Hlavní navigace

Gogen TVL 50147 Web: kvalitní internet, výtečný poměr cena/výkon, zkrátka příjemné překvapení

4. 9. 2013
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Toužíte po obřím televizoru s přístupem na internet? Pak tu pro vás máme jeden za velice příjemnou cenu 17.200 Kč.

Za danou cenu dostanete úhlopříčku plných 127 cm, nahrávání plus funkci TimeShift, otevřený webový prohlížeč, řadu widgetů, včetně českých, přehrávač multimédií (jak přes USB, tak přes DLNA) s českými titulky, zvukový dekodér Dolby Digital Plus a podporu HbbTV (Česká televize). Nechybí ani možnost ovládání televizoru přes aplikaci v telefonu či tabletu (Gogen Smart Remote), což v době testu ještě nebylo k dispozici. Za příplatek pak dostanete WiFi adaptér pro USB, Gogen USBWIFI1 (499 Kč), Gogen Skypecam (1.499 Kč) pro telefonování přes Skype a také pohybový dálkový ovladač Gogen Motion RC (699 Kč). Jak vidíte, za danou cenu je toho opravdu dost a ani příslušenství není nijak drahé. Smířit se musíte nenatáčitelným podstavcem. I když to je teď „módní“ i u velkých značek, takže to tomuto Gogenu nevytýkejme.


Foto: Gogen

Fotografie vyjadřuje vše důležité. Jen na Voyo příliš nedbejte. Aplikace je prastará, takže se s ní hodně špatně zachází.

Instalace i s tříděním kanálů

Podstavec připojíte poměrně svižně, šrouby jsou pouze jedny a při troše obratnosti to ani nebude vyžadovat šroubovák s magnetickou hlavou (rozhodně by se ale hodil). Instalace na DVB-T je jednoduchá a rychlá a naladila se mi i Regionální síť 7 a HD kanály České televize. Součástí instalace není připojení k internetu, a to ani tehdy, když máte v rozhraní USB zasunut doplňkový WiFi adaptér. To musíte udělat ručně.

Na závěr instalace se objeví seznam naladěných kanálů s možností je setřídit, což se dělá rychle a pohodlně.

Pokud jde o připojení k internetu, to snadno naleznete v menu a díky taktéž pohodlné softwarové klávesnici zadáte heslo velice snadno.


Foto: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je výborný s dobře čitelnými tlačítky a jasným a srozumitelným rozložením. Ovládání na televizoru je z levé strany a je zajištěno multifunkčním ovladačem. Je rovněž utopeno o asi deset centimetrů, takže v případě těsné instalace u zdi nemáte při absenci otočného podstavce moc šancí se k němu dostat.

Ovládání takové i makové

Menu je na první úrovni grafické, na dalších už zcela klasického textového typu a je jednoduše a svižně ovladatelné i díky možnosti kolovat. Přes doplňkové Q.Menu můžete například v multimédiích vyvolat úpravu přednastaveného obrazového režimu, nastavení ekvalizéru, či zapnout a vypnout úsporný režim.

Dálkový ovladač má dobře čitelná tlačítka a velice dobré rozložení na které si rychle zvyknete. Pochválit musím především umístění ztišení zvuku a informačního tlačítka „i“ a také výrazné Source v pravém horním rohu přes které se přepínáte mezi jednotlivými vstupy s výjimkou USB. Nejzajímavější jsou však dvě tlačítka označená jako Oblíbené 1 a 2. To první vyvolává Youtube, to druhé přepíná televizní příjem mezi režimem Digitální anténa/analog a Digitální kabel/analog, což může být i dnes šikovná funkce.

Tlačítko OK v tuneru vyvolává seznam kanálů, v multimédiích však nemá žádnou funkci a zde musíte spoléhat na spodní klávesový blok, kde ovšem chybí tlačítka pro přeskok o skladbu (film) a vpřed či vzad. K tomu slouží šipky vlevo a vpravo.

Celkově vzato je ovládání velice dobré nejen vzhledem k ceně televizoru.


Foto: Bohumil Herwig

EPG je elegantní a dobře čitelné. Dá se přepnout i na dvousloupcový náhled a lze z něj mj. i nahrávat.

