Hlavní navigace

Hyde Park na ČT 24 je zločinný pořad, tvrdí bývalý šéfredaktor zpráv ČT

6. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
6. 7. 2011

Za takřka „zločinný pořad“ považuje lobbista a bývalý šéfredaktor zpravodajství České televize Jan Dobrovský interaktivní relaci Hyde Park na zpravodajském kanálu ČT 24. Dotazy v něm totiž podle něj pokládají různí psychicky vyšinutí a zaujatí lidé. Každý sociolog a psycholog vám řekne, že vyrovnaný člověk napíše nebo zavolá do pořadu zřídkakdy. Musí být rozčílený, nebo mimořádně naštvaný. Nejde tedy o průřez společenským názorem, ale o nějakou excitaci, řekl Dobrovský v rozhovoru pro server MediaGuru.cz.

K TÉMATU: Miroslav Kalousek přinesl rekord Hyde Parku na ČT 24: 209 tisíc diváků

Minimálně polovina reakcí v Hyde Parku jsou podle Dobrovského „plivance a nikoli dotazy“. Vytváří se tak nové klišé flusnout si přes obrazovku. To je podle mě velký problém, míní bývalý šéf zpravodajství ČT. Veřejnoprávní televize je totiž podle Dobrovského postavena do role seriózního a důvěryhodného média a tím, že pořad typu Hyde Park odvysílá, vytváří normu, že takový pořad je důvěryhodný. Hyde Park je zločinný pořad. Vytváří totiž společenské normy a posouvá normy vnímání reality, doplnil Dobrovský.

ČTĚTE TAKÉ: Mimořádné vysílání na ČT 24? Jde spustit do 30 minut, říká šéfka speciálů

BRAND24

Za další chybu ČT 24 považuje bývalý šéf veřejnoprávního zpravodajství z Kavčích hor odosobnění redakce od zpráv, které připravuje. Ona je to vlastně fabrika. Obsahově může fungovat jenom tehdy, když funguje vedení, když je šéfredaktor osobností, kterého si všichni váží. Největší chybou zpravodajství je to, že se vyměňuje jedno klišé za druhým. Trpí tím sdělnost a forma tomu nepomůže, dodává Dobrovský, který pracuje pro firmu, jež v minulosti privatizovala Severočeské doly.

Právě kvůli privatizaci dolů média kritizovala Dobrovského manželku Danu Bérovou, že v době, kdy byla ministryní informatiky ve vládě Jiřího Paroubka (nominovaná za Unii svobody), ovlivnila rozhodování kabinetu. Bérová i Dobrovský takové informace rezolutně popřeli. Dobrovský byl také jedním z investorů někdejší pražské a královéhradecké televize TV3, v níž byla Bérová v letech 2000 až 2002 programovou ředitelkou. Nyní vystupuje jako jedna z investorek v pořadu Den D na České televizi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).