Hlavní navigace

Homecast HS 3200IR : PVR satelitní HD přijímač Skylink ready s dekodérem Irdeto

28. 9. 2011
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Dnes vám představíme další modifikaci nového HD satelitního přijímače střední třídy Homecast s označením HS 3200IR, který se prodává od konce prvního čtvrtletí tohoto roku. Přijímač je vyráběn s licencovanou čtečkou Irdeto a má certifikací od satelitní služby Skylink. Je tedy vhodný k příjmu všech volných programů (FTA) a s použitím karet podmíněného přístupu i ke kódovaným programům operátorů Skylink nebo CS Link, kteří kódování Irdeto na našem trhu používají. AKTUALIZOVÁNO 5. BŘEZNA 2012

Umožňuje nahrávání pořadů ne externí disk přes USB port. Tento korejský přijímač se vyrábí v matně černé barvě. Při testu jsem nenarazil na žádný problém a vše fungovalo tak, jak je popsáno v parametrech přijímače. Rozměry přijímače jsou 235×40×200 mm a hmotnost 1,2 kg. Překvapuje kvalitním obrazem a rozlišením až do 1080 p. Ve StandBy přijímač odebírá pouze 0,5 Wattů.

Homecast HS 3200IR předek z boxu

Přední panel

Matně černá barva přijímače přispívá k elegantnímu vzhledu. Odleva v ozdobné liště disponuje tlačítkovým vypínačem z/do StandBy, následují čtyři do kruhu situovaná tlačítka se šipkami, které ovládají zesílení/zeslabení zvuku, pohyb v menu a přepínání kanálů se středovým tlačítkem MENU/OK. Dále je v ozdobné liště tlačítko EXIT. Uprostřed panelu místo displeje je indikační dioda, která změnou své barvy červená/modrá indikuje zapnutí/vypnutí přijímače a další dioda žluté barvy označená IR IN zobrazuje a uskutečňuje komunikaci s dálkovým ovládáním.

Homecast HS 3200IR přední panel

Vestavěný dekodér Irdeto

Homecast HS 3200IR štěrbina karta

Pod odklopným víčkem na předním panelu vpravo je nahoře jeden licencovaný slot pro přístupovou kartu Irdeto. Tu vložíme čipem dolu a dopředu. V něm bez problémů fungují jak zcela nové karty Skylinku Irdeto Plsys, tak starší ICE karty Cryptoworks-Irdeto, nebo nové karty CS Link. Prostor pod čtečkou vyhrazený pro modul je zaslepen.

Homecast HS 3200IR nastavení karty

Hlavní Menu IRDETO. Informace o použitém modulu je dostatečná, zde vidíte část informací, které si můžete postupně zobrazit.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva jsou dva F porty. První nahoře pro připojení LNB a pod ním Loop Out pro propojení s případným dalším sat. přijímačem. Následuje výstupní trojice cinch konektorů pro analogový signál: CVBS video a 2× audio. Dále trojice komponentních cinch konektorů YPbPr pro HD výstup. Pod nimi je jeden analogový výstup SCART. Následuje optický digitální audio výstup S/PIDF a HDMI 1.3 port pro připojení LCD nebo plazmy. Posledním portem je USB 2.0 pro připojení externího USB disku, nebo zálohu settingu. Zcela vpravo na panelu je napevno zabudovaný síťový kabel a síťový vypínač (90–240V, 50/60Hz).

Homecast HS 3200IR zadní panel

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je v černém, na dotek mechovém provedení s postranními chromovanými lištami. Ve spodní části je v prostoru baterií mírně zesílené. Má 47 gumových dobře popsaných tlačítek, které mají dostatečný zdvih a jsou dobře ovladatelná jednou rukou. Je napájeno dvěma AAA bateriemi. Má také několik přímých tlačítek, které vás přímo navedou rovnou k volbám tak, aby nebylo nutné k nim přistupovat přes menu. Nastavení audio stopy můžeme například měnit přímo tlačítkem A/V+. Nastavení audio stop a jejich uložení do paměti lze provádět pro každou předvolbu odděleně. Na výběr jsou volby: Stereo, Levý, Pravý nebo LP kanál. Rychle se dostanete k Teletextu a dalším přímým volbám. Úhel dosahu signálu dálkového ovládání je dostatečný. Dálkové ovládání je totožné, jaké se dodává i k přijímači HS 3200 CIIR.