Devítidenní EPG

EPG je zajímavé už tím, že jeho program nabíhá, aniž byste museli na daný multiplex vstupovat, či se po naladěných kanálech v EPG vůbec posouvat. Zobrazuje deset stanic bez informací o pořadu nebo šest stanic s nimi a nastavený režim si pamatuje.

K dispozici je jednoduché filtrování pořadů a možnost vybrat žánr podle spousty voleb (děti, drama, vzdělávání…). Pořad si můžete nahrát, nebo se na něj nechat upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu nezapne, pouze se mu rozbliká LED dioda pod panelem.


Foto: Bohumil Herwig

Setřídění naladěných kanálů je k dispozici na závěr instalace a dělá se velice jednoduše a svižně.

Spousta možností nastavení

Obraz má pět přednastavených režimů a má bohužel tu vadu, že jejich parametry se v některých režimech nevrátí do základu a musíte je přenastavit manuálně nebo přes volbu k návratu původních parametrů.

Upravit můžete tradiční základ (kontrast, jas, ostrost a barvu), úsporný režim a někdy i úroveň podsvícení panelu v několika stupních (v základu je na „Automatický“). V pokročilých nastaveních pak upravíte dynamický kontrast, teplotu barev, barvu pleti a barevný posun v rámci vyvážení červené a zelené. Ve volbě „RGB zesílení“ pak doladíte červenou, zelenou a modrou. Výhodou je, že se kdykoli můžete vrátit k původním parametrům, takže z experimentů nemusíte mít strach.

U zvuku vidíte přednastavených režimů šest. V režimu Uživatel je pak k dispozici pětipásmový ekvalizér. Zapnout si můžete i Dynamické basy, což někdy opravdu funguje a virtuální zvuk, který televizor trochu tlumí.

Poměrů stran obrazu je sedm, standardně nastavená automatika fungovala bezproblémově.

Pořady můžete nahrávat na USB flash disk i na externí pevný disk, a to jak z DVB-T, tak DVB-C. Jde to přes časovač či přímé nahrávání přes tlačítko Record. Přeformátovat médium nemusíte, ale záznam nepřehrajete v počítači, protože transportní stream (TS) je uzamčen.

Jako obvykle připadá v DVB-T zhruba 2 GB paměti na hodinu záznamu a lze využít i tzv. TimeShift, tedy sledování živého televizního vysílání s časovým posunem.


Foto: Gogen

Ovládání Gogen Smart Remote pro Android (existuje obdoba i pro iOS) v době testu nebylo k dispozici, takže alespoň několik ukázkových obrazovek.

Parádní spotřeba!

Obraz se po instalaci nastaví do režimu Přirozený, úsporný režim (Eko) je zapnut a úroveň podsvícení je nastavena na automatiku, zvuk je v režimu Uživatel, virtuální zvuk vypnut. V tomto okamžiku si televizor po hodině měření na ČT 24 vzal 81 wattů s nebývale nízkým rozmezím 80–82 W. V případě přepnutí na rozhlasovou stanici se však nic nemění a není tu ani automatické přepnutí do úsporného režimu s vypnutím panelu. Panel však můžete manuálně vypnout v menu Nastavení obrazu ve volbě Úsporný režim. Pak pracuje pouze zvuk a naměříte výtečných 16 wattů, což svědčí o správném přístupu a povypínání všeho, co jde.

Jak vidíte, spotřeba je výtečná a pokud byste chtěli uspořit ještě více, propracujte se eko volbami a upravte si manuálně úroveň podsvícení či přednastavený obrazový režim. Moc to ale nebude. Tedy alespoň v mém případě to bylo pár wattíků.

Tlačítko úplného vypnutí chybí, na boku je tlačítko elektronické, které televizor po delším přidržení „vypne“. Nicméně i potom ho dálkovým ovladačem zapnete.


Foto: Bohumil Herwig

Souborový manažer je přehledný a dobře ovladatelný i když v něm někdy nevidíte koncovky souborů. Na spodním snímku je vidět úvodní menu multimédií.

Rychlá multimédia, výtečné titulky v češtině

V hlavním náhledu multimédií vidíte klasické rozdělení na video, fotky a hudbu, k tomu ještě přistupují nahrané pořady a nastavení multimédií. Zde je třeba přepnout typ náhledu na Složka a poté se objeví i další položka menu umožňující náhled všech přehratelných multimédií. Upravit je také třeba znakovou sadu pro externí titulky a jejich velikost. Když ji vytáhnete na maximum (47 pt), budou se se 127 cm úhlopříčky dobře doplňovat.

