Hlavní navigace

3D televize bezesporu přinese velké zisky, míní technický ředitel Novy

21. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
21. 1. 2010

Bude 3D televize dalším milníkem digitalizace? Na to se snažil v úterý na konferenci Milníky digitalizace odpovědět technický ředitel TV Nova Ivo Ferkl. 3D televize je podle něj trendem, ale rozhodně ne novým. 3D filmy vznikaly již na začátku minulého století, upozornil Ferkl. V současné době se pro zobrazování používá několik způsobů zobrazování, např. Anaglyph – pomocí barevných brýlí.

K TÉMATU: Přichází 3D televize. Jak funguje trojrozměrné zobrazování?

Další metoda je polarizační. Má to tu nevýhodu, že hlavu je nutné držet rovně. Lepší je volit kruhovou polarizaci. Tu vybrala např. kina IMAX. Zde je ale ta nevýhoda, že musí být výborné plátno, které nesmí polarizaci měnit, uvedl technický ředitel TV Nova. Co se týká třetí metody, Aktivních brýlí, ta už je záležitostí televizorů. Probíhá na bázi tekutých krystalů. Frekvence musí být minimálně 50 Hz na každé oko. Za vteřinu se může vyměnit až 240 snímků, upozornil Ferkl.

NEPŘEHLÉDNĚTE: 3D televize: Další způsoby zobrazování trojrozměrného o­brazu

Co se týká přenosu stereoskopické televize, jde o šíření dvou kompletních HD kanálů v jednom signálu. Elegantnější metodou je přenos pouze jednoho obrázku v rámci meta dat a přenáší se pouze informace o tom, jak se druhý obrázek liší od toho předchozího, uvedl ředitel techniky TV Nova. Společnost Philips představila v loňském roce v květnu koncept 3D TV bez brýlí. Ferkl také upozornil na několik novinek, které byly představeny na nedávném veletrhu CES, např. projektor LG CF3D nebo OLED 3D.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Čeští prodejci jsou ohledně prodeje 3D televizorů skeptičtí

Pokud se bude 3D televize dostávat do domácností, bude to podle Ferkla díky některým konzolím, jako je např. Playstation 3, které umožní po updatu firmwaru 3D zobrazení. 3D se objevuje i v noteboocích. Je zde však velký nárok na procesor, upozornil Ivo Ferkl. Nejznámější firma, která se tímto oborem zabývá, je nVidia. Tento proces bezesporu přinese velké zisky výrobcům. Něco takového pořídit ale nebude levnou záležitostí, konstatoval šéf techniky TV Nova. V roce 2018 by se na trhu mělo utratit na trhu asi 22 mld. dolarů, ale první etapa půjde pochopitelně přes kina, sdělil na závěr Ferkl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).