Hlavní navigace

Grundig DTR 1560 Micro: minimalistické řešení digitálního příjmu

12. 2. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Zajímáte se o možnost příjmu digitálního vysílání, ale přitom nechcete mít na televizi žádné nové "strašidlo"? Německý výrobce Grundig přináší na český trh zajímavou novinku, která má jen minimální prostorové nároky. Digitální přijímač Grundig DTR 1560 Micro se totiž usadí přímo v konektoru SCART a na diváka hledí pouze jeho infračervený snímač. Výrobek je energeticky nenáročný, snadno se ovládá a češtinu zvládá bravurně.

Krabice recenzovaného set-top-boxu má velikostí blízko k balením mobilních telefonů. Skrz průhlednou část si může zákazník prohlédnout hlavní díl – zkosený digitální adaptér pro konektor SCART. Rozměry 10×2,5×7,5 cen­timetru dělají z výrobku skutečného trpaslíka, tomu odpovídá i hmotnost 86 gramů. V krabici je také dvanáctivoltový síťový adaptér, kabel zakončený infračerveným čidlem, mohutné dálkové ovládání se dvěma standardními tužkovými bateriemi a prodlužující SCART kabel. Ten poslouží všem, kdo mají televizory blízko stěny a kterým by i malé rozměry výrobku působily v domácnosti potíže. Nezbytnou součástí balení je i vícejazyčná příručka s podrobným popisem obsluhy výrobku.

Grundig DTR 1560 Micro je určený pro fungování ve skrytu divákovy pozornosti, a nemá proto žádný displej. Jedinou signalizací směrem k majiteli jsou dvě diody na zaobleném senzoru dálkového ovládání. Červená barva symbolizuje pohotovostní provoz, zelená pak plnou akci. Kdo chce přijímač vypnout, musí ho vypojit ze zásuvky. Příznivci hodin ale nebudou ochuzeni, čas si mohou nechat vypsat do okna na obrazovce.

Grundig DTR 1560 II

Pouze čtyři konektory a neforemný dálkový ovladač

Popis konektorů set-top-boxu tentokrát mnoho místa nezabere. Je tu samozřejmě zdířka SCART, která slouží na zapojení modulu do televizoru. Nechybí ani konektor pro napájecí kabel nebo anténu, méně obvyklá je pak zdířka na infračervený snímač. Balzámem na těžce zkoušenou peněženku dnešních dní jsou energetické nároky přístroje. Za provozu si neřekne o více než šest wattů, v pohotovostním režimu se spotřeba vejde do pěti wattů.

Dálkové ovládání by zasloužilo lepší tvarování. Velikostí je nejméně dvojnásobkem přístroje samotného, má příjemná tlačítka, ale nedrží se dobře. Na vině je design spodních partií ovladače, ve kterých se obdélníkový tvar mění do oblého klínu. Ten prakticky v každé pozici brání tomu, aby se ruka držící ovladač cítila příjemně. Ale zvyknout se dá na všechno. Plusem je naopak rozmístění tlačítek a pro majitele dalších výrobků značky Grundig možnost ovládat i je.

Grundig DTR 1560 ovladac II
Grundig DTR 1560 ovladac I

Jednoduché uvedení do provozu

Prvním kontaktním jazykem přijímače po jeho spuštění je němčina. Pod nápisem Erstinstallation jsou pak devítijazyčné pokyny vybízející ke stisku klávesy OK na dálkovém ovládání. Česky přístroj hlášku sice neuvádí, ale přesto její význam pochopí jistě i tuzemský zákazník. Na další obrazovce si pohybem směrových šipek doleva a doprava může vybrat jazyk, který mu je nejbližší. Grundig nabízí dvanáct možností a čeština je mezi nimi. Přijatý pokyn ovladače stvrzuje vždy bliknutí stavové diody na infračerveném senzoru.

Po výběru jazyka přichází na řadu základní nastavení set-top-boxu. To se skládá ze čtyř položek. Nejdříve jen tu volba země. Na 19 pozicích je kromě České republiky také Slovensko, skladbě zemí dominuje evropský kontinent, v nabídce je dokonce Evropa i jako celek. Formát obrazovky se prozatím omezuje na základní variantu 4:3 nebo širokoúhlou 16:9. Později dojde i na rozmanité možnosti roztažení obrazu, ale jen pro pořady vysílané v jiném než standardním poměru. Televizní výstupní formát může být v podání miniaturního přijímače buď RGB, CVBS nebo s-video. K trpaslík mezi set-top-boxy nabízí možnost pětivoltového napájení antény. V dolním pruhu obrazovky se zobrazuje nápověda k aktuálně zvolené položce. To je pro začátek vše, další v pořadí je automatické ladění.

