Hlavní navigace

HbbTV 2.0: zlomová specifikace se letos do TV nedostane, i když…

19. 2. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pravidelné jarní uvádění „televizních“ novinek je tady a situace kolem velice populární technologie ve verzi 2.0 je už jasnější. Shrnout se ale dá jen slovem „bohužel“…

První s nabídkou televizorů pro sezónu 2016/17 přišel Samsung, o čemž jsme už referovali. HbbTV 2.0 (Hybrid broadcast broadband TV, tj. hybridní televizní vysílání) však zavedeno nemá. Na přelomu měsíce se k němu připojí Panasonic, a i do Frankfurtu jsme pozváni, nicméně ani tady se zabudováním HbbTV 2.0 počítat nemůžeme. Celkově vzato to vypadá tak, že minimálně do podzimu 2016 nebude dvojková verze u žádného z výrobců televizorů k mání.

Rychlejší možná budou jen někteří výrobci set-top boxů, i když letos na podzim by mohl standard zavést Philips (TP Vision), k čemuž se ještě dostaneme. Ti, se kterými jsem mluvil, se však klonili spíše k roku 2017. Situace je o to komplikovanější, že někteří výrobci stále pracují se specifikací HbbTV 1.0, resp. 1.1.

K TÉMATU: Důležitý krok pro hybridní vysílání: HbbTV 2.0 se dočkala standardizace

ČRa: V Česku je přes sedm set tisíc televizorů připojených k HbbTV

HbbTV na kanálech FTV Prima se už usadilo

Za reklamu v HbbTV by mohli zadavatelé letos utratit sto milionů korun

V Berlíně proběhne první prezentace hybridní technologie HbbTV 2.0

Atmedia začne každým testovat nasazení HbbTV kampaní…

HbbTV 2.0 odklepnuta až v listopadu

Bilance technologie je podle HbbTV Association (hbbtv.org) jasná: funguje v patnácti zemích (ETSI, viz dále, jich uvádí více než 20), nasazeno je zhruba sto aplikací a zařízení schopných s HbbTV pracovat je zhruba 25 milionů. U všech jde ale o verzi jedna, případně „jedna něco“.

HbbTV Association přišla s verzí 2.0 loni v únoru a Evropský ústav pro telekomunikační normy, ETSI, novou specifikaci uvolnil v listopadu 2015. Z výše uvedeného je zřejmé, že i když se na počátku minulého roku mluvilo tom, že by technologie HbbTV 2.0 mohla být zavedena už do televizorů pro sezónu 2016/17, nestihlo se to. Vše chce zkrátka svůj čas, a pokud jde o tak velký přelom, jaký přináší verze 2.0, čas musí být o to delší.

Každý z výrobců si totiž nejprve musí platformu otestovat a musí to pochopitelně udělat i poskytovatelé obsahu, nebo to rovnou dělají ve vzájemné spolupráci. Nikdo zkrátka nechce, aby tak důležitá funkce nepracovala. A že je HbbTV pro zákazníka nakupujícího chytrý televizor důležité, o tom už dnes nikdo nepochybuje.

Britská IPTV služba Freeview Play už HbbTV 2.0 nasadila.
Autor: Bohumil Herwig

Britská IPTV služba Freeview Play už HbbTV 2.0 nasadila.

Nová verze 2.0 změní nejen technologii, ale i přístup

Převratnou změnou je především podpora placeného vysílání, ochrana obsahu (DRM), zavedení rozlišení Ultra HD (4K), kodeku H.265/HEVC pro video a novinka přichází i s HTML 5, více jazykovými mutacemi a zavádí rovněž vícejazyčné titulky.

Obsah by navíc měl jít sdílet i na dalších zařízeních jako počítač, mobil či tablet a velkou změnou jsou také nové reklamní modely a možnost zabezpečeného streamování dat.

Důležité je také to, že verze 2.0 by měla umět pracovat s aplikacemi vytvořenými v předchozích verzích, tedy zejména v 1.1 a 1.5. Ostatně televizory pracující s HbbTV 1.5 zvládají totéž pro 1.0, resp. 1.1.