Homecast HS 3200IR dálkový ovladač

Instalace

Uživatelsky příjemné on-screen menu v 17 jazycích s funkcí FIRST INSTALL pro rychlé naladění a jednoduché zprovoznění přijímače, které umožní nastavení i méně zdatnému uživateli. Přijímač připojíme k LNB vstupem Dish In, k televizoru buď prostřednictvím portu YPbPr, nebo HDMI pro vysoké rozlišení, nebo pomocí analogových výstupů například SCART. Po potvrzení jazyka si prakticky zvolíte pouze to, zda chcete zprovoznit předladěné programy Skylinku na Astře 3/1, freeSAT by UPC Direct na Thoru 5/6, Astru 1 pro Německo, nebo Rakousko, Hotbird, Astru 1 pro Německo + Hotbird, nebo Astru1 pro Rakousko + Hotbird. Poslední možností první instalace je položka Další vyhledávání. Po uložení předvolby již by se měl zobrazit některý kanál se zvolené pozice. Uložený seznam kanálů je mírně zastaralý, naladěny jsou i stanice, které byly již přesunuty, nebo již vysílají na jiných muxech. Automaticky se vám nastaví i čas. V menu si můžete změnit nastavení pro příslušné rozlišení (1080p, 1080i, 720p, 576p nebo 576i), poměry stran 4:3/16:9, Letterbox.

Homecast HS 3200IR hlavní menu

Na screenshotech vidíte okna všech šesti Hlavních menu, ze kterých se dostanete k dalším přednastavením, funkcím a volbám.

Pokud budete chtít změnit základní nastavení a připojíte přijímač k DiSEqC přepínači, nebo multipřepínači, musíte také nastavit v menu Anténa přepínač DiSEqC 1.0. Pro ovládání antény motorem DiSEqC 1.2 USALS musíte zadat v menu Anténa všechny hodnoty z místa příjmu, nebo případně automaticky nastavit motor na pozici družice podle zadané zeměpisné polohy místa, kde je parabola umístěna při funkci USALS.

Homecast HS 3200IR nastavení antény

V menu Anténa nastavujeme LNB, vybíráme satelit, volíme ruční či automatické ladění nebo rušíme/přidáváme ručně kmitočty při změnách na transpondérech.

Přijímač umožňuje uložit do paměti až 5000 kanálů pro TV a rozhlasové programy. K dispozici máme jeden hlavní seznam programů a 8 seznamů oblíbených stanic. Vše lze individuálně upravovat.

Homecast HS 3200IR nastavení OSD

Nastavení OSD a výstupů přijímače

Info banner

Homecast HS 3200IR info banner

Informační banner (lištu) zobrazíme tlačítkem INFO na dálkovém ovládání (délka trvání zobrazení se dá nastavit). Opětovným zmáčknutím tohoto tlačítka zobrazíte podrobný popis vysílaného programu (na obr. vpravo). Info banner zobrazuje tyto údaje: SD/HD rozlišení, umístění a název programu, sílu a kvalitu signálu, datum a čas, satelit, dostupný Multifeed, rodičovskou ochranu, Dolby, podmíněný přístup, zámek, alternativní audio, titulky, Teletext, rozlišení obrazu, název právě sledovaného programu z EPG a pod ním následujícího programu a časovou lištu zobrazující čas začátku a konce programu s ukazatelem již odvysílané části.

EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) je zobrazován pro náhled na 7 dní dopředu, pokud je vysílán. Spustíme jej zmáčknutím tlačítka EPG na dálkovém ovládání. Má dva režimy zobrazení Singl EPG a Multi EPG. Singl zobrazí časovou osu jednotlivých programů a detailní EPG zvoleného programu. Multi zobrazuje podrobnou časovou osu vysílaných pořadů vybraného programu. V režimu EPG je vlevo nahoře zmenšené okno, kde můžeme sledovat náhled živého vysílání zvoleného programu.

Homecast HS 3200IR EPG

Prostřednictvím EPG můžeme také programovat časovač.

