Hlavní navigace

I zadarmo se dá udělat velká muzika. Na vědomí to dal tentokrát satelit

7. 12. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Německé veřejnoprávní televize už došly ve vývoji technologií tak daleko, že si mohou dovolit spustit v HD rozlišení na satelitu i regiony. A zadarmo!

HD zadarmo ze satelitu? Už dávno realita

Žijeme rozhodně v době, kdy se děje řada revolučních věcí. Nemáme pomalu dne, kdy by se ať už v pozemním vysílání nebo na satelitu neudálo něco, co posune běh věcí zase o něco kupředu. Tu je to start nové televize, tu jde o nové aplikace v rámci hybridního vysílání. Pokud se ale na satelitu, který je všeobecně oblíben i u českých a slovenských satelitních diváků, tedy na družici Astra, objeví několik nekódovaných HD kanálů, je to bezpochyby okamžik, jenž stojí za větší pozornost. A ten okamžik nastal právě tento čtvrtek. Poté, co německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF spustily loni v první vlně několik svých kanálů nekódovaně, přišla na řadu ta druhá.

Ve vysokém rozlišení tentokrát startovaly stanice hr (Hesensko), MDR (Sasko, Sasko-Anhaltsko, Duryňsko), rbb (Berlín a Braniborsko) a také tematické kanály EinsPlus a tagesschau24. Na novém kmitočtu se zároveň objevil EinsFestival HD, který už nějaký ten týden sice přes pozici 19,2 stupně východně vysílá, ale doposud šlo pouze o experiment, jenž měl za cíl prozkoušení technologií ve vysílacím řetězci a zároveň být jakousi přípravkou na právě spuštěné programy. Zajímavostí je, že právě německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF jsou jediné, které do Evropy šíří svůj nekódovaný signál, navíc v HD rozlišení. To pro jejich kolegyně z RakouskaŠvýcarska nebo i České republiky neplatí.

Lukáš Polák: Malá televizní revoluce: Na satelitu Astra startuje pět nekódovaných HD kanálů

Animax odchází ze středoevropského trhu

Dětská stanice Animax, která na kabelovém a satelitním trhu v České republice i na Slovensku funguje od roku 2007, podle informací serveru DigiZone.cz na konci ledna 2014 končí. Naší redakci to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje působící v této části mediálního trhu. Server DigiZone.cz už s touto otázkou před čtrnácti dny oslovil centrálu provozovatele, tedy společnost Sony Pictures Television Networks (SPTN), ta však doposud odpovědi na otázky nezaslala. Oficiálně se k odchodu tohoto kanálu tedy nikdo nevyjádřil.

Naše společnost nadále zastupuje stanici Animax, se kterou má uzavřenou smlouvu o spolupráci, sdělil DigiZone.cz neurčitě ve stručné odpovědi PR manažer Chello Central Europe Jakub Švestka a dodal: V případě zájmu o podrobnější informace doporučuji kontaktovat místní či mezinárodní zastoupení AXN. Jak již bylo řečeno, centrála SPTN doposud na zaslané dotazy nereagovala. Animax sdílel programovou pozici s jiným dětským programem, konkrétně Minimaxem. Někteří operátoři ve svých nabídkách Animax vůbec neměli, přesto, že v jejich programovém rastru Minimax nechyběl.

Lukáš Polák: Dětský kanál Animax končí. Odejde z Maďarska, České republiky i Slovenska

Dětský kanál Megamax začal vysílat ve formátu 16:9
Lukáš Polák Jaro

Dětský kanál Megamax, který je tematicky Animaxu podobný, začal vysílat ve formátu 16:9

České Radiokomunikace chtěly multiplex 4

Zájem koupit společnost Digital Broadcasting, která je provozovatelem celoplošného televizního multiplexu 4, projevily České Radiokomunikace, které vlastní nebo zajišťují provoz multiplexů 12 a 3. Na setkání s novináři v Praze to minulý čtvrtek řekl majitel této firmy Radim Pařízek. Podle jeho slov přišla nabídka na odkup Digital Broadcasting minulý rok v době, kdy s Českými Radiokomunikacemi jednal o možnosti pronájmu některých jejich vysílačů. S žádostí ale nepochodil, tak se rozhodl vybudovat alternativní síť vysílačů.

„Zkoušel jsem to minulý rok, ještě za Kamila Levinského, a dostal jsem rezolutní odpověď, že ne. Navrhovali mi, že můžou multiplex 4 koupit tak, jak je, nebo ho celý umístit na jejich stožáry, ale pak z toho vypadla taková cena, že bychom nemohli televizím nabídnout tak zajímavé ceníky za šíření signálu,“ uvedl Pařízek. Vysílače Českých Radiokomunikací v minulosti využívala společnost Czech Digital Group pro svůj multiplex 3, finančně ale tento pronájem „neutáhla“ a nakonec byla Radiokomunikacemi pohlcena. Nyní je jejich dceřinou společností.

Jan Potůček: České Radiokomunikace chtěly koupit multiplex 4, Radim Pařízek ho ale neprodal

Stručně

Speciální internetový kanál zaměřený na pohádky spustila v rámci své webové televize Stream.cz společnost Seznam.cz, provozovatel největšího českého on-line vyhledávače.

Lukáš Polák: Seznam.cz spustil speciální kanál věnovaný pohádkám, s Krtkem i Patem a Matem

Od úterý 3. prosince je služba Multithek dostupná bezplatně také prostřednictvím satelitní pozice 19,2 stupně východně, konkrétně družice Astra 1L. Multithek funguje na bázi hybridního širokopásmového vysílání (HbbTV)

Lukáš Polák: Důležitý krok pro hybridní vysílání v Evropě: Služba Multithek od zítra na satelitu Astra

Dětský kanál Megamax, který působí v České republice i na Slovensku, začal vysílat v širokoúhlém obrazovém formátu, tedy poměru stran 16:9.

Lukáš Polák: Po roce od svého startu v ČR a na Slovensku přešel Megamax na formát 16:9


Repro foto: Disney Channel

Je to k nevíře, ale i Disney Channel vysílá v České republice a na Slovensku stále v původním formátu 4:3.

Evropská verze hudebního kanálu VH1, která je divákům placených služeb dostupná i v České republice a na Slovensku, prošla výraznou změnou svého grafického vizuálu a způsobem zpracování promo spotů.

Lukáš Polák: VH1 s novým vizuálem i mottem, logo a formát zůstaly původní

Novou Corporate PR managerku Annu Suchou, která nahrazuje Marii Janíkovou Fianovou, má od prosince televize Nova. Suchá do Novy přichází z agentury Ogilvy PR.

Jan Potůček: Marii Janíkovou Fianovou v PR oddělení Novy střídá Anna Suchá z agentury Ogilvy

Moderátorka zpráv České televize Alexandra Nosková požádala o přeřazení na původní pozici moderátorky dopravního zpravodajství ve Studiu 6 kvůli svému vztahu s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Končí i jako zprávařka v Českém rozhlase.

BRAND24

Jan Potůček: Alexandra Nosková přestane kvůli vztahu s hradním kancléřem moderovat zprávy ČT

Jan Potůček: Alexandru Noskovou stahuje z moderování zpráv i Český rozhlas, dá jí vlastní pořad

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).