Hlavní navigace

iVysílání má v rámci technologie HbbTV dobře nastartováno, je ale co zlepšovat

18. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ FOTO – Video archivu České televize chybí anotace k pořadům a ve zkušební verzi není podporován HD formát, naopak vynikajícím nápadem bylo propojit iVysílání s aplikací TV program.

HbbTV plnohodnotnou součástí České televize

DigiZone.cz o hybridním širokopásmovém vysílání označovaném právě kouzelnou zkratkou HbbTV píše pravidelně, a tak nepředpokládám, že by někdo nevěděl, o co vlastně jde. Pokud by to ale přece jen někdo netušil, stačí, když si na název této technologie klikne a bude hned v obraze. Ostatně, článků na toto téma už se na našem webu objevilo už skutečně víc než dost, takže materiálu ke studiu je tu na několik dní. Otázka, kterou bychom si tedy měli spíše položit, je, zdali mělo cenu implementovat tuto technologii do televizorů. Vždyť v dnešní době má už řada lidí tablet nebo chytrý mobilní telefon, a pokud ani to ne, málokdo se obejde bez stolního počítače, případně notebooku.

Za sebe můžu říci, že technologii HbbTV v rámci chytrých televizorů a hybridních boxů rozhodně vítám. Doposud jsem jeho absenci řešil poměrně nešťastně, avšak jediným možným způsobem. Mobilní telefon jsem připojoval pomocí speciálně upraveného HDMI kabelu. Ne, že by to bylo nějak extra složité, ale nyní sebou jednoduše „praštím“ do sedačky, vezmu do ruky dálkový ovladač a vyberu si, co mi nejvíce vyhovuje. Na druhou stranu musím přiznat, že iVysílání využívám minimálně. Nejčastěji zde sleduji záznamy zpravodajských pořadů z ČT 24 – Události za okamžik a předpověď počasí, Události, případně Interview ČT 24. Málokdy si pak pustím něco jiného.

Seznam aplikací, které Česká televize nabízí v rámci HbbTV

Seznam aplikací, které Česká televize nabízí v rámci HbbTV

Některé přijímače mohou reagovat nestandardně

Mou radost z používání nové aplikace, která se stala součástí hybridního vysílání, kazil fakt, že jsem ji používal na přijímači VU+ Duo (neplést si s novinkou VU+ Duo 2 – recenze vyšla na DigiZone.cz včera), který nereagoval na zadané povely zrovna dvakrát rychle. Přepnul jsem například na některou z položek a čekal jsem třeba i dvě vteřiny, než box na tento pokyn zareagoval. Tato skutečnost pochopitelně může používání celé aplikace znepříjemnit. Ale opakuji znovu – tohle není chyba České televize. Jak se říká, každý pes, jiná ves a přijímače mohou reagovat různě. Jedny budou mít s aplikací problémy, ty druhé pro změnu vůbec. I přes tuto skutečnost mám ale dobrý pocit, a i když se jedná o zkušební provoz, hodnotím ho kladně.


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Technologii HbbTV hravě zvládá i tento týden recenzovaný set-top-box VU+ Duo2.

Úvodní obrazovka

Po spuštění aplikace se objeví úvodní obrazovka, která funguje jako rozcestník a máte na výběr ze tří položek v menu. Tu čtvrtou – Moje pořady – nepočítám, jelikož se začne plnit až v době, kdy vy sami ji začnete něčím „krmit“. V položce „Domů“ máte prioritně dané tipy Českou televizí. Většinou se jedná o primetimové pořady z Jedničky. V době psaní tohoto textu (středa odpoledne) to byly Za oponou s Jiřinou, Trumfy Miroslava Donutila, Hříšní lidé Města pražského a Sanitka. Osobně ale této položce příliš velký význam nepřikládám, protože když už jdu na iVysílání, hledám tu konkrétní pořad. Na druhou stranu bych ale nechtěl tvrdit, že ČT tu doporučuje „blbosti“. V tomto případě jako přínosnější shledávám „Nejsledovanější videa dne“ a „Nejsledovanější videa týdne“.