PVR

Časovač nahrávání je pro 50 událostí, snadno se programuje prostřednictvím EPG. Pokud potřebujeme nahrávat již probíhající pořad, stačí zmáčknout tlačítko REC na dálkovém ovládání a v zobrazeném okně vybrat možnost nahrávání do konce pořadu, nebo možnost nahrávat na přednastavenou dobu (od 5 minut až 9,55 hod.). Nahrávání můžete předčasně ukončit tlačítky OK, nebo tlačítkem STOP a potvrdit ANO/NE. Nahrané pořady se ukládají na disk, který musí být formátován na FAT16/32 (lepší je formát FAT32). Je doporučeno formátovat disk přímo prostřednictvím přijímače. Přijímač vyžaduje k bezproblémovému nahrávání dostatečně rychlý disk pro záznam. Jinak může být trhaný nebo přerušovaný. Seznam nahraných pořadů otevřeme tlačítkem LIST nebo Play. Vybereme titul a přehráváme tlačítkem Play. Start záznamu je okamžitý, bez rušivého zadrhnutí. Při přehrávání záznamu se v nahrávce můžete pohybovat vpřed i vzad (2, 3 a 4×), zastavit záznam, nebo jej zpomalit tlačítkem SLOW (1/2, ¼). V průběhu nahrávání nelze přepnout na jiný program ani současně přehrávat dříve nahrané pořady.

Homecast HS 3200IR seznam nahrávek

Tlačítkem LIST nebo Play se dostanete na seznam záznamů pořízených přijímačem. Tam lze záznamy pomocí červeného tlačítka mazat, zobrazit podrobnou informaci o souboru tl. INFO, přejmenovat soubor v okně s virtuální abecedou nebo nastavit opakování záznamu podle značek. Záznam spouštíte najetím na požadovaný záznam a zmáčknutím tlačítka PLAY. Třídění podle abecedy umožňuje tlačítko A-Z.

Výrobci satelitních i terrestrických přijímačů s funkcí PVR se nám zákazníkům všemožně snaží znemožnit editaci pořízených nahrávek v PC. Téměř každý výrobce používá jinou modifikaci transportního balíčku. Ten nepřehrajete ani v jiném satelitním přijímači. Tento přijímač používá k záznamu formát *.tp0, což je ve volném překladu Transfer Protokol Zero. Záznam je ukládán na disk nekódovaně (při přehrávání nemusí být tedy v přijímači přístupová karta). Záznam jsem zkoušel převést v několika různých programech jako například VideoRedo TV Suite, nebo Streamclip, nebo přehrát v KM Playeru, VLC Media Playeru nebo Media Playeru Clasic či podobných. Bohužel vždy bez kladného výsledku. S negativním výsledkem jsem se setkal i u programu DVR Studio Pro. Záznamy z tohoto přijímače jsem pak zkusil také přehrát v TV Samsung jeho vestavěným Playerem. Ve všech případech nepomohlo ani přejmenování souborů a programy si s nimi bohužel neporadí.

Teletext

Homecast HS 3200IR teletext

Teletextový generátor s 800stránkovou pamětí je po načtení stran velice rychlý. Zobrazuje se ve zmenšeném okně na popředí programu. Nastavuje se ve třech režimech průhlednosti, zcela bez pozadí vysílaného programu jej však nezobrazíte. Česká i slovenská diakritika je bezchybná. Můžeme zobrazit i TXT titulky, bohužel s mírným zpožděním. Přijímač zobrazuje také DVB titulky, a tam je vše v pořádku.

Chassis přijímače

Homecast HS 3200IR chasis

Chassis přijímače je klasického provedení, zde s vloženou kartou Skylink. Čtečka je umístěna samostatně a připojena do hlavní desky. Síťový napáječ je umístěn vpravo na samostatné desce plošného spoje. Přijímač při provozu mírně „topí“, což může být způsobeno absencí chladiče hlavního procesoru, jehož identita mi zůstala utajena.

Upgrade software

Přijímač vám sám během sledování programu nabídne (OTA) aktualizaci firmware ze satelitu Astra 23,5°E, pokud je k dispozici. Pokud tuto volbu potvrdíte začne se po chvíli stahovat nový. Po jeho stažení dojde k restartování přijímače. Aktualizace trvá několik minut. Pomocí USB transfer portu si můžete zálohovat pouze programovou skladbu z přijímače na USB paměť a naopak. Aktualizace software přes USB není možná. Je to další krok výrobců k omezení používání alternativních software.