Souborový manažer je třeba před používání trochu poladit. Jako prvotní náhled na terabajtovém disku Freecom Mobile Drive Sq TV ve volbě video zobrazil vše, včetně systémových souborů. Přepnout do složkového náhledu však jde a poté ukazoval adresáře, i když je nedokázal správně setřídit. Některé funkce také nepracovaly zcela správně, například nešlo přes modré teletextové tlačítko změnit druh přehrávaných multimédií. Pohyb po souborech je však intuitivní a díky možnosti kolovat i poměrně rychlý. Název souboru se ukazuje do asi 52 znaků, pokud je delší, nerotuje a nevidíte jeho koncovku.


Foto: Bohumil Herwig

Přístup na otevřený web je výtečný. Kurzorová šipka je výborně a hlavně přesně ovladatelná i šipkovými tlačítky a jak vidíte ze snímku, správně se na odkazu mění v ručičku. A to nebývá stále ještě zvykem.

Fotografie se zobrazují svižně a i když se to oficiálně neudává, pracovaly i ve formátech BMP a PNG. Muzika v MP3 i WMA fungovala s nejvyššími datovými toky a díky kvalitnímu audio systému bylo radost ji poslouchat. Podporováno je rovněž klasické WAV.

Externí filmové titulky jsem zkoušel v srt a sub a vždy k mé spokojenosti. Jen jednou se mi po asi půl hodině filmu k těm vybranými najednou přiřadily nějaké další titulky a musel jsem je vypnout a opět zapnout.

HD nahrávky z kamer a fotoaparátů byly jako brus a pracovalo jak MOV, tak klasické MP4 i H.264, resp. AVCHD (MP4, MOV a M2TS). Velice rychle nabíhalo i video ve WMV HD a v případě rozlišení HD Ready bylo prakticky bez chybičky, při Full HD bylo tu a tam vidět zejména při šikmém pohybu scény nepatrné překreslování. V každém případě to ale bylo lepší, než jsem čekal. O dost lepší!

Zvuk v dts podporován není, což jsem ani nečekal, Dolby Digital už ano.

Filmy i další soubory byly spouštěny nezvykle rychle, a to včetně MKV (L4.0 a L4.1) a také zde jsou podporovány titulky v srt a v bezchybné češtině. Televizor si však nepamatuje pozici spuštěného videa.

Synology DS213j: náročnější instalace, za provozu ale pohoda

Synology DS213j je domácí multimediální server, za který zaplatíte 4.560 Kč, a to bez dvou pevných disků, které jdou zabudovat interně (další jdou připojit externě). Ty je nutno dokoupit zvlášť a já k tomu využil nabídky společnosti Kobe, která zapůjčila serverové verze o kapacitě 3 TB pro každý. Dva zabudované disky (buď 2× 2,5" nebo 3,5" SATA II, max. 2× 4 TB) pak jdou nastavit do několika režimů, včetně RAID 1, kdy – v případě použití médií stejných velikostí – server zapisuje tatáž data na oba a vytváří tak automaticky zálohu. Nevýhodou je pochopitelně snížení diskové kapacity na polovinu, ale to je malá daň za vysokou bezpečnost dat.


Foto: Synology

Synology DS213j

A co Synology umí? Všechno co si jen dokážete přát! Nejprve ale musíte server nainstalovat, což nemusí být triviální. Záleží na vaší infrastruktuře (použít se například musí pouze Google Chrome, Mozzilla či nová Opera) a třeba i na tom, zda napojujete k serveru WiFi adaptér či nikoli. A pokud ještě k tomu zazlobí WiFi router jako u mě, je to docela náročná operace klidně i na den, dva. Nicméně díky pomoci společnosti Kobe, notebooku a směrovači od kamaráda jsem vše nakonec zvládl. Píši o tom proto, abyste viděli, že to opravdu nemusí být jednoduché.

Jistou výhodou je, že můžete rozchodit jen část funkcí serveru a začít ho používat, a další přidávat postupně. Instalace ovšem není pouze problém Synology a konkrétně u DS213j je spíše nad průměrem.