Vyhledávání dá uživateli na začátku vybrat, jaká má být startovací a cílová frekvence. Ty jsou na úvod zvoleny jako kanály 5 a 69, zájemci si můžou ale šířku pásma omezit podle libosti. Přijímač umí hledat buď všechny programy, nebo jen ty bezplatně dostupné. Při pátrání po nových stanicích se nahoře zobrazuje velkým písmem procentuální díl průběhu akce. Pod ním je aktuálně procházená frekvence, dále jsou tu seznamy nalezených televizních programů a rádií. Napravo od nich je ukazatel kvality a úrovně signálu, pod tím vším pak ještě pokyn: Stiskněte „Z“ pro zastavení vyhledávání.

Grundig DTR 1560 prislusenstvi

Set-top-box po třech minutách práce našel 12 televizních a devět rozhlasových programů. Ve výčtu tedy chyběla nabídka multiplexu C, kterou jinak běžně naladím. K jejímu zisku nepomohlo ani vytažení prutů pokojové antény, ani zaměření pozornosti přijímače důsledně jen na 64. kanál, na kterém třetí zemská síť v Praze vysílá. Citlivost ladicího obvodu výrobce v dokumentaci neuvádí, vzhledem k malým rozměrům zařízení bude ale pravděpodobně menší než u robustnější konkurence. Signál multiplexů A i B byl však kvalitní a nabízel při testu solidní divácký zážitek.

Trpasličí přijímač v akci

Někoho možná zmate, že po dokončení instalace set-top-box nezačne sám hrát. Místo toho jen ukazuje logo firmy Grundig na koberci ze symbolů DVB, to celé v modrém ladění. Stačí ale stisknout klávesu P + nebo P -, případně některé z čísel na dálkovém ovládání, a televizní program už na sebe nenechá dlouho čekat. Vysílání má dobrý ořez, set-top-box je však i na maximum tišší než analogová televize. Proto budete pravděpodobně muset zesílit zvuk svého televizoru nad běžnou úroveň a při přepnutí na analog ho zas vrátit na původní intenzitu.

Funkce přijímače na mne působily jako vlídné pohlazení. Přiznávám, že jsem při hledání chyb někdy na recenzované výrobky možná až zbytečně přísný, uživatelský šlendrián mě ale zkrátka štve. Tentokrát ale nebyl k naštvání výraznější důvod. Grundig DTR 1560 Micro splňuje papírové předpoklady značkového produktu a dělá divákovi radost. Dálkový ovladač reaguje svižně na jeho pokyny, menu je přeložené kompletně a také čeština elektronického průvodce programy (EPG) nemá chybu – a to v žádné normě. Teletext má vlastní dekodér, který nabízí rovněž kvalitní češtinu a navíc disponuje pamětí na stovky stran.

Grundig DTR 1560 I
Grundig DTR 1560 III

Příznivci dekodéru teletextu na televizoru mohou zůstat věrní jeho službám, set-top-box jich může využít. EPG dovoluje jednoduchý přechod ze dne na den, navíc díky barevným klávesám umí rychle skákat z dopoledne na odpoledne a nakonec na večerní program. Nabídka pořadů je bohužel vždy dostupná pouze pro aktuálně naladěnou stanici, zájemci o jiné programy musí přeladit na jinou pozici. Chyběl mi také souběžný náhled dění na více stanicích zároveň. Člověk asi nemůže chtít všechno. Časovač přístroji funguje dobře, navíc je programovatelný z EPG, nabízí osm pozic a několik možností opakování.

Poslední slovo

Umí dobře česky - pečeť

Grundig DTR 1560 Micro je set-top-boxem malých rozměrů, ale velkých kvalit. Dálkové ovládání by sice potřebovalo lepší střih, komunikace s přístrojem je každopádně jednoduchá a po zaškolení ji zvládnou i diváci pokročilejšího věku. Funkcí nenabízí přijímač mnoho, jejich provedení ale tuto chudost bohatě vyvažuje. Bonbónkem je precizní vládnutí českého jazyka, které modelu vyneslo ocenění „Umí dobře česky“. Minimalistických proporcí si bohužel nedrží cena, která překračuje dva tisíce. To je na výrobek bez modulátoru, speciálních funkcí nebo většího arzenálu konektorů dnes už poměrně nezvyklé. Je to cena za miniaturizaci.

Grundig DTR 1560 Micro
Celkové hodnocení 7 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 2 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: Allcom

Tipy C

Orientační cena: 2190 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Jak se vám líbí miniaturní řešení digitálního přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).