Hlavní navigace

Ivo Brabec: Regionální sítě 1 a 3 pokryjí nové lokality, jednáme i s velkými televizemi

20. 8. 2013
Doba čtení: 17 minut

Sdílet

„Nově spouštěné multiplexy už nabídnou vysílání v MPEG-4 a HD kvalitě,“ slibuje v rozhovoru pro DigiZone.cz majitel televizních Regionálních sítí 1 a 3

Začneme aktuálně: koncem srpna slibujete zprovoznit váš regionální multiplex v Praze, který bude vysílat z komína spalovny v Malešicích. Máte představu, jak velkou část metropole odtud pokryje?

Vycházíme z toho, co máme od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), jeho oficiálních map pokrytí, které jsou k dispozici na webu. Asi dobře víte, že tyto mapy nepočítají s odrazy signálu, pouze s přímou viditelností na vysílač. Každý z klientů si může tuto mapu zkontrolovat a prověřit si, jak to je v realitě.

Počítáte s přesahem do středních Čech? Kam až signál z Malešic dosáhne?

Měl by se dostat až za Mladou Boleslav, do Mělníka, Slaného, k Lounům, Kolínu, pokryje Nymburk. To ale znovu vycházím z map ČTÚ, které kalkulují s pokrytím ve výšce půldruhého metru nad zemí. Když ale máte podstatně vyšší domy, příjem může být dobrý i mnohem dál.

Jaké programy budete v Praze šířit? Už jste prozradili, že jedním z nich bude slovenská TV8.

Vyjednáváme s Regionálnítelevizí CZ, i když ta v tuto chvíli vysílá v pražské Regionální síti 4. Tam jí ale koncem roku končí smlouva. Pak vyjednáváme se stanicemi, které vysílají v multiplexech Českých Radiokomunikací a mají s nimi uzavřenou smlouvu pouze do konce letošního roku. Je tam jeden nadějný zákazník, který by vstoupil do Regionálních sítí 1 a 3 ve všech lokalitách, kde už vysíláme.

Máte na mysli Active TV nebo TiP TV, která už s pozemním vysíláním skončila, protože nemá peníze?

Ne, mám na mysli stanice, které už provozují druhý tematický kanál a vymýšlí další, který by chtěly dát do pozemního vysílání, ale už ne na satelit (později vyšlo najevo, že jde o Óčko Expres HD, které vstoupilo do Regionální sítě 1 v Plzni; jeho sesterská stanice Óčko Gold vysílá v celoplošném multiplexu 3, ale od společnosti Czech Digital Group má garantovanou slevu jen na prvních šest měsíců, tedy do konce letošního roku, pozn. red.).

Pražané mají antény natočené na Žižkov, Cukrák, případně na Ládví, Strahov a Zelený pruh. Jakým způsobem jim chcete dát vědět, že můžou přijímat další programy z Malešic?

Malešice nejsou mimo směr těchto vysílačů, částečně se s nimi překrývají. Ale hlavně je na ně natočených spousta antén, protože ve stejné lokalitě byl analogový vysílač. Takže se toho nebojíme.

Chystáte nějakou kampaň, v níž byste diváky upozornili, že můžou chytat další multiplex v Praze a že si mají přeladit přijímače?

Spoléháme na to, že klienti, kteří budou chtít s námi vysílat, tuto kampaň udělají. A spoléhám také na technická zařízení, že se každému na televizoru objeví informace o naladění nového multiplexu na novém kanálu. Spousta lidí sice tuto funkci vypíná, sám jsem to v době přechodu na digitální vysílání také udělal, protože se mi informace o nějaké novince objevovala na obrazovce snad každý druhý den, když se zapínaly a zkoušely vysílače v našem okolí, ale řada si tu funkci nechala zprovozněnou.

V Praze budete už osmým multiplexem, v září jich bude v metropoli vysílat již deset. Jak se tak velká konkurence promítá do vyjednávání s klienty – televizemi, které chtějí vysílat v DVB-T? A jak se to odráží na cenách za šíření signálu?

