Hlavní navigace

Hranice pro zprovoznění dokrývače DVB-T? 2 000 diváků bez signálu, říká ČT

5. 4. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
5. 4. 2011

Jakým způsobem se Česká televize rozhoduje, kde zprovozní a kde naopak nezprovozní dokrývač svého veřejnoprávního multiplexu? Podle Pavla Hanuše, vedoucího projektu digitalizace ČT, je určitou hranicí počet obyvatel bez signálu. Pokud někde máme dva tisíce nepokrytých obyvatel, je to pro nás signál pro úvahu na zprovoznění dokrývače, řekl Hanuš. Ne všude, kde nyní ČT provozuje analogové dokrývače, však bude vysílat i digitálně.

K TÉMATU: Počet digitálních dokrývačů ČT přesáhne 50, televize chce další

Rozhodně se nepřevede analogová síť ČT jedna ku jedné do digitální. Tak to proběhlo, pokud vím, pouze v Británii. Žádná jiná země touto cestou nešla, prohlásil Hanuš na dnešní konferenci Internet ve státní správě a samosprávě 2011 v Hradci Králové. Problém je v tom, že pokud v dané lokalitě spustíme dokrývač sami, bez komerčních televizí v multiplexu 2, můžeme z něj udělat spíš rušičku než zlepšit úroveň signálu DVB-T, upozornil Hanuš.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize šetří, analogové dokrývače vypne dříve než v roce 2011

Česká televize bude mít podle Hanuše mnohem hustší síť digitálních dokrývačů než multiplexy s komerčními stanicemi, musí však přihlížet i na ekonomickou stránku. Tam, kde se dokrývač nevyplatí, doporučujeme divákům, aby si pořídili satelit, dodal šéf projektu digitalizace ČT. Podle zákona by měla ČT pokrývat zemským digitálním signálem nejméně 95 procent obyvatel České republiky. Jenom z 26 základních vysílačů multiplexu 1 jich ČT pokrývá 99,6 procenta. Další dokrývače by tedy ani nemusela spouštět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).