Díky neskutečné spoustě funkcí a možností je zpočátku náročné i základní nastavení v jinak přehledném softwaru Synology DSM. Pokud ale víte, do které části jít, což chce nějaký ten cvik, je to už hračkou. Mimochodem ovlivníte třeba i styl chlazení či typ signalizace při nějaké poruše…


Foto: Bohumil Herwig

Instalace nemusí být triviální, ale za provozu už pomůže Synology DiskStation Manager, resp. jeho ovládací panely. Funkcí je ale tolik, že se můžete ztratit i v něm.

A nabídka funkcí? Ta je přebohatá a vedle obvyklostí typu různé možnosti sdílení souborů, certifikace DLNA, podpora nejrůznější přenosných zařízení, síťových tiskáren, stahování souborů atd., atd., nechybí ani podpora například pro bezpečností kamery, Apple iTunes, či úložiště typu „cloud“. Včetně vzdálené zálohy a samozřejmě i vzdáleného přístupu k datům.

A co budete potřebovat pro to, abyste data z domácího  multimediálního serveru Synology dostali třeba do televizoru? S testovaným televizorem Gogen TVL 50147 Web (a také s Toshiba 40L6363D) server při přímém propojení nepracoval. To ale prý umí málokterý. Vše se tak propojuje klasicky přes směrovač či WiFi směrovač, nebo lze k Synology dokoupit USB WiFi adaptér a pokud ho rozchodíte, což není tak jednoduché, můžete k datům přistupovat i přímo. Já jsem vyzkoušel přístup přes WiFi směrovač a výborné chytré mobilní telefony s o. s. Android, Samsung Galaxy S2, Huawei Sonic a Alcatel One Touch 991 a také přes solidní tablet Acer Iconia Tab A1. Synology k tomu ostatně dodává pohodový software, který pro Android najdete na Google Play (viz foto níže), takže si – a velice snadno – můžete pustit muziku či film ze serveru.


Foto: Bohumil Herwig

Software pro přístup k Synology DS213j ze zařízení s Androidem. Ten je už naprosto pohodový a velice jednoduše a pochopitelně ovladatelný.

Výtečná je hladina hluku pouhých 17 dB, takže za provozu o Synology DS213j ani nevíte, a nejinak je tomu i se spotřebou, včetně pohotovostního režimu. I když instalace může být, a v mém případě i byla, náročná, vyplatí se si s ní pohrát nebo si to prostě nechat udělat třeba u Kobe. Jakmile je vše nastaveno, o serveru pomalu ani nevíte. Provozuji ho necelé dva měsíce a mohu ho těm náročnějším jen doporučit. Bedlivě ale rozvažte, kam takovýto malý domácí server umístíte. Bude to o to důležitější, pokud si do něj budete chtít zabudovat i WiFi.

Překvapivě pohodlný internet

Po zmáčknutí tlačítka zeměkoule se dostanete do rozcestníku, kde je vidět aktuálně naladěný kanál, řada widgetů a přístup na otevřený web s názvem Internet. Mezi widgety najdete i český Topfun, starou verzi Voyo.cz a také ikonu s názvem Gogen, která ale ještě nebyla funkční. Nechybí známé sociální sítě a weby, jako například YouTube.

Přístup na web s možností zadat adresu je překvapivě pohodlný a takový hned tak někde neuvidíte. Kurzor se pohybuje s jistotou a přesně, na odkazech správně přechází v ručičku a pokud sjedete dolů na stránku odlistuje se. Ani to není tak obvyklé, jak by se mohlo zdát, a to ani u velkých značek.

Stránky si můžete uložit do oblíbených, což místy zlobilo, a připravte se na to, že otevřený přístup na web není lokalizován do češtiny. V tomto případě je to ale jen drobnost, protože nejspíše každý pozná, co jsou ikony zač.

Pokud jste připojeni k internetu, můžete na stanicích ČT využít i funkce hybridního vysílání HbbTV a vstoupit například do archivu České televize. Pracoval spolehlivě i když možnosti zatím ještě nejsou takové, jako například u aplikace pro Android. Nicméně vše je ještě ve zkušebním vysílání.