Od začátku máme takovou filosofii, že pořád držíme stejné ceny. Ty jsou příznivé právě pro malé regionální televize a lokální kanály. Proto jsme pro řadu klientů zajímaví. Přesto se Českým Radiokomunikacím podařilo i tuto cenu v některých případech podlézt. Slovo „podlézt“ říkám záměrně, protože jsem překvapen, kam až může taková velká firma jít s cenou, aby získala klienta.

To mluvíte o nějakém konkrétním případu, kdy vám České Radiokomunikace přebraly potenciálního zákazníka?

V nedávné době to byla Šlágr TV a v současné době už máme zase náznaky, že u jednoho klienta se České Radiokomunikace snaží nabídnout nižší cenu.

Šlágr TV vysílala ve vaší Regionální síti 1 na Českobudějovicku, měla se jejím prostřednictvím rozšířit i do Plzně, ale k tomu nedošlo, protože využila nabídku Českých Radiokomunikací na celoplošné vysílání v multiplexu 3. Jak to tehdy bylo?

Ze začátku to bylo dohodnuté, dokonce některé vysílače se začaly stavět i s podporou majitele Šlágr TV Karla Peterky, který měl zájem o rozšiřování naší sítě. Ale v době, kdy jsme spouštěli vysílání v Plzni, už bylo jasné, že Šlágr TV dostala nabídku od Českých Radiokomunikací s rozjezdovou cenou a že pan Peterka s ní přejde do multiplexu 3.

Vám to asi udělalo čáru přes rozpočet, když jste kvůli Šlágru stavěl nové vysílače. V Plzni jste nakonec získali jiné klienty, ale museli jste být v dost velké nejistotě.

Jednu chvíli byla nejistota, ale vydrželi jsme to, protože naděje, že se objeví nové televize, byla velká. V té době nás kontaktovali další zájemci, třeba Leoš PohlKinem Svět, jednali jsme s Retro Music Television a dalšími, takže naděje na změnu byla poměrně vysoká. Musím ale říct, že pan Peterka se zachoval seriózně a do doby, než jsme plzeňský multiplex naplnili, platil jednu programovou pozici v Českých Budějovicích.

Šlágr ve vašich sítích už nikde nevysílá, nebo ho ještě někde máte?

Máme ho ještě v Příbrami, protože tam je slabý signál multiplexu 3. Donedávna vysílal i v Českých Budějovicích, kde si Šlágr TV poprvé vyzkoušela pozemní vysílání a zalíbilo se jí to. Hodně nás ale kontrolovali, sebemenší výpadek signálu, třeba i když nebyl naší vinou, ale na satelitu, s námi chtěli řešit.

Čtenáři DigiZone.cz se často ptají, proč v některých lokalitách stále vysíláte Šlágr, když je dostupný v celoplošném multiplexu 3. Takže vy mu určitým způsobem dokrýváte problematické lokality.

Ano, ve většině lokalit už stejně Šlágr nevysíláme. Ale jestliže klient má zájem vysílat kdekoli, umožníme mu to, i když by šlo o překryv s jinou sítí, v níž je také dostupný. Záleží na jeho požadavcích, on je zákazník.

Proč jste snížili výkon vysílače Regionální sítě 1 ve Včelné u Českých Budějovic? Nechystáte se ho naopak navýšit, abyste pokryli i další oblasti, jako třeba Vodňany, Týn nad Vltavou, Strunkovice nad Blanicí a další jihočeská města?

Týn nad Vltavou by byl asi velký problém, protože je ve velkém dolíku. Výkon vysílače se snižoval v období, kdy jsme v síti měli málo platících klientů. Než platit ČTÚ poplatky za velký výkon vysílače, raději jsme ho snížili. Nešlo o nějaké výrazné snížení, jen o tři dB, ale pochopitelně to je znát. V okamžiku, kdy multiplex doplníme novými programy, vrátíme se zpátky na původní výkon povolený ČTÚ.

Nechystáte se Včelnou nahradit nějakým příhodněji umístěným vysílačem?

