Hlavní navigace

Jaká bude Česká televize Petra Dvořáka? Kavčí hory to včera naznačily

8. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Kvalita, respekt, odvaha a kreativita. To má být hlavní charakteristika České televize v oblasti vlastní tvorby. Veřejnoprávní médium pozvalo včera novináře na Kavčí hory, aby jim odhalilo prvních sedm projektů, které pod novým generálním ředitelem Petrem Dvořákem vzniknou. Diváci se mohou těšit na pořady, které se ohlížejí do minulosti, nebo se naopak zabývají tématy velice aktuálními. Na podzim se pak můžeme těšit na další StarDance, který Česká televize vysílá podle britského vzoru BBC Strictly Come Dancing. UVNITŘ PREZENTACE

Šéf České televize: Vlastní tvorba by nás měla odlišit od komerčních televizí

Nejde už o věci z minulých dob. Všechny projekty už jsme schvalovali v průběhu letošního roku na Programové radě, sdělil novinářům generální ředitel České televize Petr Dvořák. Programová rada se schází každý týden a posuzuje a schvaluje nabízené projekty. Tvůrci, jejichž projekty byly schváleny a představeny včera, jsou podle Dvořáka elitou ve svém oboru. Projekty by měly mít takový přesah, aby dokázaly veřejnoprávní médium odlišit od komerčních televizí. Zajímá nás kvalita, zda jde o pořad, který dokáže získat respekt, zda je odvážný a inovativní a zda obsahuje kreativitu, uvedl šéf České televize a dodal: Chceme být otevření kreativním podnětům, a to jak zevnitř televize, tak vůči externím tvůrcům a nabízet tak veřejnosti původní tvorbu v rozsahu a kvalitě, jež odpovídají roli a významu České televize. Kromě jiného se ČT snažila vytvořit nová pravidla pro to, jak bude projekty přijímat. V současné době pracuje veřejnoprávní médium přibližně s třemi stovkami námětů, ať už interních nebo zvenčí. Na webu si může kdokoliv od 5. března najít návod, kam projekty poslat a také, jak se s projektem pracuje, přiblížil ředitel výroby ČT Václav Myslík.

České století a Soukromé pasti podle Kavčích hor?

První z osmi projektů, který ČT představila, byl třídílný cyklus České století. Za ním stojí režisér Robert Sedláček, autorem je Pavel Kosatík. Jde o jakousi psychologizaci českých dějin. Vzali jsme si klíčové české dějiny, ale nebudeme budovat padoušské postavy. Analyzujeme většinou psychologické okamžiky z novodobých dějin, přiblížil Sedláček. Cyklus se zaměří mimo jiné na únor 1948, vznik Charty 77 nebo rozhodování Václava Havla, zda přijme prezidentskou kandidaturu. Každý díl mapuje sérii napínavých konfliktů, jejichž důsledky se dramaticky promítly do života lidí a ovlivňovaly směřování našeho národa na dlouho dopředu. Diváci se mohou těšit také na projekt Nevinné lži. Jeho kreativní producentkou je Tereza Vrabelová. Půjde o cyklus televizních filmů, které reflektují současná společenská témata a fenomény. Česká televize je přesvědčena o tom, že má potenciál u diváků uspět. Zatím nám z toho vychází spíše veselejší žánry – od sociálních psychodramat až po romantické komedie, uvedla Vrabelová. S ní se zná Petr Dvořák coby generální ředitel z televize Nova, kde připravovala cyklus kontroverzních povídek Soukromé pasti. Ke spolupráci na projektu byli přizváni například herci Aňa Gaislerová, Jiří Langmajer, Ivan Trojan, Michal Dlouhý nebo Tereza Brodská.

Soukromé pasti - Tereza Kostková

Petr Dvořák přišel na Nově s myšlenkou Soukromých pastí. Na Kavčí hory chce přinést podobný formát – Nevinné lži. (Zdroj: Nova)