Foto: Gogen

Dokoupitelné příslušenství je dobré a levné. Alespoň dva ze tří výrobků, které už byly v konečné podobě, neměly chybu. WiFi adaptér pro USB přijde na 499 Kč a Gogen Skypecam se stereo mikrofonem a kamerou s rozlišením 1 280×720 bodů na 1.499 Kč. Zcela jsem nerozchodil pouze pohybový dálkový ovladač Gogen Motion RC (699 Kč), který mi dorazil ve vzorku.

Levné a dobré příslušenství

Protože jsem televizor dostal i s kompletním příslušenstvím (je stejné jako pro televizory Hyundai) mohl jsem vyzkoušet i telefonování přes Skype. HD Ready kamera (1280×720 bodů) se stereo mikrofonem přijde na 1499 Kč a i zde vás překvapí jak kvalita obrazu vypadající velice slušně i v setmělé místnosti či za umělého osvětlení, tak kvalita zvuková. Jediné, co by se dalo vytknout je absence češtiny, ale ikony jsou snadno pochopitelné, takže to tolik nevadí. Jelikož má televizor jen dvě rozhraní USB a v jednom jsem měl WiFi adaptér (499 Kč) mimochodem chovající se naprosto bezproblémově, zajímalo mě, jak to bude s operativním vytažením a zasunutím kamery. Ukázalo se, že i zde je vše zcela v pohodě a instalace je nulová, takže rozhodně pochvala.

Pokud jde o pohybový dálkový ovladač Gogen Motion RC (699 Kč) pro jeho funkci potřebujete volné rozhraní USB. Do něj se zasouvá maličkatý adaptér, což jde poměrně těžko tam i ven. Alespoň pro mě byl špatně uchopitelný. Ovladač pracuje i přes infra, tedy bez USB adaptéru, a v tomto ohledu nabízí základní funkce. Jelikož jsem ho ale měl v předprodukční verzi, nepracoval ještě zcela správně.


Foto: Gogen

Podstavec je pevný, což při úhlopříčce 127 cm není právě ideální. Navíc je ovládání na televizoru utopeno asi deset centimetrů, takže je to vyslovená nouzovka.

Zvukově i obrazově na výši

Je to levný televizor, to je myslím zřejmé. Při ceně 17 200 Kč za 127 cm tak není divu, že musíte udělat jisté ústupky. Je jich ale málo. Vlastně jediný – nenatáčitelný podstavec. I když jak bylo už řečeno, je to momentálně „módní“ i u velkých značek. Mimochodem v televizoru je zabudována i příručka, byť zůstala v angličtině a lokalizace se nedočkala. Papírová v češtině už ale je.

Obraz má tendenci k přirozenosti s občasným lehkým nádechem žluté. Resamplování bylo nad rámec ceny i na problematické ČT 24 a televizor se výborně vypořádává například i s 350 MB seriálovým dílem v nízkém rozlišení. S bočními švenky či ještě nižší kvalitou záznamu, ať už z tuneru, z HDMI či z USB, se už vypořádává hůře, což nepřekvapí. I tady jde nad rámec ceny, resp. třídy. Kvalitní HD je pak podáváno čistě, a to opět ze všech zdrojů. To ale nikoho nepřekvapí.

BRAND24

Co se týče kvality audia, je televizor nadprůměrný (občas bylo jen znát méně basů) s někdy až průzračně čistým zvukem, na čemž má zásluhu dobrý zesilovač s dostatečnou výkonovou rezervou a reproduktory vyzařující směrem dolů. Televizor tak snadno ozvučí i větší místnost.

Gogen TVL 50147 Web je velice dobře navržený přístroj, který ocení především ti, kteří hledají výborný až výtečný poměr cena/výkon a za své peníze požadují ve střední třídě maximum. A tenhle televizor do střední třídy podle mého patří i když na to cenově nevypadá. Patří sem totiž svými možnostmi a svými vlastnostmi. Gogen se rozhodně postaral o příjemné překvapení, které podtrhuje i levné příslušenství!

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, na danou cenu více než solidní obraz i resamplování, výborný zvuk, pohodlné ovládání, slušná multimediální kompatibilita, výtečná práce s webovými stránkami, příslušenství za výborné ceny
  • PROTI: neotočný podstavec

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (dvoužilový, napevno přidělaný)
  • software Nero MediaHome
  • česká papírová uživatelská příručka, elektronická (v angličtině)
  • záruka: 40 měsíců

Co vám říká značka Gogen?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).