Vysíláme z Včelné, protože to tam máme zkoordinované. Když bychom jednali o lepší kótě, o kopci Kluk směrem na Kleť, ten je obsazen Ladislavem Faktorem a ten má na svém vysílači tak vysoký nájem, že by nám tím okamžitě zrušil naši filosofii levného vysílání. Musela by se navýšit cena za vysílání. My navíc chystáme v jižních Čechách na Šumavě v okolí Lipna nový vysílač na kanálu 29, a s tím by se případně přemístěný vysílač mohl navzájem rušit.

Odkud budete vysílat na Lipně?

Z Vítkova kamene, jedné z nejvyšších kót nad Lipnem. Je to místo, které je zcela nepokryto celoplošnými multiplexy 3 a 4. Česká televize tam také potřebuje dokrýt některé lokality, takže to bude vysílač, který by vysílal pro místní lidi a pro dovolenkáře okolo Lipna.

A v případě tohoto vysílače budete jednat i s velkými televizemi, které tam nyní nemají pokrytí?

Samozřejmě ano.

Česká televize už dříve prohlásila, že pro nové programy ČT :DČT art hledá kromě Regionální sítě 7 další regionální a lokální multiplexy, které by jí pomohly zvýšit pokrytí těchto stanic. S vámi nejednají?

Obchodní jednání bohužel nemůžu komentovat, takže pokud bychom jednali, zveřejnili bychom až výsledek. Ale zájem bychom samozřejmě měli.

Pojďme od jižních Čech k západním. Proč došlo ke snížení výkonu plzeňského vysílače Regionální sítě 1 na Košutce z 2 kW na 1 kW?

Šlo jen o dočasnou záležitost kvůli měření ČTÚ. Byl tam špatný filtr, který neodfiltroval spodní část pásma. Dočasně jsme tedy museli snížit výkon, než jsme pořídili nový filtr a teď už vysíláme původním výkonem. V zákrytu našeho vysílače směrem na Plzeň tam postavil Radim Pařízek svůj vysílač multiplexu 4 s podstatně vyšším výkonem, který vysílá jen o jeden kanál vedle nás. Takže tam došlo k vzájemnému rušení a teď se zkoumá, jak velký vliv na sebe tyto dva vysílače mají. Týká se to ale jen úzkého pásu v zákrytu těch dvou vysílačů.

Nechystáte se rozšířit pokrytí Regionální sítě 3 na celé Liberecko? Tedy kromě Liberce a Jablonce i na další bývalá okresní města jako Česká Lípa, Semily, apod.? Severočeská televize RTM by tak mohla nahradit zaniklý Genus Plus, který vysílal pro celý Liberecký kraj.

Chystáme se zvednout kótu současného vysílače, který posuneme o něco výš, a také zvednout jeho výkon. Máme zkoordinovaný kmitočet na hřbet Ještědu, ale přesto, že to je zkoordinované, nás tam nechtějí České Radiokomunikace pustit kvůli Polákům. Pokud bychom mohli vysílat z této kóty, dosáhli bychom až do Prahy, protože výkon by byl velký. Bohužel se to nestane.

Takže zvýšení současného vysílače je náhradní řešení.

Ano. Anténu zvedneme asi o 10 metrů, zvedneme výkon a dáme tam i nový typ antény.

Můžete prozradit, s jakým výkonem budete nově na Liberecku vysílat?

Myslím, že to bude dvojnásobek stávajícího, ale musel bych si to ověřit. Technické věci má na starosti můj společník, s nímž tyto multiplexy provozujeme. Já se věnuji spíše komunikaci se zákazníky. Můj kolega se věnuje stavbám vysílačů mnoho let, stavěl mi i první analogový vysílač pro televizi Gimi v jižních Čechách.

O koho jde, pokud to není tajné?

Je to Tichý společník.

Už v červnu jste slibovali spustit vysílání v Roudnici nad Labem, kde máte kmitočtový příděl na 56. kanál. Kdy zde začnete reálně vysílat a jaké programy nabídnete?

Nastaly tam mírné problémy, vysílání bychom měli zahájit nejpozději začátkem tohoto týdne. Došlo tam k neshodě s majitelem domu, na kterém jsme si chtěli pronajmout plochu pro vysílač. Jakmile máme zkoordinovaný kmitočet na nějakou kótu, třeba konkrétní panelák, a dojde k tomu, že ho musíte posunout o 200 metrů jinam na jinou kótu a výšku, je třeba to zase projednat s ČTÚ. Občas se stává, že se lidé dozví, k čemu ten vysílač slouží a najednou zvednou nájem ploch z původního pěti na 20 nebo 30 tisíc korun měsíčně. A v některých případech i na 50 tisíc. Takže logicky musíte hledat náhradní kótu.

