Hlavní navigace

HbbTV na kanálech FTV Prima se už usadilo. A působí výborně

11. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

AKTUALIZOVÁNO – UVNITŘ GALERIE – Koncem minulého roku spustila Prima v testovacím režimu první aplikace na bázi technologie HbbTV. Podívali jsme se, co se od té doby změnilo.

AKTUALIZOVÁNO, 11. 2. 2016., 10:15 hod.: Na článek zareagovala Gabriela Semová z FTV Prima: „Ráda bych vám upřesnila, že naše kampaň opravdu běžela a to v neděli večer (7. 2.) na vybraných kanálech. Na Primě jste formát Red Button ve variantě 1 mohl vidět ve 21:15, na kanálu Prima Love ve 21:21 a na kanálu Prima Max ve 21:20. Variantu 2 jste mohl vidět na Primě ve 21:36 a na kanálu Prima Max ve 21:35. Pravděpodobně jste v daných chvílích stanice nesledoval, ale upoutávka opravdu běžela.“

Na počátku nepracovalo několik věcí, mezi jiným se především nezobrazovalo tradiční upozornění na zmáčknutí červeného teletextového tlačítka, které napříč televizními stanicemi jednotlivých provozovatelů vstup do HbbTV obstarává.

Vedle toho také v EPG chyběly například i anotace k jednotlivým pořadům. A jak je tomu nyní?

K TÉMATU: Prima spustila v testovacím režimu první hybridní aplikace pro přijímače s HbbTV

K hybridnímu vysílání Primy by se mohli dostat i Slováci, Prima ho chce mít na satelitu

Jak je vidět z galerie níže, HbbTV má stále tři části, tj. obdobu videotéky Prima Play, programovou nabídku EPG (televizní program) a reklamní část s upozorněním na nové BMW X1.

I když některá média psala, že tu je i upoutávka na seriál V.I.P. vraždy vysílané na Primě minulou neděli večer, v sobotu ani v neděli v HbbTV nic takového k vidění nebylo.

Podle mého je ale zajímavé i tak, a to především jasným a čistě provedeným televizním programem s už zavedenými popisy k pořadům (podívejte se na nezvykle hodně rozšířený popis v galerii u „Jamieho…“) a také videotékou Prima Play. Ta při namátkovém zkoušení pracovala bezproblémově a někdy se na ni podíváme trochu blíže, protože si porovnání s aplikacemi Prima Play pro mobil či tablet zaslouží. A zaslouží si rovněž i srovnání s aplikací pro televizory Panasonic.

A co by na první osahání mohlo být uděláno lépe? Především odchod z EPG o stupínek výše, tedy návrat do hlavní nabídky. Naopak výborná je možnost kolovat v nabídkách a znalejším uživatelům dovoluje daleko rychlejší pohyb po videotéce. Mě osobně se líbí i čistá a přehledná grafika.

BRAND24

Technologii HbbTV má FTV Prima spuštěnu na stanicích Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Max a Prima Zoom (vede vždy na stejná místa). Chybí tedy pouze na Prima Comedy Central. Tento kanál ale provozuje společnost Viacom a FTV Prima mu jen propůjčila značku, resp. její část, a prodává na něm reklamní čas.

Pokud chcete technologii HbbTV využívat, potřebujete mít tzv. chytrý televizor (někdy ji zvládá i set-top box), který navíc vždy musí mít funkční připojení k internetu. Podporovat HbbTV ale musí i vysílání dané televizní stanice a také platforma, přes kterou je šířeno. Tou může být jak pozemní DVB-T, tak kabelové DVB-C a nejnověji i satelitní příjem. V tomto případě je ale HbbTV spíše ojedinělou záležitostí. Nicméně podporovat by ho měla například slovenská satelitní platforma Antik Sat, která nyní chystá vstup do České republiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).