Hlavní navigace

Golden Interstar GI-S900CI HD: satelitní přijímač s nahráváním přes USB2

29. 4. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Tato novinka je další z řady HD satelitních přijímačů přicházející na náš trh, a je prezentována jako vlajková loď značky Golden Interstar. V zahraničí byl tento set-top-box poprvé představen na konci října minulého roku. Přijímač disponuje mnoha zajímavými funkcemi a stal se již vítězem jednoho zahraničního hodnocení. Proto jsme si ho dnes vybrali do testu.

Přední panel

Přijímač je celý v sytě černé barvě s výrazným stříbrným „nárazníkem“ ve spodní části připomínající americké bouráky ze šedesátých let. Na něm nenalezneme žádné tlačítko ovládání. Dvanáctimístný alfanumerický displej umístěný pod průsvitným víkem do středu panelu zobrazuje aktuální kanál, čas nebo stav přijímače staticky, nebo jako plovoucí text. Jas zeleného displeje je možno regulovat v pěti krocích. Displej indikuje i další stav přijímače různými symboly. Tlačítka ovládání jsou skryta pod odklopným víčkem.

Golden Interstar GI-D900CI HD - předek zespodu
Golden Interstar GI-D900CI HD - předek

Tam nalezneme tlačítko STANDBY, dále tlačítko VIDEO FORMAT, které přepíná rozlišení obrazu 1080i, 720p nebo576p. Tlačítkem MENU a dalším tlačítkem OK se dostaneme k výběru nastavení přijímače v menu a zobrazuje na obrazovce seznam kanálů. Tlačítka ve tvaru kříže umožňují regulovat hlasitost zvuku, posouvají menu, nebo seznam položek nahoru a dolů. Přední panel má ještě infračervený senzor k DO a dva sloty pro CI moduly a jeden port pro čtečku karet CONAX.

Golden Interstar GI-D900CI HD - předek otevřený

Zadní Panel

Na zadním panelu vlevo nalezneme F konektor pro vstup ze satelitního LNB a F konektor pro výstup na další satelitní přijímač. Konektor USB2 slouží k připojení flash disku, HDD, upgrade softwaru nebo změny kanálů (disky musí být formátované pouze na FAT32) HDMI pro připojení LCD televizoru nebo plazmy pomocí HDMI kabelu (s pomocí dokoupené redukce můžeme připojit i k DVI vstupům na TV, nebno např. PC). S/PDIF Coaxial pro výstup koaxiálního digi audio signálu, S/PDIF Optical pro výstup optického digi audio signálu Dolby Digital 5.1. Trojici cinch pro TV RCA nebo VCR. Další trojici cinch Y/Pb/Pr použijeme k připojení LCD televizoru nebo plazmy. Dále je zde dvojice konektorů SCART TV/VCR.

Na zadním panelu ještě nalezneme zabudovaný síťový kabel (pro napájení 90 – 250V~ 50/60Hz). Chybí síťový vypínač. Pokud chcete přijímač opravdu vypnout, musíte jej odpojit od zdroje síťového napětí. Rozměry satelitního přijímače jsou 310×70×270mm, váha cca 2,1 kg.

Golden Interstar GI-D900CI HD - zadek

Dálkové ovládání

Dnes již víceméně klasické rozložení tlačítek na slušně tenkém dálkovém ovládání napájeným dvěma kusy AAA baterií. Stisk tlačítek je dobrý. Odezva rychlá, cca 1 až 2 vteřiny podle zvolené funkce. Reaguje dobře do 10 metrů od přijímače v úhlu cca 170°. Zajímavé je bílé tlačítko vlevo nahoře, kterým můžeme přímo bez vstupu do menu měnit rozlišení obrazu (576p, 720p nebo1080i).

Golden Interstar GI-D900CI HD - dálkové ovládání

Instalace a provoz

Součástí balení nejsou žádné kabely a proto si je před instalací musíme opatřit. Po připojení kabelu od antény do LNB IN a propojení přijímače se zobrazovačem můžeme zapojit síťovou zásuvku do sítě. Přijímač bude uveden do pohotovostního stavu. Do dálkového ovladače vložíme baterie a zapneme. V menu z devíti jazyků zvolíme češtinu a podle dalších možností zobrazovaných na obrazovce nastavíme požadované parametry. Po úspěšné instalaci antény si v menu najdeme jeden ze 32 přednastavených satelitů, ve kterém chceme vyhledávat a po zvolení způsobu vyhledávání (ruční, automatické a multi) začne vyhledávání. Standardní vyhledání na satelitu Astra 19,5E trvalo necelých pět minut. Je možno použít i BlindScan což trvá o něco déle. Satelity můžete přidávat, odstraňovat, nebo měnit jejich seznamy. Pokud budete instalovat natáčecí zařízení, je nutno zadat správnou pozici satelitu. Uložit lze až 9999 kanálů.