Co všechno budete v Roudnici vysílat?

Opět tam bude místní regionální televize Litoměřicko 24, dále TV8 a pak by tam mohl být jeden z těch silných hráčů.

Čili některý z programů Novy, Primy nebo ČT?

Ano.

Čtenáře DigiZone.cz zajímá, zda se nechystáte rozšířit vysílání i na Vysočinu nebo Pardubicko.

Na Vysočině se chystá regionální multiplex, ČTÚ přidělil kmitočet Pavlu Hájkovi. Sídlí v Pelhřimově. Vím, že chce vysílat velkým výkonem a pokrýt co největší území. Je to trochu proti naší filosofii pokrýt s co nejmenším výkonem co nejvíc diváků.

A toto vysílání pro něj budete zajišťovat vy?

Možná mu dodáme technologii, ale v tuto chvíli nevím.

O Pardubicku neuvažujete?

Zatím ne.

A máte zažádáno nebo odklepnuto od ČTÚ něco jiného?

Teď máme zažádáno jenom o zmíněné Lipno a ozývají se nám obce z příhraničních oblastí, že by byly ochotny spolufinancovat a spoluprovozovat malé vysílače nebo dokrývače u nich. Poslední byl Hodonín, ale já zvažuji, zda se vůbec pouštět do podnikání na Moravě, nebo zda ji přenechat Číhalovi nebo Korytářovi, kteří se tam už pohybují. Je to pro nás trochu z ruky, ale pokud o to nebudou mít tito kolegové zájem, postavíme vysílač i v Hodoníně.

Zmínil jste spolufinancování vysílačů ze strany obcí. Už ho někde praktikujete?

Ano, třeba v Kamýku nad Vltavou si pořídili dokonce dva vysílače pro dva multiplexy a mají tam dva kmitočtové příděly kvůli špatnému signálu DVB-T. My jim to pouze servisujeme, oni si je provozují sami.

Jak je taková spoluúčast obcí finančně náročná? Rozhovor by si mohl číst nějaký představitel obce, která o tom uvažuje, tak aby si mohl udělat představu.

Záleží na tom, zda chce vybudovat převáděč, který lze pořídit za částku pro obce dostupnou, nebo zda chce i multiplexer a vstupovat do toho i s vlastním vysíláním, nebo si dělat sestavu programů z jiných multiplexů. Tam je to dražší o nějakých 20 až 30 procent. Pořád se ale pohybujeme pod částkou milion korun.

A servis pak stojí kolik?

Řádově jednotky tisíc korun měsíčně.

Převáděč by obec vyšel na kolik?

Do pěti set tisíc korun. Někdy to je dokonce méně, ale záleží na tom, zda je obec majitelem objektu, v němž má být vysílač, nebo si musí nějaký pronajímat, případně zda se musí stavět úplně nový stožár. Dnes se dá kruhová anténa, takový ten doutník, umístit na STA. Rozvody STA pod sebou neohrozí, protože vyzařovací kužel je jiný. Jde o metr a půl vysokou anténu, která je široká 15 centimetrů.

Brzy začnete šířit nové lázeňské infokanály v Třeboni, Jindřichově Hradci a Dačicích. Kmitočtové příděly pro tyto lokality budou náležet k Regionální síti 1, 3 nebo půjde o zcela nové regionální sítě?

Dačice, Jindřichův Hradec a Třeboň mají tento týden získat kmitočtový příděl od ČTÚ. Vysílače jsou postaveny, ale z naší strany jde opět jen o technologickou podporu a zabezpečení té sítě. Jinak si sami požádali o registraci a mají sami oprávnění vysílat. Stojí za nimi pan Dobeš. Jeden z těch lázeňských kanálů, konkrétně Třeboň, bude šířit i naše Regionální síť 1 v Českých Budějovicích. Ze Včelné tak bude vysílat lázeňský kanál Třeboň, TV8, Regionálnítelevize CZ a TV Noe.

