Hlavní navigace

Jak se vyznat v digitálně převáděných filmech NFA

28. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: NFA
V Národním filmovém archivu (NFA) najdete i část s digitalizovanými filmy. Ale protože není zřejmé, do jaké podoby jsou vlastně převedeny, zeptali jsme se za vás.

Pokud se podíváte na stránku s názvem Československé filmy do roku 1991 v digitální podobě, narazíte na seznam filmů bez označení a na takové, u nichž je uvedeno, cituji, „digitálně restaurováno“. Tyto snímky skutečně jsou, jak po obrazové, tak i po zvukové stránce, digitálně restaurovány.

Jak nám řekli pracovníci NFA, tituly, které jsou na stránce bez označení, jsou filmy, které byly pouze do digitální podoby přepsány v rozlišení Full HD, a to z nejlepší dochované kopie, ve výjimečném případě z tzv. duplikační kopie. U těchto snímků k žádné postprodukční práci typu úprava barevnosti, digitální čištění nebo restaurování zvuku nedošlo.

K TÉMATU: Filmy Karla Zemana se dočkají rozlišení 4K

Začala práce na digitalizaci Barona Prášila, v plánu je i Cesta do pravěku

NFA blog: Mýtus 4K

Jak jsme se také dozvěděli, je digitalizace, resp. plné digitální restaurování, obecně vzato prováděno jak do rozlišení Full HD, tak do Ultra HD (4K), a to podle aktuálního stavu zdrojového média. Podle mluvčí Národního filmového archivu (NFA), Veroniky Kurzové, nyní jsou přímo ve 4K k dispozici snímky Markéta Lazarová, Všichni dobří rodáci, Ostře sledované vlaky, Případ pro začínajícího kata (viz galerie) a Postava k podpírání.

BRAND24

Zbývající snímky, jako například Hoří, má panenko, které jsou taktéž digitálně restaurované (viz zmiňovaná stránka), jsou ve 2K, tedy ve Full HD. Podle Davida Ernsta z Digitální laboratoře NFA se filmový materiál, resp. jeho část, skenuje ve 4K a následně se provádějí namátkové testy rozlišení, ze kterých vyplyne, zda je vůbec konkrétní snímek schopný restaurace v Ultra HD (4K), nebo by to bylo zbytečné (informací nenese tolik), a tudíž stejný nebo obdobný výsledek zajistí mnohem levnější převod do Full HD.

Jak nás ještě upozornila Veronika Kurzová, do Ultra HD (4K) filmy restauruje také Muzeum Karla Zemana. Odkaz na příslušnou zprávu vidíte výše.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).