Hlavní navigace

Jaké jsou digitalizační weby analogových českých televizí?

4. 2. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Tuto otázku jsme si položili za vás a hledáme na ni odpověď v následujícím článku. Bezesporu nejlépe zpracované stránky k přechodu na digitální vysílání má Česká televize. Najdete tu nejen veškeré informace, které s DVB-T, DVB-S i DVB-C souvisejí, ale i odkazy na různé chaty s digitalizací spojené, konference, pořady apod. Komerční Nova a Prima se většinou snaží přinést pouze základní fakta a jde jim jen o to, aby divák nepřeladil jinam. Česká televizní jednička to však dělá velmi okatě a snaží se dát najevo, že bez ní by tento proces zkrátka nemohl proběhnout. Je přece leaderem...

Česká televize – vzor pro ostatní

Veřejnoprávní televize je bez nadsázky vzorem pro ostatní analogové celoplošné kanály, co se týká způsobu zpracování informací o přechodu na digitální vysílání. Odkaz na webové stránky http://www.ces­katelevize.cz/spe­cialy/digict/ lze najít už na úvodním webu http://www.ces­katelevize.cz/. V sekci věnované speciálům jde o jednu z ikonek (vedle Fotbalu živě a Toulavé kamery). Po zadání výše zmíněné adresy se objevíte na stránce, kde máte po levé straně menu a uprostřed mapu rozdělenou do ucelených oblastí tak, jak je stanovil Český telekomunikační úřad. Každý „začátečník“ s digitálním příjmem si jistě položí otázku, jak vlastně na tento druh způsobu šíření přejít. Právě jemu je věnována hned první položka. V případě, že na ni kliknete, objevíte se na stránce, kde máte informace o jednotlivých způsobech šíření, jakými je DVB-T, DVB-S nebo DVB-C. Tato část webu divákovi popíše, jak přijímá televizi nyní, a co musí udělat, aby ji mohl sledovat i nadále. Pro dokreslení představy nechybí ani ilustrační obrázky. V bodě 3 je ještě speciálně prostor věnován problematickým společným televizním anténám (STA).

Digiweb - ČT

Po zhlédnutí tohoto webu snad už nikdo nebude pochybovat o tom, že leaderem terestrické digitalizace je opravdu Česká televize a ne Nova, ke které se dostaneme za chvilku. Prostor na webu veřejnoprávního média nedostávají jen jednotlivé ucelené oblasti, ale také aktuální události, jako jsou např. chaty s odborníky na téma problematiky digitálního vysílání nebo odkazy na pořad Žijeme digitalizací, který ČT v rámci přechodu na DVB-T vysílala. Speciální sekce je právě označena jako Aktuální události. Nechybí tu ani link na informace k digitalizaci na webu zpravodajského kanálu ČT 24. Zkrátka klobouk dolů, co se týká kvality i kvantity, komerční Nova i Prima mohou konkurovat veřejnoprávní televizi jen stěží. Překvapením možná je, že zde přímo v menu nechybí odkaz ani na stránky Českých Radiokomunikací a jako jakousi perličkou je položka Videoarchiv, kde jsou uloženy veškeré události související s přechodem na digitální vysílání. Mezi jinými můžeme jmenovat např. konferenci Digimedia 2008, kterou přenášela také zpravodajská čtyřiadvacítka. Nechybí zde ani digitalizační spoty „Jste připraveni?“ a „Vypínání 31. srpna“.

Nova – leader digitalizace?

Televize Nova jako leader digitalizace, jak se nechává ráda sama označovat, spustila webové stránky věnované digitalizaci až 29. ledna letošního roku. Ano, je to tak. Nejsledovanější česká televize sice měla na svém webu podobnou sekci již dávno, byla ale většinou věnována pouze self-promotion a po přechodu na novou podobu webu Nova.cz, zmizela kdesi v nenávratnu. Od konce ledna je tedy možné najít na stránkách www.nova.cz/di­gititalizace, které vás přesměrují sem, informace o digitalizaci televizního vysílání. Nova slibuje, že digitalizace přinese divákovi kromě větší programové nabídky také nesrovnatelně lepší kvalitu obrazu a zvuku a umožňuje další doplňkové služby. V jakési stati nezapomíná Nova připomenout, že právě ona se stala lídrem, když v roce 2007 představila budovu tzv. News Center. Pokud zde hledáte informace o konkurenčních multiplexech (1 a 3, popř. 4), pak byste je zde hledali marně. Řeč je tu čistě pouze o terestrické síti 2, ve které vysílá spolu s Novou také její sesterský kanál Nova Cinema. Jako určitou kompenzaci je tu možné najít odkazy na operátora multiplexu 2, České Radiokomunikace, a weby Národní koordinační skupiny a ČTÚ.