Do vašich sítí se opravdu vejdou jen čtyři televizní programy v SD kvalitě?

Vejde se jich tam víc, ale stavěny byly na čtyři programové pozice. Malešice stavíme už na více programových pozic. Divák neví, že v kódování programů je rozdíl, že v MPEG-4 se tam vejdou čtyři programy plus další dva v nějakém nižším datovém toku. Čili jich tam bude až šest.

Bude některý v HD kvalitě?

MPEG-4 vysílá v HD kvalitě, takže z Malešic budeme vysílat HD kanály. V Plzni takto už šíříme Óčko Expres HD, obsadilo poslední volnou pozici v Regionální síti 1.

Jeden z našich čtenářů se ptá, zda by nebylo lepší používat modulaci 16QAM a získat tím větší odolnost proti degradaci signálu při běžném šíření. Pro tyto nízkovýkonové sítě by to podle něj bylo rozhodně přínosné.

Otázka to je odborná, nicméně jsem ji diskutoval jak s Tichým, tak s panem Traplem, který je také jedním z našich odborníků přes vysílače. Bylo by to lepší, ale byly by to pouze SD programy, nikoli HD. A divák by si musel multiplex znovu naladit. Zrovna v případě Včelné bych to nechtěl vůbec riskovat, protože z regionálních vysílačů je nejstabilnější. Na analogovém 51. kanálu se z něj vysílalo od roku 1996, kdy jsem ten stožár vlastnoručně stavěl, a od roku 2008 tam je digitální vysílání na kanálu 29. Riskovat znovunaladění mi přijde zbytečné, možná až se ustálí klienti téhle sítě. Pak by to stálo za pokus, protože by to mělo větší dosah, lepší odrazy, apod.

V obou vašich multiplexech vysílá křesťanská TV Noe, ovšem ve špatném obrazovém módu. Pokud tento program vysílá pořad ve formátu 16:9, chybí podstatná část obrazu. Můžete s tím něco udělat?

TV Noe přebíráme ze satelitu a oni to už takhle vysílají, s tím tedy nic neuděláme. Zařazuje různé formáty obrazu a nerozlišuje, zda to je 16:9, zúžený obraz či 4:3 a pak z toho občas je takový průšvih. Nekontroluje to vysílací technik na výstupu. Ale myslím, že tyto problémy měli především ze začátku, teď už to tak hrozné není.

Kdy začnete v Regionální síti 1 používat EPG?

Je to o zařízení vysílače, v Praze ho už budeme mít. Malešický vysílač bude novější.

Regionální síť 3 na Liberecku EPG vysílá?

Nemá. Je to o ceně, tato služba nebyla ze začátku tolik rozšířená, nepoužívala se, dnes ji nepoužívají ani některé nové programy Novy. Pokud ho nevyžadujete, snižuje to cenu vysílače a multiplexeru. Na začátku, když jsme dávali naše regionální sítě dohromady, jsem vysvětloval, že naše vysílače se dají přirovnat k trabantu. České Radiokomunikace mají rolls royce, ale náš trabant základní službu splní: doveze vás na místo stejně jako rolls royce, ale ČRa mají komfort v podobě záložních vysílačů a všechno mají v tisíciprocentní kvalitě, kdežto my to máme na hraně, aby to odpovídalo ceně, za kterou se u nás dá vysílat. Ale pak to odpovídá té nabídkové ceně pro zákazníka.

Když jste zmínil Novu, nejedná s vámi o dokrytí programů Fanda, SmíchovTelka v místech, kde nevysílá multiplex 4?

Ne.

Takže chtějí vyloženě vysílat s Radimem Pařízkem.

Asi ano.

A Prima?

Ta se mnou opravdu jednat nebude (Ivo Brabec ještě v době analogového vysílání prodal svoji tehdejší regionální televizi Gimi Regionální televizní agentuře Jaroslava Berky, jehož krajská studia RTA pak s Primou válčila o připojovací časy do celostátního vysílání Primy, pozn. red.).

