Hlavní navigace

Jak rychle surfujeme přes Wi-Fi

13. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: DSL.cz
Graf z měření za poslední rok ukazuje na výrazné zvýšení rychlosti na podzim 2015, ale od dubna 2016 je už křivka v podstatě plochá. Průměr za republiku je stále nízký.

Měření rychlosti Wi-Fi internetu prováděné serverem DSL.cz v srpnu 2016 ukazuje, že si s rychlostí polepšil Moravskoslezský kraj (12,75 Mb/s, +3 %), který se po Jihočeském (11,55 Mb/s) umístil na druhém místě. Nejvyšší propad byl zaznamenán v Libereckém kraji (5,18 Mb/s, –18 %) a na Vysočině (10,14 Mb/s, –12 %).

V srpnu Wi-Fi internet průměrně zpomalil o 2 %. Naměřili jsme průměrnou rychlost stahování 11,7 Mb/s, říká mluvčí serveru DSL.cz Jitka Ernestová. Mezi TOP 10 Wi-Fi poskytovatelů patří Airwaynet, Airweb, a-net Liberec a Avonet.

Tipy C

Graf vývoje rychlosti internetového Wi-Fi připojení za posledních 12 měsíců.
Autor: DSL.cz

Graf vývoje rychlosti internetového Wi-Fi připojení za posledních 12 měsíců.

Republikový průměr je stále nízký a surfujeme s průměrnou rychlostí pouze 5,2 Mb/s, což jakž takž stačí pro připojení na internetovou televizi IPTV/VoD. Tady největší provozovatelé udávají nutnou minimální rychlost od 3 do 6 Mb/s.

Uvedené rychlosti odpovídají naměřeným hodnotám dosaženým v měření serveru DSL.cz, v mobilní aplikaci pro měření rychlosti v operačních systémech Android a iOS a poskytnutým údajům o využívaných internetových službách ze strany uživatelů měření. V srpnu 2016 bylo z mobilní aplikace provedeno zhruba 150 tisíc měření, přes web DSL.cz více než 272 tisíc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).