Hlavní navigace

Gogen TVL 40147 Web: za málo peněz hodně muziky

19. 2. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Gogen
Chytrý televizor za skoro baťovských 9990 Kč nabízí ve 102 cm řadu funkcí, včetně podpory multimédií, nahrávání a také DLNA na domácí síti.

K nahrávání tentokráte už potřebujete vyhrazené USB médium nicméně vcelku jakékoli rozumné kapacity, avšak naformátované jako FAT32. S mým testovacím diskem Freecom, 1 TB, NTFS, pracovalo pouze přehrávání, nicméně zajímavé je, že nahrávání funguje ze všech tunerů, a to i v HD. Podporována je rovněž možnost přehrávání živého televizního vysílání s časovým posunem a mj. také DLNA. Dokoupit lze i kameru se stereo mikrofony pro Skype, USB Wi-Fi adaptér a pohybové ovládání, o kterých jsem se už zmiňoval v recenzi Gogen TVL 50147 Web zde.

Pokud budete k internetu připojeni přes Wi-Fi, stačí si z Google Play stáhnout aplikaci Smart Remote dovolující k ovládání televizoru využít telefon či tablet.

Kvůli absenci Wi-Fi, resp. adaptéru přímo pro Gogen, jsem tentokráte nemohl vyzkoušet ani HbbTV, ani „chytrou“ část, ani ovládání přes aplikaci v chytrém telefonu. Výrobce udává, že nechybí přístup na otevřený web s možností zadat vlastní adresu, z českých widgetů tu však nyní najdete pouze TopFun. Více ve výše zmiňované recenzi.

Podsvícení není plošné, jak se píše na stránkách Gogen.cz, nýbrž je typu Edge LED, tedy v rámu (ověřeno u technika mající tyto přístroje na starosti). Bohužel nespolehlivost údajů na firemních stránkách není vlastní jen Gogenu či například Euronicsu, ale i mnohem větším výrobcům. Vždy si proto raději údaje na kterých vám záleží dobře ověřte.
Autor: Gogen

Podsvícení není plošné, jak se píše na stránkách Gogen.cz, nýbrž je typu Edge LED, tedy v rámu (ověřeno u technika majícího tyto přístroje na starosti). Bohužel nespolehlivost údajů na firemních stránkách není vlastní jen Gogenu či například Euronicsu, ale i mnohem větším výrobcům. Vždy si proto raději údaje, na kterých vám záleží, dobře ověřte.

Instalace, včetně setřídění kanálů

Podstavec je jednoduchý, plastový, v balení jsem ale našel výrazné gumy, které se do něj zasadí a tudíž nedře nábytek, což je rozhodně třeba ocenit nejen v této kategorii.
Přišroubování k panelu je snadné, ale pokud máte šroubovák s magnetickým koncem rozhodně se vám tady hodí (já si ho pořád zapomínám pořídit…).

Ladění je na DVB-T rychlé a jakmile si na závěrečném seznamu kanálů uděláte jejich fyzické setřídění, což je radost sama, naběhne vám ČT HD v solidní kvalitě. Tedy alespoň v mém případě slova o „naběhnutí“ a „kvalitě“ platila.

Dálkový ovladač i přes svůj zajímavý tvar skvěle padl do mé nijak velké ruky. Zvyknout si však musíte na to, že důležitá tlačítka jsou po něm poněkud rozprostřena a jsou malá i když překvapivě dobře čitelná.
Autor: Gogen

Dálkový ovladač i přes svůj zajímavý tvar skvěle padl do mé nijak velké ruky. Zvyknout si však musíte na to, že důležitá tlačítka jsou po něm poněkud rozprostřena a jsou malá, i když překvapivě dobře čitelná.

Snadné a rychlé ovládání, podprůměrné rozložení

Dálkový ovladač má lehce stisknutelná tlačítka a při pohybu po obrazovce reaguje naprosto bez zpoždění, na což už začínám být v poslední době při záplavě chytrých televizorů středních cenových relací (a s dvoujádrovými procesory) poněkud citlivý. Tady jde všechno samo, bez problémů a tak, jak má.