Takže ani Prima Cool HD se nemůže objevit v některé z vašich sítí tak, jako teď v Plzni šíříte Óčko Expres HD?

Ne, myslím si, že z historických důvodů se mnou nebudou chtít jednat.

Kmitočtové příděly pro regionální sítě DVB-T od ČTÚ jsou dočasné, garantované jen do roku 2017. Co budete dělat potom?

Podle mých informací se ČTÚ tímto datem chrání, protože digitální vysílání se technicky velmi rychle rozvíjí a neustále se zkoumá, jakým směrem se vydá. Do roku 2017 by měl vzniknout nový plán a v případě, že by tam došlo k nějakému překryvu, tak právě ty malé vysílače budou muset ustoupit, ale třeba jenom jedním kmitočtem nebo výkonem či pozicí vysílače. Ale určitě by to nemělo být tak, že regionální vysílání v DVB-T skončí. V zájmu měst a obcí je, aby pokračovalo. Přesto veškeré smlouvy s klienty uzavíráme pouze do roku 2017.

Počítáte s tím, že vaše sítě časem přejdou na novější vysílací standard DVB-T2?

Ano. Malešice, Vítkův kámen, vlastně všechny nové vysílače včetně Karlových Varů už budou připraveny na přechod k DVB-T2.

Vidíte, na Karlovy Vary bychom úplně zapomněli. Tam jste slibovali začít vysílat u příležitosti Mezinárodního filmového festivalu, ale stále ještě jste neodstartovali.

Byl tam opět problém s nájmem prostor pro vysílač. Počítali jsme s tím, že stihneme festival, ale když se ukázalo, že to nezvládneme, Karlovy Vary jsme přibrzdili a začali se věnovat Praze. Nicméně v tuto chvíli dobíhají jednání o nájmu na výborné kótě.

Kde?

V centru „téčka“ Karlových Varů, kde jsou dva paneláky. V jednom sídlí regionální ČTÚ a v druhém věžáku naproti němu bychom měli mít vysílač. Z časového hlediska bude záležet na uzavření smlouvy o nájmu, čili do měsíce bychom tam měli začít. V podstatě všechno máme připravené.

Kdy prozradíte, jak dopadla jednání s velkými televizemi o zařazení jejich programů do některé z vašich sítí?

V podstatě až po uzavření smlouvy. Kdybych dopředu rozkryl, s kým jednám, třeba se slovenskou TV8, mohly být její nároky tak příznivé, že by třeba Radim Pařízek zrušil v multiplexu 4 vysílání svojí TV Pohoda a nasadil by si tam radši TV8.

A kdy by se mohly nové programy velkých televizí u vás objevit – tedy pokud se domluvíte a uzavřete smlouvu?

Jsou dva takové hlavní termíny: září a konec roku, kdy budou končit dumpingové nabídky Českých Radiokomunikací některým provozovatelům televizí.

Dumpingové?

Vždyť to jsou ceny, které podlézají i náš ceník, který se oproti jejich standardnímu ceníku pohybuje v řádech jednotek procent. Už jsem měl sto chutí to řešit přes antimonopolní úřad.

Proč jste nepodal stížnost?

To máte těžké: klient, který od Českých Radiokomunikací takovou cenu dostane, je spokojený a já ho mám i na některých svých vysílačích, tak ho přeci nebudu ohrožovat. Zatím to tedy takovým způsobem nechci řešit, ale zaslal jsem dotaz na ČTÚ a ten mi odpověděl, ať se obrátím na Úřad na ochranu hospodářské soutěže. To je podle mě špatně.

Zase je pravda, že zvýhodněné ceníky nenabízejí České Radiokomunikace kdekomu, ale jen vybraným zákazníkům.

Jenom těm subjektům, které by si nemohly plný ceník dovolit. Ať to samé nabídnou České televizi, Nově nebo Primě! To by koukali, co by se ušetřilo na poplatcích.

TiP TV, která zvýhodněnou nabídku dostala, přesto velmi brzy skončila.

BRAND24

Ale u TiP TV to nebylo způsobené ceníkem za šíření signálu.

Foto pro DigiZone.cz: Tomáš Kubelka

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).