Ukázka z kategorie „Nejsledovanější videa dne“

Ukázka z kategorie „Nejsledovanější videa dne“

Vyhledávání buďto v „magazínu“ nebo abecedně

Nejpřínosnějším prvkem, který má iVysílání v chytrých televizorech a hybridních boxech, je dle mého názoru vyhledávání. Zde spatřuju právě jeho největší sílu. Ostatně, jak už bylo několikrát řečeno, Česká televize nabízí on-line téměř tři tisíce dní pořadů, debat, tiskových konferencí a dalších formátů. To už je pěkná dávka… Jak se tedy v těchto videích orientovat? Veřejnoprávní médium to uživatelům značně zlehčilo. Připravilo jakýsi virtuální televizní program, který už znáte z klasické verze iVysílání. Vybrat tak můžete přímo pořad až týden zpětně (například ve středu ze čtvrtka předchozího dne), případně zvolit kalendář, kde si můžete pustit pořady od 1. ledna 2006.

Dálkové ovládání slouží v případě televizní verze iVysílání jako klávesnice – používáte ji úplně stejným způsobem jako u mobilního telefonu. Pokud chcete pořad jednoduše přehrát, potvrdíte ho v době, kdy je označen a už se nemusíte o nic starat. Pokud jste ale položku zvolili omylem, stačí, když stisknete na dálkovém ovladači šipku, která ukazuje vlevo (symbolizuje zpět). Pozor! Pokud byste dali tlačítko Back, pak se vám může stát, že z celé aplikace vyskočíte úplně a všechny úkony budete muset dělat znovu. Pokud dáte přednost vyhledávání abecednímu, objeví se vám virtuální klávesnice, kde se vám aktuálně použitá tlačítka zvýrazňují modře. Názvy, které vyhovují vašem zadání, se objevují v pravém sloupci.

BRAND24

V archivu iVysílání se dostanete v chytrých televizorech nejdále k přehledu pořadů z 1. ledna 2006.

V archivu iVysílání se dostanete v chytrých televizorech nejdále k přehledu pořadů z 1. ledna 2006.

Přehrávání a propojení s TV programem

K přehrávání samotných pořadů nemám více méně co vytknout. U formátů natočených v HD rozlišení mě však mrzí, že tento formát zatím není k dispozici. Na základě testování jsme vybrali plné televizní rozlišení jako optimální řešení při zvážení nároků na obrazovou kvalitu a zároveň nároku na kapacitu internetového připojení uživatele, reagovala na tuto výtku přímo šéfka Nových médií Pavlína Kvapilová. Pokud by bylo možné používat jednotlivá tlačítka na dálkovém ovladači i pro přehrávač iVysílání, bylo by to určitě fajn. Místo toho nabízí Česká televize menu s možnostmi zmenšit/zvětšit, pauza, přetočení vzad a přetočeni vpřed.

Osobně bych tedy uvítal časem ještě její rozšíření o kvalitu videa (až do HD/720p), případně úplně zastavení záznamu, tedy tlačítko STOP. Přetáčení pořadů vpřed/vzad v mém případě nefungovalo. Lišta se stále vracela na stejné místo. U přehrávaných bych uvítal jejich popisky. Přínosné to bude mimo jiné v případě, že si bude chtít někdo přehrát konkrétní díl pořadu a hledal by ho podle anotace. V Nových médiích České televize si toho ale jsou moc dobře vědomi a budou aplikaci nadále zlepšovat. Ostatně, i německé veřejnoprávní médium ARD svůj archiv neustále vylepšovalo, až ho úplně předělalo… Geniálním nápadem bylo propojení iVysílání s aplikací TV program. Pro nalezení pořadu odvysílaného několik desítek minut, případně hodin, nazpět, je naprosto zbytečné chodit do samotného archivu pořadů. V TV programu se od spuštění iVysílání objevila nová ikonka „celý pořad“. Opravdu dobrý nápad.

iVysílání je také propojené s aplikací TV program

iVysílání je také propojené s aplikací TV program

Používáte archiv iVysílání od České televize v chytrém televizoru/boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).