Důležitá tlačítka jsou rozprostřena trochu nesystémově, a tak EPG je zcela dole, „internet“ naopak zcela nahoře a vstup do multimédií tak trochu bokem. Jejich tlačítka jsou ve spodní části a chybí jen přeskok o kapitolu/skladbu dále. Ten se naštěstí dělá s pomocí šipkových tlačítek.

Kolem kurzorového kříže pak najdete Back, Exit, málokdy potřebné Menu a často potřebné kontextové menu, přes které přejdete například i do eko režimu. Jak vidíte, je rozložení pod průměrem, ale v nejnižší cenové relaci není pochopitelně ničím novým a překvapivým. Pravdou ale je, že tohle Gogen u jiných přístrojů má výrazně lepší.

Menu je v základní úrovni grafické, následně pak textové, dá se v něm kolovat a je výborně ovladatelné.

HbbTV a chytrou část jsem tentokráte vyzkoušet nemohl, nicméně výrobce tvrdí, že bez problémů funguje a není důvod mu nevěřit.
Autor: Gogen

HbbTV a chytrou část jsem tentokráte vyzkoušet nemohl, nicméně výrobce tvrdí, že bez problémů funguje a není důvod mu nevěřit.

Devítidenní EPG

Programová nabídka se ukáže ve dvojím náhledu. Jednak deset stanic bez bližšího popisu k vybranému pořadu (není tu ani začátek, ani konec), nebo s výraznou částí podrobného popisu a dalšími informacemi, ale „jen“ pro šest stanic.

Z EPG můžete i pořad nahrát nebo se na něj nechat upozornit, ale televizor se z pohotovostního režimu neprobudí, jen se mu rozbliká LED dioda na panelu.

Programová nabídka nabíhá automaticky, na kanál se není třeba přepínat. Stačí jen v EPG na stanici najet.

Jak vidíte, možnosti úpravy obrazu jsou pouze základní (v menu Pokročilé toho není o moc víc), nechybí ale důležitá volba úpravy úrovně podsvícení obrazovky, která je dostupná v uživatelském režimu.
Autor: Bohumil Herwig

Jak vidíte, možnosti úpravy obrazu jsou pouze základní (v menu Pokročilé toho není o moc víc), nechybí ale důležitá volba úpravy úrovně podsvícení obrazovky, která je dostupná v uživatelském režimu.

Spousta možností nastavení

Obrazových režimů je šest a při přepnutí narazíte na chybu firmwaru, kdy se automaticky deaktivuje eko režim a při opětném nastavení na Přirozený se už neaktivuje.

Zvukových režimů je šest a v režimu Uživatel je dostupný i pětipásmový ekvalizér. Upravíte i hlasitost ve sluchátkách, zapnete virtuální zvuk a sluchátkový výstup můžete přepnout na výstup linkový.

Poměrů stran obrazu je sedm, standardně nastavená automatika se snadno vypořádávala a správně měnila formát podle příchozího pořadu.

Menu je na první úrovni grafické, na dalších už klasicky textové a výborně ovladatelné.
Autor: Bohumil Herwig

Menu je na první úrovni grafické, na dalších už klasicky textové a výborně ovladatelné.

Výtečná spotřeba, snadno dostupné eko volby

Televizor má v základním nastavení režim Přirozený, zvuk Uživatel a eko volby zapnuty (senzor hlídající hladinu okolního světla tu není). V tomto okamžiku spotřeboval na ČT24 a DVB-T pouze 40 wattů (35–49 W). Pokud přes kontextové menu vypnete obrazovku (jde to i na rozhlasové stanici) a necháte puštěný pouze zvuk, dostanete se na výtečných 14 wattů a i tady by se mohly některé velké značky učit.

Pokud v multimédiích přepnete druh náhledu na „Složka“ objeví se i možnost přehrávat všechny soubory bez ohledu na jejich typ. Tohle je volba, která stojí za to!
Autor: Bohumil Herwig

Pokud v multimédiích přepnete druh náhledu na „Složka“ objeví se i možnost přehrávat všechny soubory bez ohledu na jejich typ. Tohle je volba, která stojí za to!