Pavel Anděl se vrací se „Sexem ve městě“ do České televize

Lucie Konečná a Pavel Anděl budou pro Českou televizi realizovat seriál EnTenTýKy. Tón vyprávění bude slovy autorky svou lehkostí a svěžestí vycházet v tom nejlepším ze série Sex ve městě s jedním zásadním rozdílem, že hlavní hrdinky neřeší jen sex, ale i děti a rodinu. Půjde o seriál, který by měl být ve všech ohledech tak trochu jiný, přiblížil Anděl, který představil projekt, jež těží z aktuálního společenského fenoménu takzvaného babyboomu. Po dlouhé době jde pro mě o velice profesionální scénář, konstatoval Anděl. Námět čekal podle scénáristky Lucie Konečné v České televizi na realizaci delší dobu. Neznám podobně zpracované téma, přiznala Konečná. Točit se bude od dubna do června a vypráví o čtveřici žen a jednom muži na mateřské dovolené, které dohromady spojilo pískoviště. Představí se v něm mimo jiné Jitka Schneiderová, Filip Blažek, Kateřina Hrachovcová, Filip Čapka, Zuzana Kajnarová a Lucie Zedníčková. Zajímavostí je to, že se bude řešit pouze jediná nevěra, a to navíc u vedlejších postav.

Tereza Vrabelová, Pavel Anděl a Lucie Konečná - foto ČT

Kreativní producentka Tereza Vrabelová, která stojí za projektem Nevinné lži, už se zná s Petrem Dvořákem z Novy, kdy pro ni tvořila Soukromé pasti. Na fotce jsou dále Pavel Anděl a Lucie Konečná, kteří budou realizovat seriál EnTenTýKy. (Zdroj: Česká televize)

Cirkus Bukowsky: Souboj seriálů nevyhrál, ale natáčet se bude

Pokud jste se na podzim dívali na zábavnou show Souboj seriálů, vy rozhodnete…, kterou diváky provázela herečka a moderátorka Tereza Kostková, pak vám jistě nemusíme představovat projekt Cirkus Bukowsky, jehož režisérem bude Jan Pachl. Sázím skutečně na originální příběh, který tu ještě nebyl. Originální je proto, že se v něm sám občas ztrácím. Je zde zajímavá detektivní zápletka. Podpůrným žánrem bude mimo jiné road movie, chybět nebude ani černý humor, konstatoval Pachl. V hlavní roli se objeví charismatický Pavel Řezníček, dále se divákům představí například Bob Klepl, Vanda Hybnerová, Nela Boudová nebo Martin Pechlát. Příběh vypráví o tom, co musí udělat hlavní hrdina – psycholog a detektiv amatér – když nalezne zavražděnou milenku. Během dvanácti dílů musí přijít na to, kdo za vraždou stojí. Příběh je ale velice pestrý, dodal Pachl. Půjde o dvakrát šest dílů.

BRAND24

Václav Myslík, Čestmír Franěk, Břetislav Rychlík a Jan Pachl

Ředitel výroby České televize Václav Myslík, vedoucí cyklu Sbohem, Československo Čestmír Franěk, režisér Břetislav Rychlík (Fenomén Underground) a Jan Pachl, režisér seriálu Cirkus Bukowski. ( (Zdroj: Česká televize)

Tvůrci Českého snu budou opět provokovat

Filip Remunda představil projekt Český žurnál, za kterým stojí také jeho kolega dokumentarista Vít Klusák. Diváci si jistě vzpomenou na jejich kontroverzní Český sen, díky kterému pobláznili náš národ fiktivním hypermarketem s až podezřele nízkými cenami. Český žurnál by měl reflektovat události roku 2012. Určitě nebudeme vyvážení a politicky korektní. Chceme se přiblížit kreativnímu dokumentu. Stáváme se součástí situací, kdy nás například honí policajti. Vyprávíme s humorem, ale zároveň se držíme toho, že popisujeme důležité věci. Inspirací pro nás budou novinové headliny, ale chceme se věnovat i marginálními detaily. Chceme vytvořit filmy, o které projeví zájem například i tuzemské festivaly, přiblížil Český žurnál novinářům Remunda. Režisér Břetislav Rychlík seznámil s formátem s pracovním názvem Fenomén Undergroud. Podle něho jde o projekt, který na Kavčích horách ležel asi pět let. Jde o snahu poprvé komplexně zdokumentovat českou undergroundovou kulturu od počátků koncem 40. let po současnost. Rychlík na projektu pracoval s ostravským studiem České televize. Půjde o 42 dílů, které se budou točit tři roky. První dva díly se budou věnovat Ivanu Martinu Jirousovi. V hledáčku by však měli být i lidé, které nikdo neznal. Partnerem projektu je Ústav pro studium totalitních režimů. Další projekt s názvem Sbohem, Československo pak bude mapovat, jak jsme viděli rozpad státu, ve kterém jsme společně žili od roku 1918. Vedoucím dvanáctidílného cyklu je Čestmír Franěk.

Prezentace – schválené projekty ČT – březen 2012

Který z plánovaných pořadů České televize vás láká nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).