Hlavní navigace

Hanuš, ČT: Porovnávat Českou televizi například s BBC je nesmysl

19. 5. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
19. 5. 2010

Podle vedoucího projektu digitalizace České televize Pavla Hanuše nemá cenu porovnávat toto veřejnoprávní médium například s ARD nebo BBC, protože jejich financování je někde naprosto jinde. Právě tato dvě média jsou totiž na pomyslné špici, co se přísunu financí týká. My jsme v takové zóně, kde bude velmi záležet na tom, zdali se ČT přiblíží do roviny, kdy má schopnost produkovat kvalitní národní produkci a implementovat technologie v čase, kdy to bude důležité, konstatoval Hanuš.

Při zhoršení finanční situace je jednou z možností podle Hanuše přesunutí ČT do zóny, kde je například Slovenská televize, tedy zóny vysílatelů, kteří jsou takzvaně rádi, že vysílají. Hanuš prezentoval graf s počtem zaměstnanců veřejnoprávních televizí. Nejvíce jich má BBC a následně ARD. Z hlediska veřejných zdrojů má ČT více než Maďarsko nebo Portugalsko. Z hlediska reklamy máme více pouze proti Maďarsku. Pokud bychom si řekli, že budeme vysílat v HD a DVB-T2, musíme ještě náklady vynásobit dvěma, uvedl Hanuš.

BRAND24

Vedoucí projektu digitalizace České televize konstatoval, že je třeba se srovnat s tím, že jsme v prostředí, kdy média nemají na všechno, co by dělat chtěla. Zároveň ale média musí dělat něco, aby vznikl trh. Vždy musíme vycházet z programových priorit. Nemůžeme si lhát do kapsy, že na to máme peníze. Na druhou stranu ale nesmíme rezignovat a říkat, že na nic nemáme, řekl na včerejších Milnících digitalizace Pavel Hanuš. Dnes, když točíme, nemůžeme vyhnat pět komparzistů proti pěti a udělat bitvu, protože diváci viděli kvalitu například u Pána prstenů nebo Avatara, uvedl Hanuš.

Česká televize podle něho musí posílit marketing a strategicky plánovat. Je třeba hledat nové obchodní příležitosti. Příprava všech technologických projektů musí probíhat celoplošně. Musíme sledovat technologie a zkoušet je. Jejich nasazení ale musí být na základě jasné analýzy, která ukáže, že náklady jsou vynaloženy správně, sdělil na Milnících digitalizace Hanuš. Závěrem vedoucí projektu konstatoval, že výsledkem digitalizace je restrukturalizace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).