Homecast HS 3200IR aktualizace software

Na obrázku je probíhající automatický proces aktualizace z OTA. K testu byla použita tato aktualizovaná verze software.

Rodičovský zámek

Homecast HS 3200IR dětský zámek

Hodnocení a závěr

Kladné hodnocení tomuto přijímači dávám za bezchybný obraz hlavně u HD programů, dále za výborné menu s kvalitním EPG, aktualizaci software přes OTA nabídnutou ihned po jeho vydání a bezproblémové nahrávání a reprodukci záznamů pořízených tímto přístrojem (nastavení až na 9,55 hodin záznamu bez přerušení). Skvělá spolupráce s kartami našich poskytovatelů a rozsáhlé možnosti nastavení v menu správy karty. Výborné je i kvalitní dálkové ovládání a jeho bezchybné funkce. Manuál k tomuto přijímači je výborně podrobně zpracován i co se týče barevné grafiky, použitého hlazeného papíru. Výborně se v něm bude orientovat i satelitní laik. Přijímač má test Skylinku, jehož kopii vidíte na obrázku.

Homecast HS 3200IR test

Záporné hodnocení mám k nemožnosti sledovat jiný program než ten, který momentálně nahráváme. Přijímač nedisponuje funkcí Timeshift. Osobně bych u tohoto přijímače také uvítal ethernetový port a R232 a také přítomnost displeje. Záznamy z tohoto přijímače nelze v PC vůbec editovat. Negativní hodnocení si u mne také vysloužilo větší zahřívání vnitřního prostoru během provozu.

Celkové hodnocení však vyznívá kladně a přijímač se jistě uplatní i jako hlavní zdroj satelitního příjmu pro diváky, kteří nepreferují multimediální funkce například přehrávání videozáznamů pořízených v jiném formátu (mimo nahrávání televizních, nebo rozhlasových pořadů tímto přijímačem), nebo prohlížení svých fotografií, či audio souborů MP3. Na druhou stranu vám tyto služby může poskytnout každý novější televizní přijímač.

Ilustrační Umí dobře česky 100

Přijímač splňuje všechny podmínky k udělení známky DigiZone „Umí dobře česky“. Je velmi podobný přijímači HS 3200 CIIR, který má navíc čtečku pro modul a je v jiném kabátě včetně povrchu v barvě metalízy.

Poklepáním pravým tlačítkem myši na jakýkoliv obrázek v textu jej zvětšíte v novém okně.

Fotografie a screenshots autor

Homecast HS 3200IR krabice
Balení obsahuje:

• Přijímač Homecast HS 3200IR
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
HDMI kabel cca 1,5 m
• 3× RCA Cinch – Cinch kabel
• Brožovaný, skvěle zpracovaný český barevný manuál

POZOR! AKTUALIZACE FIRMVARE Z BŘEZNA 2012:

V březnu 2012 byla vydána aktualizace firmware L(009) pro tento přijímač. Do změn jsou již zahrnuty i velké přesuny frekvencí na satelitech našich poskytovatelů, které se uskutečnily dne 1.2.2012. Nový firmware a postup aktualizace si můžete stáhnout zde: http://www.allcnet­.cz/product_in­fo.php?produc­ts_id=10058

Jedná se o několik důležitých změn:

Jsou kompletně aktualizované a setříděné programové skladby pro SkyLink, CS Link a freeSAT s plnou funkčností všech programů.

Změna nastavení automatické aktualizace pro systém OTA na Astře 23,5 stupně východně, kmitočet 12070MHz / 27500 / DVB-S, horizontální polarizace.

Přidání nové položky a funkce: možnost manuálního vypnutí/zapnutí funkce DCM (dynamic channel management), funkce je pod názvem DOLAĎOVÁNÍ KANÁLŮ zařazena do MENU pod záložku PŘEDVOLBY.

BRAND24

Veškerou grafiku zveřejněnou v této recenzi je možno použít pouze se svolením autora. Z textu je možné převzít pouze perex s odkazem na internetovou stranu této recenze.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/ho­mecast-hs-3200-ir.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 3090 Kč včetně DPH

Které multimediální funkce by měl mít satelitní přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).