Hlavní navigace

První rok hybridního vysílání HbbTV v Evropě: co nabízí nového?

6. 6. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Naposledy jsme pro vás otestovali vysílání hybridní širokopásmové televize označované zkratkou HbbTV téměř přesně před sedmi měsíci, v listopadu 2010. Za tu dobu se toho na německém trhu, který je v této oblasti lídrem, poměrně hodně změnilo. HbbTV začala využívat mimo jiné komerční RTL Television, která si svůj portál skutečně vyšperkovala. Není ale jedinou. Nově můžete narazit také na zpravodajský portál agentury DPA, zjistit si bližší informace o daném výrobku na teleshoppingové HSE 24 a také vyzkoušet doplňkové informace hudebního kanálu Yavido.

RTL Group: Radost pohledět

Největší radost mi osobně udělal nový portál nejsledovanější německé komerční televize RTL. Zamlouvá se mi dokonce tolik, že by si možná zasloužil i vlastní článek, protože doplňkových informací, videí a dalšího materiálu je zde skutečně více než dost, a pokud by s něčím takovým v budoucnu přišla například televize Nova, rozhodně by si tím nejen u technicky zdatných diváků hodně šplhla. Na přítomnost hybridního televizního vysílání HbbTV upozorňuje v pravém dolním rohu červené tlačítko RTL DIGITALTEXT. Po jeho stisknutí se vám objeví portál tohoto komerčního kanálu dělený do dvou sloupců. Jde o úvodní stránku, takže je zde více sekci. V levém sloupci máte kromě náhledu právě vysílaného programu také informace o aktuálně vysílaném pořadu v textové podobě. Pod ním se nachází předpověď počasí pro hlavní město Berlín. Druhý sloupec pak nabízí přehled stručných zpráv a ve druhé části pak TOP NEWS včetně náhledů. Dolní část stránky pak obsahuje grafický informační panel, který odkazuje na sekci Wetter. Do jednotlivých sekcí digitálního teletextu je možné se dostat pomocí menu nahoře a případně i barevných tlačítek na dálkovém ovladači.

V případě, že vás například zajímá zpravodajství, kliknete na položku News, informace ze světa celebrit patří pod VIP a tak dále. RTL počítá s tím, že pokud se dostanete například do první uvedené sekce, budete si chtít pustit i video. Proto je k seznamu zpráv přiřazeno okno RTL Video News Kompakt, případně druhé označené jako A-Z (Alle Inhalte auf einen Blick), tedy jakési Veškeré zpravodajství na jedno kliknutí. Speciální sekce je zde věnována také i u nás dobře známé pěvecké show uváděné v Německu jako Deutschland sucht den SuperStar. Jde mimochodem o ukázkový příklad toho, jak z hybridní televize vytěžit maximum. Nejen že zde nechybí veškeré zpravodajství z placu i zákulisí, ale jsou tu také profily porotců a soutěžících, doplněná o krátká videa. Povedená je i sekce věnovaná sportu. Vypíchnuty jsou zde především Bundesliga a Formule 1. V části televizního programu je kromě textu také možné zhlédnout krátký příspěvek pořadu Kompakt, obdobu našich VIP zpráv na Primě, a tipy na dnešek a zítřek. Portál RTL patří pravděpodobně k tomu nejlepšímu, na co je možné v současné době u německých komerčních kanálů narazit.

Některé portály díky softwaru přijímače stále nefunkční

Přesto, že testovaný set-top-box Vantage VT-1 jsem měl kvůli hybridní televizi HbbTV v rukách před více než půl rokem, jeho německému výrobci se stále nepodařilo vypořádat s některými neduhy. Co je horší, situace se možná ještě trochu zhoršila, protože byly vyřazeny z provozu alespoň částečně funkční portály kanálů ProSieben a Sat.1. Vše skončí u toho, že se vám sice v dolní části obrazovky objeví virtuální tlačítko Portal Starten, ovšem dál už se nic neděje. V minulém textu jsem tak trochu zapomněl na zmínku o portálu německé veřejnoprávní televize ZDF. Věnoval jsem se pouze sesterské ARD (Das Erste). Portál ZDF obsahuje videotéku této stanice, ovšem s jejím přehráváním má VT-1 stále velký problém. Jakmile totiž vyberete některé video, je z nějakého důvodu již od počátku trhané a opravdu to není dáno rychlostí vaši linky, které může být klidně desítky Megabitů. Na tohle se zkrátka nikdo dívat nebude… Výběr je tu ale poměrně bohatý. Kromě klasických pořadů tu nechybí například ani programové tipy nebo aktuality. Najdete zde i příspěvky od sesterských stanic, ovšem skutečně pouze jako video. Text ani nic jiného nehledejte.