Parádní souborový manažer, zvětšitelné titulky, potíže s X.264

Souborový manažer funguje výtečně a mohl by sloužit za vzor už jenom tím, že v něm jde kolovat, což při spoustě souborů ulehčuje a zejména urychluje práci. Gogen umí řadit podle abecedy, což poslední dobou výrobcům televizorů tak nějak nejde.

Pokud v hlavním menu multimédií přepnete druh náhledu z Neutrální na Složka, objeví se vám i volba, která nabídne přehrání všeho možného, bez toho, abyste byli nuceni dopředu vybírat, co chcete přehrát. Fotografie, video či muziku.

K dispozici je také elektronický návod, který vyvoláte přes kontextové menu, avšak není přeložen.
Autor: Bohumil Herwig

K dispozici je také elektronický návod, který vyvoláte přes kontextové menu, avšak není přeložen.

Ve filmech pracovalo jak MPEG-2 (MPG), tak TS (transportní stream), dále MKV (L4.0 i L4.1), a to včetně externích titulků, které jsou dokonce velikostně regulovatelné. To samé platilo i o XviD (DivX nefunguje), kde jsem zkoušel titulky v srt i sub. Mimochodem ty vždy nabíhají samy, včetně zvolené znakové sady. Spolehnout se bohužel nedá na přehrávání kodeku X.264, který jednou pracoval a podruhé nikoli, i když se titulky objevovaly vždy.

HD nahrávky z kamer a fotoaparátů nabíhají jak v čisté MP4, tak v AVCHD či H.264 a nechybí ani MOV. Zvuk v dts podporován není, ale podívejte se na cenovku. A abych nezapomněl: překvapivě čistě bylo rozkódováno WMV HD, a to jak v rozlišení HD Ready, tak ve Full HD. A i když v následných bočních švencích tropickou přírodou bylo překreslování scény patrné, pořád byl výsledek na danou cenovou relaci excelentní a už jsem zažil televizory pomalu třikrát dražší, které to zvládaly podstatně hůře.

Fotografie jsem vyzkoušel v PNG, BMP i v JPG, vždy bez potíží a s velice rychlým naběhnutím. V muzice bohužel u názvu delšího než nějakých padesát znaků nevidíte koncovku souboru, protože názvy nerotují. Nepřehrál se FLAC, pracovalo MP3, WMA i WAV.

Vpravo pod rozhraními je vidět sdružený ovladač s elektronickým vypínačem.
Autor: Gogen

Vpravo pod rozhraními je vidět sdružený ovladač s elektronickým vypínačem.

Výborný poměr cena/výkon

Tohle je nutno na televizoru opravdu ocenit – za dobré peníze nabízí hodně. Zvukově se příliš nevymyká a patří k lehkému nadprůměru, na čemž se podepisují i reproduktory vyzařující směrem dolů. Škoda potíží s dnes hojně používaným kodekem X.264, protože jinak by multimédia byla vynikající. I tak ale tato část patří k nejlépe zpracovaným, a to napříč cenovými relacemi. Obrazově televizor uspokojí běžného diváka, pozorovatelný je například boční posun při švenku kamery či posun na závěrečných titulcích, což ovšem za danou cenu není nic proti ničemu. I tak se ale televizor nemá za co stydět! HD podává jasně a čistě, v případě nízkého či nižšího datového toku na SD kanálech je však patrné váhání, ale to k dané cenové relaci patří a většina lidí to stejně buď nezpozoruje nebo si toho nevšímá.

Pokud by se v Gogen TVL 40147 Web podařilo nabídnout další české widgety, typicky Voyo či nějaké ty noviny, určitě by to televizoru prospělo. I tak si ale troufám tvrdit, že je velice dobrou koupí.

BRAND24

Hodnocení

pro: solidní obraz, výborné a nastavitelné titulky v multimédiích, snadno dostupné eko volby, výborně ovladatelné menu nastavení, standardně 40měsíční záruka (!)
proti: potíže s přehráváním kodeku X.264

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • gumy do podstavce
  • kabel stereo A/V (jack-cinch)
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru (angličtina), v papírové podobě dostanete českou
  • záruka: 40 měsíců

Máte už chytrý televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).