Hlavní navigace

Ivo Mathé: Co se povedlo Janečkovi v ČT? Vyjednat si dobrou smlouvu

19. 7. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
19. 7. 2011

Jediné, co se povedlo Jiřímu Janečkovi za jeho osmileté angažmá ve funkci generálního ředitele České televize, je vyjednání dobré vlastní manažerské smlouvy. V rozhovoru pro časopis Týden to tvrdí historicky první generální ředitel ČT a nynější rektor Akademie múzických umění (AMU) Ivo Mathé. Janečkovi podle něj nelze přikládat ani úspěch s digitalizací, která by proběhla tak jako tak, ať by byl ředitelem ČT kdokoli.

K TÉMATU: Nového ředitele České televize chce Rada ČT zvolit nejpozději 21. září

To už jsme věděli od roku 1997, že se bude digitalizovat. Šlo jen o tempo, o ochotu, o legislativní zázemí, které – a myslím, že za nás by se to nestalo – Vladimír Železný obrátil v neprospěch České televize. Tím, že si prodloužili analogové licence. Takže Jirkovi Janečkovi bych v otázce digitalizace zásluhu rozhodně nepřisuzoval. Je ale pravda, že za jeho mandátu to proběhlo, takže mu to každý přiklepne, prohlásil Mathé.

ČTĚTE TAKÉ: Kandidaturu na šéfa ČT zvažují Milan Fridrich i Alena Müllerová

Projekt zpravodajského kanálu ČT 24, který odstartoval v roce 2005, tedy dva roky po Janečkově nástupu do čela ČT, měly Kavčí hory podle Mathého připraven už od roku 1997, kdy vedl veřejnoprávní televizi on. Šlo jen o to, kdy bude mít Česká televize přístup k více kanálům. Každopádně ČT 24 je dnes to nejlepší, co dělají. Zajímavé je, že ji vybudovali Zdeněk Šámal a Milan Fridrich, a jakmile to začalo fungovat, tak Janeček tyhle dva vytlačil, dodal Mathé. Stejně podle něj dopadl někdejší vrchní ředitel ČT František Lambert, za jehož milicionářskou minulost měl pykat především Janeček.

NAPSALI JSME: Bývalý mluvčí Novy Martin Chalupský dalším kandidátem na ředitele ČT

Mathé podle svých slov dostal krátce po prvním zvolení Jiřího Janečka do funkce generálního ředitele ČT nabídku, aby pro něj zpracoval koncepci dalšího rozvoje ČT. Odmítnul ji, protože se cítil politicky neprůchodný a vnímal také riziko, že by Janečka uvnitř ČT oslabil. Ti lidé by spíš poslouchali mě než Janečka. Lidi z České televize by šli za mnou, ne za Janečkem. To bylo jasné, konstatuje Mathé, který bude do konce příštího roku šéfovat pražské AMU. Kandidaturu na uvolněný post ředitele ČT proto odmítá.

DÁLE: Na ředitele ČT bude kandidovat bývalý šéf Barrandova Radomír Pekárek

Mandát (v AMU, pozn. rted.) mi vyprší až za rok a půl. A odtud se neodchází. To by nebylo fér, vysvětlil Mathé. Svůj návrat do ČT po roce 2012 ale nevylučuje. Já vlastně nevím, co budu dělat, až skončím tady na AMU. A televize je vzrušující a zajímavá. Kdyby tam byl nějaký management, který by mi vyhovoval a chtěl by po mně spolupráci a slyšel by na moje nápady, jak se pokusit dát televizi do lepšího stavu… Tak by to problém nebyl, dodal v rozhovoru pro Týden.

BRAND24

K VĚCI: Ředitelem ČT chce být znovu i výkonný šéf Óčka Hynek Chudárek

Za dobrého kandidáta na ředitele ČT považuje Mathé bývalého šéfa Novy Petra Dvořáka. Má určitě šanci a není nekompetentní. Nevím, nikdy jsem pod ním nedělal. Nedokážu si představit ty dopady, kdyby vnikl do takhle odlišného prostředí. Nevím, jaký by měl vztah k obsahu vysílání, které neprofituje, varuje ale. Výběrové řízení na nového šéfa ČT vypsala Rada ČT minulý týden, nástupce Jiřího Janečka chce zvolit 21. září.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).