD kvalitě by se to ani nevyplatilo. K přejmenování Galaxie sport by mělo dojít velmi brzy – podle ekonomického deníku E15 již na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání leží žádost jejího provozovatele, společnosti s ručením omezeným Galaxie sport. E15 zároveň naznačil, že by Nova sport měla vlastnicky přejít přímo pod společnost CET 21, která provozuje televizi Nova a filmový kanál Nova Cinema. Dosud tento program a jeho stejnojmennou licencovanou společnost vlastní firma Hartic kontrolovaná jedním z jednatelů CET 21, Milanem Cimirotem.

Požádá Febio TV, TV Pohoda a RTA o kompenzační licenci?

Letošní podzim by měl také rozlousknout záhadu, zda se digitální televize Febio, TV Pohoda a RTA chystají vůbec zahájit celoplošné zemské digitální vysílání. Všechny tři jmenované televize mají ze zákona nárok na tzv. kompenzační licenci, ani jedna si o její vydání ale nepožádala. Z šestice původních vítězů licenčního řízení na první digitální televize zatím tuto licenci obdržela pouze zpravodajská Z1, která zahájila vysílání letos v červnu, a plnoformátová TV Barrandov, která plánuje start na 11. ledna 2009. Hudební kanál Óčko, který vysílá sedmým rokem před kabel, satelit, IPTV a zemskou digitální síť 3 coby převzatý program, již deklaroval, že kompenzační licenci nepotřebuje.

Febio TV obrazovka

U zbylých tří televizí zůstává otazník. Regionální televizní agentura (RTA) již má jednu bonusovou licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání programové sítě regionálních televizí pod názvem TV 7. O kompenzační licenci pro celostátní program RTA však zatím nepožádala. Plnoformátová televize Febio má stále potíže s investorem a dětská TV Pohoda vyčkává. Její majitel Radim Pařízek ale letos na jaře tvrdil, že o licenci požádá koncem letošního roku. Čím dříve tak všechny tři televize učiní, tím lépe pro ně. Kompenzační licence jim totiž otevírá cestu na relativně uzavřený trh pozemně šířených programů, který se ostatním hráčům otevře až po vypnutí analogového vysílání v celé České republice, tedy v roce 2012. Do té doby také mají platit kompenzační licence.

NKS zvolí realizátora informační kampaně k digitalizaci

Zdeněk Duspiva

Národní koordinační skupina pro přechod na digitální televizní vysílání (NKS) vypíše během podzimu výběrové řízení na realizátory státní informační kampaně. Vítězné společnosti by měly být známy ještě v průběhu podzimu. Pro letošní rok NKS neplánuje žádné větší kampaně, bude spolupracovat s Českou televizí na informování obyvatel o vypínání analogové ČT 2 a spouštění veřejnoprávního multiplexu. Ujasnit by se měla také role komerčních televizí ve státní informační kampani. Podle předsedy NKS Zdeňka Duspivy nadále platí představa, že by se stát a komerční televize měly o náklady na kampaň podělit půl na půl. To však důrazně odmítají komerční televize Nova a Prima.

Vláda už na jaře uvolnila pro letošní rok na informační kampaň k přechodu na digitální televizní vysílání částku 100 milionů korun z „digitálního fondu“, který čerpá peníze z prodeje reklamních časů na České televize. Duspiva ale nepředpokládá, že by se letos podařilo celou tuto částku vyčerpat. Většinu peněz chce NKS převést na příští rok, kdy se očekávají razantnější změny, a především vypínání analogového vysílání Novy, Primy a ČT 1 hned v několika důležitých oblastech včetně Prahy. Realizátorem informační kampaně by neměla být jediná společnost, NKS chce oddělit samotné vymýšlení kampaně od realizace osobních setkání s novináři a občany v dotčených regionech.

Změny na satelitu: legalizace Markízy a HDTV

satelitní parabola ilustrační

Několik podstatných novinek čeká také české satelitní platformy. Čeští operátoři nevzdávají boj o zařazení slovenských programů Markíza a Trojka, takže se můžeme dočkat překvapivého rozuzlení. Jak provozovatel Markízy, tak Slovenská televize v případě sportovní Trojky dali najevo, že pokud čeští operátoři vypořádají vysílací práva těchto televizí pro území České republiky, dají jim svolení k šíření těchto programů v tuzemsku. Ve vzduchu se nadále vznáší otázka, kdy se v některé ze tří českých satelitních platforem ukáží programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), případně zda na trh nevstoupí nová satelitní platforma, která by se orientovala především na nabídku HD kanálů.