Digiweb - Nova

Jak řešit některé další problémy s přechodem na digitální vysílání, byste se měli dozvědět v rozhovoru s technickým ředitelem TV Nova Ivo Ferklem. Na co by se mohli diváci Novy v souvislosti digitalizací ptát? Třeba na to, kdy se v Praze vypne analogový signál. Nutno podotknout, že informace o v tomto článku jsou zaměřeny většinou na diváky hlavního města, protože text se jmenuje – Připrav se na digitalizaci, Praho. Pokud by se tak chtěl např. dozvědět obyvatel Ostravy, kdy se vypne Nova u něj, má zkrátka prozatím smůlu. Svou odpověď tu nenajde. Text dále odpovídá na to, jak diváci zjistí, na který vysílač mají natočenou anténu nebo co mají dělat, pokud se jim programy nepodaří naladit a také co vlastně přinese digitalizace nového. Pokud se vám nepodaří najít odpověď na svou otázku, máte zde odkaz, který slibuje více informací o digitalizaci. Když na něj kliknete, objevíte se opět (jak jinak) na hlavní stránce. Televize Nova nechce, aby její diváci přišli o digitální signál. Uvidíme, jak se jí to povede, ale co se tohoto webu týká, zatím žádná sláva. Ona by i Nova určitě lépe udělala, kdyby vyhodila po stranách to nutné „smetí“ v podobě dalších odkazů na web Nova.cz a nahradila ho nějakou šikovnou navigací na svém digitálním webu.

Tipy C

Prima – graficky nic moc, ale informačně celkem výživné

Co se grafického zpracování webu týká, nejsou stránky zrovna na úrovni, ale určitě zde najdete více informací než na webu televize Nova. Jen se nenechte na začátku zlákat položkami, které vypadají jako menu, ale rozcestníkem rozhodně nejsou. Jak je nad nimi nepsáno, jde pouze o mapy pokrytí. Jsou to přesně ty, které znáte ze stránek Českých Radiokomunikací. Není se čemu divit, Prima vysílá stejně jako Nova v multiplexu 2 tohoto operátora. Hned na začátku Prima upozorňuje na státní informační web k digitalizaci – www.digitalne.tv – i s náhledem. Z něj pak vybírá položky z hlavního menu, které jsou zároveň nejčastějšími otázkami spojenými s digitalizací podle Národní koordinační skupiny. Nechybí tu ani stručné vysvětlení, proč se vlastně digitalizuje – Digitální vysílání umožní lépe nakládat s frekvencemi, na nichž vysílají televize, vysvětluje web Primy. Spolu s telefonním číslem na státní informační linku tu nechybí také stanovisko technické pracovní skupiny NKS, které je vlastně doporučením při úpravě STA.

Digiweb - Prima

Obyvatelé Prahy, konkrétně městských částí Vokovice a Břevnov, kteří přijímali signál ze stejnojmenných dokrývačů, si jistě vzpomenou na problém, který byl s 59. kanálem. I na ten Prima na svém webu vzpomněla a přikládá mapku pokrytí zpracovanou Českým telekomunikačním úřadem. Ještě jednou a podrobněji se vrací k multiplexu 2 česká komerční dvojka v rubrice Digitalizace. Diváci by tu měli najít odpověď na základní otázky, co znamená digitalizace pro diváky, jak jednoduše provést přeladění set-top-boxu apod. Aby byl výčet kompletní, k dispozici je tabulka, která dává přehled o tom, kde už Prima digitálně vysílá. Prima na svém webu odkazuje dokonce na vlastní digitální linku, kde byste měli dostat informace o digitalizaci. Jde o číslo 266 700 777. Jako poslední je k vidění na webu Primy známý videoklip s ženou důchodového věku, která má problém s naladěním svého oblíbeného seriálu. Informačně sice stále není web nic moc, ale je to rozhodně lepší, než to, co předvedla televize Nova, i když je vše k vidění na jediné stránce. Pokud se chcete na web o digitalizaci dostat, zadejte na home page do vyhledávání slovo „digitalizace“.

Který z digitálních webů se vám líbí nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).