Aktuální revize ETSI TS 102 796 V.1.3.1 ještě doplnila webové standardy HTML5, CSS3 atd. (HbbTV 1.0/1.5 pracovala mj. s HTML4, CSS level 2, DOM level 2), aktualizovala CI+ a také profil MPEG DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP).

Technologii HbbTV 2.0 už nyní používá britská IPTV služba Freeview Play, ve zprávě se však o zařízeních kompatibilních s touto technologií nehovoří, pouze o spolupráci s telekomunikační společností Arqiva.

HbbTV u německé ProSieben.
Autor: Bohumil Herwig

HbbTV u ProSieben.

Současný stav u velkých výrobců televizorů

U LG a Panasonicu jsem situaci zatím nezjistil, Samsung ale typicky stále ještě pracuje s HbbTV 1.0.

Například u televizoru UE55JU7590T (2015), který právě testuji, udává pro HbbTV následující: verze 1.5, Francie, verze HbbTV 1.0, mj. Španělsko, Německo apod. O Česku se tu nemluví, ale dá se téměř s jistotou předpokládat, že máme taktéž zabudovánu verzi základní, tj. 1.0.

Philips (TP Vision) v televizorech sezóny 2015/16 podporuje HbbTV verze 1.5, nejspíše u většiny či drtivé většiny z nich. V případě modelů uvedených na podzim 2015 určených ovšem pro letošní rok s přesahem do 2017 jde o verzi 1.5.

HbbTV 2.0 se tak u tohoto výrobce možná dočkáme s nejvyššími podzimními řadami, je ale docela dobře možné, že se ani tento termín nestihne a skutečně bude až v televizorech pro sezónu 2017/18.

Skutečně zásadní otázka je ale v souvislosti s HbbTV 2.0 zcela jiná: půjdou starší modely televizorů aktualizovat, nebo nepůjdou? (Bavíme se pochopitelně pouze o TV schopných dekódovat HEVC.)

Přiznám se, že tohle se mi zjistit nepodařilo. V každém případě je jasné, že na tom budou mít zájem jak výrobci hardwaru, tak výrobci obsahu. Ti druzí ostatně jakékoli navýšení instalované báze v souvislosti s hodně zásadními změnami, které přináší verze 2.0, jen přivítají.

Co je to HbbTV?

Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV), tedy hybridní televize kombinující televizní vysílání s širokopásmovým internetem, je iniciativa zaměřená na propojení televizního a širokopásmového datového vysílání prostřednictvím zejména televizorů a set-top boxů. Návrh využívá řadu specifikací z jiných standardů, včetně například DVB, MPEG-DASH či W3C.

V červnu 2014 byly aktivity Open IPTV Forum (OIPF), které HbbTV rozjelo, převedeny na nově založenou HbbTV Association, která má mandát i k definování požadavků, které mají usnadnit a urychlit zavádění služeb IPTV.

Pokud jde o provedení samotných aplikací pro HbbTV, ty se liší. Co zůstává, je červené teletextové tlačítko pro vyvolání této funkce a také její ukončení. Zůstává shodné nejen napříč nejrůznějšími televizními stanicemi, ale také napříč platformami, na kterých je televizní vysílání provozováno.

BRAND24

Pro příjem potřebujete chytrý televizní přijímač nebo set-top-box s podporou HbbTV připojený k internetu. Univerzálnost, resp. kompatibilitu takovýchto zařízení má zaručit logo HbbTV vydávané asociací HbbTV.

Podporu technologie HbbTV dnes nabízí snad každý nově uváděný chytrý televizor. Jeho zprovoznění však nemusí být triviální, což u modelových řad 2015 dokazuje Samsung (viz galerie výše). Naštěstí drtivá většina značek zprovozňuje HbbTV automaticky po instalaci, resp. po připojení k internetu. U Samsungu ho ovšem velice často v televizních řadách roku 2015 musíte zapínat ručně.

Využíváte HbbTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).