Hlavní navigace

Jak přijímat Novu ve vysokém rozlišení obrazu?

19. 10. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Včera představila frýdecko-místecká společnost Mattes AD v pražském hotelu Barceló další program, který přibyl do její nabídky. Jde o test televize Nova ve formátu HD. Proto, aby si divák mohl komerční jedničku ve vysokém rozlišení naladit, nemusí být ale zákazníkem služby 802.tv (její set-top-box umožní HD příjem také pozemně). Je tu i další možnost, a to příjem z pražského multiplexu B či satelitní platformy CS Link. Pozemní příjem ale není tak jednoduchý, jak se zdá...

Chtěli byste se podívat na Novu HD a nejste zákazníky některého z operátorů IPTV? Určitá možnost tu existuje. Společnost Czech Digital Group zařadila ve středu do svého multiplexu v Praze komerční televizi v tomto formátu. Problém je ovšem v tom, že téměř nikdo ji nenaladí. Většina televizorů, jak jsme měli možnost se přesvědčit u českých prodejců, na trhu je sice již HD Ready, nebo dokonce Full HD, pracuje však ještě ve formátu MPEG-2 a nikoliv MPEG-4, který používá v současné době jak televize Nova v Czech Digital Group, tak i ČT 1 v síti Telefóniky O2.

Jak na Novu HD

Od letošního srpna a září jsou ale na českém trhu televizory Sony Bravia řady X3500, X3000 a W3000, které už H.264, tedy MPEG-4 AVC umí – a zvládají samozřejmě i starší MPEG-2. S nimi si proto Novu HD i ČT 1 HD naladíte, pokud přijímate signál zemských mutliplexů, ve kterých vysílají. Cena výrobků se však pohybuje zatím mezi 60 a 140 tisíci korun v závislosti na modelu a úhlopříčce.

Pokud byste chtěli set-top box, který vysoké rozlišení s MPEG-4 zvládne, můžete si pořídit Topfield TF-7710HTCI nebo Homecast HT 5101 CO.

Nova HD - TK 18.10.2007

Ukázka vysílání televize Nova ve vysokém rozlišení (HDTV) na včerejší tiskové konferenci společnosti Mattes AD v Praze (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Jeden z redaktorů serveru DigiZone.cz měl možnost vyzkoušet příjem Novy v HD s modulem Viacess Neotion NP4 v televizoru Samsung, který podporuje pouze formát MPEG-2, ale který je HD Ready a zařízení bohužel tuto funkci nezvládlo. Televizor reagoval na modul několikanásobným resetem a uvedením do režimu STANDBY.

O příjem komerční televize ve vysokém rozlišení se s námi podělil i jeden ze čtenářů. V zásadě jsem se díval, že na trhu existuje pouze jedna alternativa set-top boxu, který zvládne MPEG-4 a HDTV, a to právě Topfield TF-7710HTCI. Stojí přes 6 000 Kč (orientační cena 7 500 Kč, pozn. red.). Z karet je to snad pouze AVerMedia AverTV DVB-T 777 a PCMCIA/USB Avermedia AverTV Hybrid, napsal. HDTV a MPEG-4 by měl zvládnout také set-top box Homecast HT 5101. Funkčnost na set-top boxech O2TV nám potvrdili i po několikanásobném volání různí operátoři z linky Telefóniky O2.

Technické parametry vysílání v pražském multiplexu B
TV kanál 46 (674 MHz)
Šířka pásma 8 MHz
Vysílací mód 8k
Ochranný interval 1/16
Kódový poměr 2/3
Konstelace 64QAM
Hierarchický mód ne-hierarchický
Celková bitová rychlost 23,42 Mbit/s
Pro Novu HD 10,5 Mbit/s včetně zvuku
Nova HD u Mattesu AD 14 Mbit/s

Zdroj: Parabola.cz

Testování na satelitu

Ve čtvrtek odpoledne se Nova HD objevila jako testovací kanál také v satelitní platformě CS Link na družici Astra 1E (23,5 stupně východně). Vysílání je stejně jako Nova ve standardním rozlišení v CS Linku kódované systémem CryptoWorks a dostupné všem držitelům dekódovacích karet od společností Gital a Trade&Technology. Podmínkou pro jeho sledování je ale přijímač schopný rozluštit vysílání v kompresním formátu MPEG-4 a HD verzi. Test není stálý, obraz občas mizí.

BRAND24

Technické parametry vysílání v satelitním CS Linku
Satelit Astra 1E (23,5°E)
Kmitočet 11,992 GHz
Polarizace horizontální
SR 27500
FEC 3/4
Platforma DVB-S
Service ID 9050
Video PID 2720 (MPEG-4)
Audio PIDy 2721, 2722
Identifikace kanálu Nova HD Test
Kódování CryptoWorks
Dostupnost karty Gital + T&T

Zdroj: Parabola.cz

Kabeloví operátoři zatím Novu HD nenabízejí, největší tuzemská kabelová společnost UPC o tom ale podle mluvčího Františka Maliny uvažuje. Malina už dříve serveru DigiZone.cz řekl, že v nabídce digitální kabelové televize UPC by se Nova HD mohla objevit „do měsíce“.

Ivo Ferkl: Vysílání Novy HD je pouze dočasným testem

Na tiskové konferenci společnosti Mattes AD byl hostem i technický ředitel televize Nova Ivo Ferkl. Neváhali jsme se ho proto zeptat na pár otázek spojených se startem této komerční televize ve vysokém rozlišení.