Jednou z možností, jak by se diváci satelitní televize v České republice mohli legálně dostat k HD programům v češtině, je spolupráce některého z tuzemských operátorů s polskou satelitní platformou „n“, která nabízí např. filmový kanál Filmbox HD včetně české zvukové stopy. Letos na jaře si to mohli ověřit diváci, kteří si během jednoho víkendu v rámci promo akce platformy „n“ naladili její vysílání a odkódovaný Filmbox HD. Spolupráce s platformou „n“ by ale znamenala, že by zájemci o Filmbox HD museli kvůli tomuto programu přenastavovat satelitní parabolu, protože polská platforma „n“ vysílá na pozici, kterou žádná česká satelitní služba nevyužívá. Otevřené zůstává také zařazení HBO HD a Eurosportu HD do některé z českých satelitních platforem.

Odstartuje nová kabelovka „vzduchem“ – Spray TV

Jan Dašovský

Na září ohlásila jihomoravská kabelová společnost Self servis start nové bezdrátové kabelové televize Spray TV. Firma, která provozuje největší jihomoravskou kabelovku Moravia televize a její majitel Jan Dašovský se podílí na budování nové celostátní kabelovky Nej TV, provozované společností BKS Capital, počítá s provozováním šesti pozemních digitálních multiplexů v pásmu 2,252 až 2,3 GHz, v nichž se objeví na pětadvacet televizních programů včetně tří stanic ve vysokém rozlišení obrazu: Eurosport HD, Filmbox HD a The History Channel HD. Služba bude dostupná v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Jihlavě, Liberci, Hodonínu a dalších městech.

Signál Spray TV by měl pokrýt 48 procent území České republiky, bude kódovaný a diváci se k němu dostanou prostřednictvím speciálního set-top-boxu s přístupovou kartou a anténkou, které jim pronajme operátor. U integrovaných digitálních televizorů bude možné přijímat tuto službu pouze na dekódovací kartu. Balíček programů ve standardním rozlišení obrazu by měl vyjít na dvě stě korun měsíčně, trojice HD kanálů na další tři stovky. Podobným způsobem jako Spray TV už v České republice vysílají společnosti Imperium TV v Karlových Varech a Berouně a J.D.Production na Uherskohradišťsku. Tamní služba se jmenuje „digitální televize Déčko“.

Rozhodne se o digitální dividendě

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na podzim uzavře diskusi o využití digitální dividenty, tedy kmitočtů, které stát získá vypnutím analogového televizního vysílání a nevyužije je na budování prvních čtyř celoplošných multiplexů pro zemskou digitální televizi ve formátu DVB-T. Diskuse by měla vyvrcholit na worshopu ČTÚ, který si úřad naplánoval na 25. a 26. září do pražského Kongresového centra. Volné kmitočty by se mohly použít na vybudování celoplošné zemské digitální sítě pro mobilní televizi ve formátu DVB-H, zemské digitální televizní vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), zemský digitální rozhlas ve formátu T-DAB, ale také bezdrátové širokopásmové připojení k internetu a další služby.

BRAND24

Budova ČTÚ

Budova Českého telekomunikačního úřadu (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Na podzim by měl ČTÚ také vypsat dlouho odkládané výběrové řízení na operátora celostátního multiplexu pro mobilní televizi DVB-H. Zda se tak stane, ale závisí právě na výsledku debaty nad využitím digitální dividendy. Všichni tři velcí mobilní operátoři, T-Mobile, O2 i Vodafone, přes skeptický pohled předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka, mají o provozování DVB-H dále zájem, i když jejich prvotní nadšení povážlivě ochladlo. Zejména poté, co společnost LG Electronics CZ začátkem srpna uvedla na český trh mobilní telefon, který umožňuje přijímat zemskou digitální televizi ve formátu DVB-T zdarma všude tam, kde tato televize vysílá. Model DVB-H počítal převážně s placenými televizními kanály.

Jaká očekávaná událost letošního podzimu je pro vás nejdůležitější?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).