Golden Interstar GI-D900CI HD - instalace

V testovaném přijímači byl nainstalován firmware verze 2.41. Přijímač není možno emulovat neoficiálním software. Při použití CAM modulu s EMU se stává přijímač univerzální a je možno použít např. originální přístupové karty našich nebo cizích poskytovatelů. Přijímač umožňuje TimeShift do dvou hodin. Můžeme např. jeden program nahrávat a druhý sledovat. Přehrávání je možné normální rychlostí a dále dvou, čtyř nebo šestinásobnou rychlostí, zpětně dvou nebo čtyřnásobnou rychlostí. Umožňuje dodatečné informace během nahrávání, multi-funkce časovače pro ruční nahrávky nebo programované přímo z EPG (EPG = elektronického průvodce programů). Provozní spotřeba cca. 16 až 32 W, v režimu standby 0,44W. Zahřívání v provozu cca 23 °C.

Golden Interstar GI-D900CI HD - instalace 3

Přijímač umožňuje nahrávání na externí HDD i flash disky formátované na Fat32. HDD 2,2 jsou napájeny přímo z přístroje do maximálního odběru 500mA. HDD 3.5 je nutno napájet z externího zdroje. HDD lze také připojit přes universální HDD-USB bridge adaptor. Záznamy můžeme mimo programování z EPG zapnout i ručně. Záznamy jsou ukládány na disk v transportním toku. Nahrávky jsou v menu přijímače přehledně seřazeny, nechybí datum ani název pořadu. Lze použít disky s kapacitou 40 GB až 1000 GB.

Golden Interstar GI-D900CI HD - zvuk USB
Golden Interstar GI-D900CI HD - instalace 2

Pokud stisknete na dálkovém ovládání tlačítko INFO, objeví se v dolní části obrazovky okno s nadstandardně detailními informacemi o příjmu. Úplně vlevo na černém pozadí je zobrazována úroveň a kvalita signálu a dole číslo předvolby. Dále je nahoře zobrazen název sledovaného programu a pod ním na zeleném podkladu stav programu (SD, HD) a vedle název sledovaného pořadu. Úplně dole přečteme název právě sledovaného satelitu, informace o transpondéru a dobu vysílání s grafickým ukazatelem již odvysílaného času. Nahoře vpravo je mimo přesného času řada symbolů, které dále informují o audio stopě, přítomnosti teletextu, titulků, Multi-Feed, přítomnosti Dolby Digital, o podmíněném přístupu a rozlišení obrazu.

Golden Interstar GI-D900CI HD - teletext

Pokud stiskneme tlačítko INFO opětovně, objeví se další okno s detailnějšími informacemi o vysílaném programu a stiskem šipek vlevo/vpravo se můžeme pohybovat v obsahu dalších programů na daném kanále. Svižný Teletext se zobrazuje včetně perfektní češtiny. S akcenty se zobrazují i velké litery, což nebylo obvyklé. Na aktualizaci softwaru nebo seznamu kanálů můžeme použít USB flash disk. Po importování se přijímač automaticky restartuje.

Balení obsahuje

Přijímač, dálkové ovládání, 2× baterie AAA, jeden ilustrovaný černobílý uživatelský manuál k přijímači v angličtině, francouzštině, němčině a češtině a dále další manuál k různým připojením externích pevných disků přes USB port. Tento manuál je však pouze v angličtině s názornými ilustracemi. Poslední položkou balení je záruční list na 24 měsíců.

Golden Interstar GI-D900CI HD - krabice

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech

BRAND24

Web: http://www.tvdi­gitalne.cz

e-mail: info@tvdigital­ne.cz

Orientační cena: 7 700 Kč vč. DPH

Foto a screenshoty: autor + 1× archiv autora

Vítáte u set-top-boxu možnost připojení externích disků pro nahrávání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).