Ivo Ferkl

Nova HD je nabízena pouze v pozemním digitálním vysílání v Praze a v IPTV jednoho operátora. S kým vším jste jednali?

Jednali jsme se všemi operátory, kteří o to projevili zájem a jsou schopni technicky vysílání šířit ve svých sítích. Všechno je to zatím pouze v jednáních a připravujeme smlouvy o další spolupráci. V tuto chvíli je pro nás prioritou ověření technologií a parametrů, nastavení dekodérů apod. Od několika výrobců máme zapůjčeny technologie, které jsou časově limitovány, takže v tuto chvíli je HD vysílání spíše ve stadiu testování. Je to technická záležitost. Není to tak, že bychom testovali pro širší diváckou obec.

Mohl byste ty operátory konkretizovat? Šlo např. o Telefóniku O2?

Mezi operátory je i Telefónica O2, ale nechci dopředu nic prozrazovat, pokud nejsou jednání ukončena. Vaši čtenáři se to včas dozvědí. Určitě se najde nějaké technické řešení, a pak se to bude experimentálně ověřovat.

Jaké pořady vysíláte ve vysokém rozlišení?

Jsou to pořady, které jsou nějakým způsoben vázány na zpravodajskou výrobu, tzn. pochopitelně Odpolední Televizní noviny a večerní Televizní noviny. To je pro nás v tuto chvíli výrobní priorita. Od toho jsou odvozené další pořady, např. Střepiny, ale i Pojišťovna štěstí. Postupně by k tomuto měla přibýt i publicistika. Mezi přechodem od 4:3 SD (klasické zobrazení, pozn. red.) k formátu 16:9 HD je ještě mezistupeň. U některých pořadů budeme přecházet ze 4:3 na 16:9 a upkonvertovat (převádět) tento signál do vysokého rozlišení. Je to otázka investic a postupného přechodu. Musí se udělat nějaká etapa, ze které se potom vyvodí závěry. Ordinace v růžové zahradě je např. tím typem pořadu, kde se přechází nejdříve do formátu 16:9 a v budoucnu posuneme přímo jeho výrobu do formátu HD.

Jak je to s formátem u reklamních spotů?

Je to tak, že u filmu, kde je překlopení z 16:9 na 4:3, tak nevadí, jako je to u reklamních spotů. Optimální by proto bylo, kdybychom mohli celé bloky vysílat v jednom formátu.

A dodávají vám už nějaké společnosti spoty v HD?

To zatím ne. V současné době je to zatím pouze o velikosti obrazu (16:9×4:3, pozn. red.). Samozřejmě, že pokud by nám to v HD dodali, tak to tak i odvysíláme.

Minulý týden jste hovořil o tom, že zatím není moc možností, kde by se vysílání ve vysokém rozlišení spustilo, konkrétně jde tedy o DVB-T. Zmiňoval jste v té souvislosti Telefóniku O2 a její multiplex C. Jak je možné, že nakonec Nova HD běží v „béčku“?

My jsme jednali se všemi operátory. Nakonec se to uskutečnilo dříve, takže vysíláme u Czech Digital Group. Naše představa je, že tyto experimenty by se měly realizovat v souvislosti s Invexem v Brně. To je událost roku a je letos i o HDTV, proto jsme ho spustili právě teď.

Čím vás Czech Digital Group přesvědčila, abyste u nich testovali? Proč jste je upřednostnili oproti O2?

Vše bylo technicky připraveno. Nešlo o žádné rozhodování, zdali půjdeme tam, nebo jinam. Vůbec nejde o to, s kým experimentujeme, ale jde o to vyzkoušet a otestovat, jak jsme schopni s různým datovým tokem schopni vysílat a jak jsme schopni ho ušetřit. Rozhodně nejde o žádnou strategii.

Včera na tiskové konferenci představila frýdecko-místecká společnost Mattes AD Novu HD ve své nabídce, ve které ji šíři jako první IPTV operátor od 14. října. Máte nějaký konkrétní časový horizont tohoto testu?

U Mattesu je to otevřená záležitost. Záleží to na tom, jak budeme schopni otestovat zapůjčenou technologii, jaký to bude mít ohlas, a pak je možné se eventuelně domluvit na nějakém obchodním modelu. Musí se to nejdříve technicky doladit a program musí získat diváckou základnu.

Ivo Ferkl TK 18.10.2007

Technický ředitel televize Nova Ivo Ferkl na včerejší tiskové konferenci společnosti Mattes AD v Praze (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

A co se týká DVB-T?

V tuhle chvíli je kapacita volná. Až tomu tak nebude, budeme muset DVB-T opustit. Záleží především na dohodě s operátorem sítě. Pokud ten získá trvalého zákazníka, tak mu dá přednost. V tuto chvíli je to o potřebě ověření technické náležitosti. Zajímá to nejen nás, ale i operátora, aby do budoucna věděl, jak má takové vysílání realizovat.

Jak jste získali povolení vysílat v multiplexu B? Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vám ho neudělila…

Czech Digital Group má své povolení na experimentální vysílání a my máme možnost vysílat nezměněný signál Novy, to znamená, že signál musí být identický s tím, co dnes vysíláme. Můžeme ho vysílat jakýmkoliv technickým způsobem na území celé České republiky. Ani v Domažlicích jsme nějaké speciální povolení nepotřebovali. V tuhle chvíli nám tedy nic nebrání, abychom vysílání testovali.

Rozhovor je ze včerejšího dopoledne, kdy ještě televize Nova neběžela ve vysokém rozlišení na satelitu.

Můžete přijímat Novu HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).