Všimněte si pozorně moderátorky od času 0:53 :-)

Agenturní zpravodajství DPA – Anixe iTV

Jako velice zajímavá se ukázala aplikace zpravodajské agentury DPA ve spojení s vysíláním německého komerčního kanálu Anixe. I když, není to tak úplně přesné. Tyto informace se nacházejí pouze na programové pozici, která je označena jako Anixe iTV. Pro běžný přijímač nic zajímavého, pouze statická obrazovka s několika obrázky, jakmile ovšem máte box podporující hybridní vysílání, stačí stisknout červené tlačítko a rázem se vám objeví portál anixe iTV News. V něm můžete procházet buďto šipkami nebo číselnými klávesami na dálkovém ovladači, což umožňuje číst jednotlivé zprávy. U každé z nich máte obrázek a stručný popis, to se týká hlavní stránky. Když pak stisknete například tlačítko 1, objeví se vám text v rozšířené verzi v podobě, jaká je známá ze zpravodajských portálů, včetně navigačního menu v levé části stránky. Funkce barevných tlačítek na dálkovém ovladači je v tom případě využitá pouze na půl. Můžete využít pouze červené pro funkci opuštění portálu a modré pro návrat na hlavní stránku. Co se týká témat, můžete vybírat například ze zpravodajství politického (domácí, svět), sportu, zábavy nebo ekonomiky. Zvláštní sekce je věnována top news, tedy informacím dne.

Tipy C

HbbTV najde využití i v dalších oborech zábavy

V Německu jsou si dobře vědomi potenciálu hybridního televizního vysílání HbbTV i televize neplnoformátové – tematické. Svědčí o tom například využití této technologie u dvou z nich – Home Shopping Europe 24 (HSE 24) a Yavido TV. První z nich využívá tuto službu pro možnost získání dalších informací o zboží, které se ve vysílání objevuje. Například Angebot des Tages je nabídkou dne. K produktu jste si mohli pustit například i video. To se mimochodem po chvilce čekání přehrálo naprosto bez problémů. Produkt si můžete případně také okamžitě objednat. Podmínkou však je, abyste byli u zásilkové služby zaregistrování a mohli zadat vaše zákaznické číslo. Bližší informace si můžete získat také o zboží, které je v danou chvíli na obrazovce, a to v sekci „Jetzt auf HSE24“. Nechybí tu také programové schéma, možnost hledání produktů v archivu a kontakt na tuto stanici. Podobně je na tom i druhá zmíněná stanice – Yavido. Její možnosti jsou ale o něco větší. Ty ale nejlépe představí samotné video, které přikládáme níže.

Česká televize zahájila testy hybridní televize HbbTV. Co nabízí?

TV ČT Nová média 100
Server DigiZone.cz se stal v České republice vůbec prvním, který začal již loni přinášet zasvěcené informace a první zkušenosti s takzvaným hybridním televizním vysíláním označovaným jako HbbTV. Není tedy žádným překvapením, když jsme vás přibližně před 14 dny seznámili s testy, které s tímto ani ne rok starým standardem provádí přibližně měsíc na svém zpravodajském kanálu ČT 24 veřejnoprávní Česká televize. Prostřednictvím technologie HbbTV je prozatím dostupný pouze DVB Portál, projekt firmy Aivel Technologies. V horizontu několika měsíců by se mohl začít testovat i takzvaný HD teletext.

Přijímač Vantage VT-1 zapůjčila pro tento test firma IPON z Rokycan, www.tvdigital­ne.cz.

Už jste měli možnost vyzkoušet hybirdní televizní vysílání označované jako HbbTV

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).