Hlavní navigace

Internetový videorekordér Grabuj.cz čekají změny, zalekl se možných soudních pří

27. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nejvíce zčeřil vodu v tomto směru v posledních týdnech provozovatel služby TV4You, zapsaný spolek In4You. Jeho aplikace byla dokonce stažena z obchodu Google Play.

Služba Grabuj.cz, která sama sebe označuje jako internetový videorekordér, jež umožňuje nahrávání volně šířených terestrických kanálů, projde výraznou proměnou. Její provozovatel se sice přímo nezmiňuje o ukončení provozu, jak informuje náš sesterský web Lupa.cz, je nicméně jasné, že v dosavadní podobě, kdy umožňoval nahrávání na vzdálené úložiště, nemůže dále pokračovat. Skutečnost ostatně potvrzuje i jeho status na Facebooku. Nedomníváme se, že by Grabuj.cz jakkoli porušovala práva vysílatelů či držitelů autorských práv, nicméně v současné době nejsme schopni vzhledem k naší pozici tento postoj dostatečně obhájit, uvádí Grabuj.

ANALÝZA: Kauza TV4You: Pojďme si rozebrat hlavní argumenty Balvínova sdružení

Z výše uvedeného je patrné, že vysílatele začali po službách tohoto typu jít, což naznačují i informace, které má k dispozici server DigiZone.cz. Mediální skupina Nova například už uzavřela dlouhodobou spolupráci s operátory UPC Česká republiceO2 Czech Republic. Ta se týká nejen distribuce jejích kanálů, ale i nelineárního obsahu. Právě ten může přinést vysílatelům další zisky do jejich rozpočtů. Služby typu Grabuj.cz ale pochopitelně tento model nabourávají. Přímo proti ní se obrátila například Česká televize. Jak potvrdila Lupě mluvčí veřejnoprávního média Alžběta Plívová, server zasahoval do práv tohoto vysílatele. Podobně proti Grabuj postupovala i Prima.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Obchod Google Play stáhnul z nabídky „Balvínovu“ mobilní aplikaci TV4You

Nejvíce zčeřil vodu v tomto směru v posledních týdnech provozovatel služby TV4You, zapsaný spolek In4You. Ten v současné době poskytuje na této platformě streaming prozatím volně šířených kanálů, jímž však za tuto možnost neplatí. Provozovatel se obhajuje tím, že dává divákům pouze technologickou platformu pro sledování, která je plně v jejich rukou. O tom, že mezi televizemi a zástupci In4You vypukla „válka beze zbraní“, svědčí fakt, že aplikace zmizela z internetového obchodu Google Play a Prima si dokonce stažení svých kanálů vymohla u soudu. Ani to ale provozovatele služby nedonutilo, aby její fungování ukončil. Věří, že právo je na jeho straně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).