Hlavní navigace

Hradec Králové buduje metropolitní optickou síť. I pro digitální televizi

14. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
14. 10. 2008

Metropolitní optickou síť za 300 milionů korun začala v těchto dnech v Hradci Králové budovat společnost Magnalink. Podle Hradeckého deníku nabídne lidem ve městě telefonování zdarma, vysokorychlostní připojení k internetu, desítky programů digitální televize, propojení se státními a místními úřady a další služby. Jako první se sítě dočkají obyvatelé čtvrti Malšovice, a to již na přelomu roku.

BRAND24

Síť bude mít zatím k dispozici 100 až 200 rodin, abychom dokázali pružně reagovat na nedostatky. Vše budou mít zatím k dispozici zdarma. Do dvou let bychom chtěli napojit devadesát procent obyvatel a institucí, řekl listu ředitel Magnalinku Jan Jirka. Operátora založila městská firma Tepelné hospodářství a pardubické společnosti Blue 4 a KonekTel, výhradní distributor americké firmy Motorola. KonekTel také vlastní většinu akcií Magnalinku a je největším investorem projektu.

Samotné Tepelné hospodářství hodlá na budování metropolitní optické sítě věnovat maximálně 30 milionů korun. Pro optická vlákna z křemíku navíc poskytne rozvody tepla, dodává Hradecký deník. Původně měla královéhradecká optická síť fungovat již od roku 2002. Ministerstvo vnitra si vybralo Hradec Králové s Prahou a Třebíčí jako „pokusná města“ pro ověření funkčnosti metropolitních sítí. Dodnes se však v těchto třech městech vybudovalo jen 4,5 kilometru optických kabelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).