Hlavní navigace

Go SAT GS 7056 HDi: HD přijímač s podporou Irdeto a multimediálních funkcí

2. 1. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tento nový model přijímače s certifikátem Skylink Ready vychází z předchozího modelu GS 7055 této úspěšné řady. Přijde na trh již v závěru ledna 2013. Je proti předchůdci obohacen o nové funkce i možnosti.

Přední panel

Velikost přijímače je 250×180×53mm. Přední panel má sedm tlačítek: CH+, CH-, VOL+, VOL-, MENU, OK a Standby. Numerický čtyřmístný FND displej žlutozelené barvy indikuje při Standby přesný čas, při provozu stavy přijímače. Za odklopným víčkem je jeden port pro přístupovou kartu (SMART CARD). Kartu vkládáme čipem dopředu a směrem dolů!

Zadní panel

Zadní panel odleva disponuje těmito porty: LNB IN (950~2150MHz, 13/18V), IF OUT – připojení dalšího přijímače, USB HOST PORT, HDMI, RCA (1× video a 2× audio), TV SCART, S/PDIF – digitální audio výstup, kolébkový síťový vypínač a síťový kabel pro napájení AC 95 ~ 240V, 50/60Hz.

Dálkové ovládání

Je vyrobeno v černé barvě. Má klasickou velikost. Rekce ovládání jsou velice svižné a navíc se signál odráží od stěn, a tak ani moc nezáleží na jeho nasměrování na přijímač. Disponuje 55. gumovými tlačítky, která jsou dobře popsána, opatřena symboly i barevně odlišena. Jejich rozmístění je dobře uspořádáno. Zdvih gumových tlačítek je dostatečný. Některými tlačítky se dostanete přímo k volbám, abyste ušetřili čas a nemuseli k ním přistupovat přes hlavní menu (favoritní skupiny, historie, seznam satelitů, rozlišení obrazu, teletext, přepínání R/TV atd.). Každé přepnutí kanálu musíte ještě potvrdit tlačítkem OK, což je u této značky obvyklé a při listování programy užitečné.

Pohled na odkrytovaný přijímač s vloženou přístupovou kartou

Pohled na odkrytovaný přijímač s vloženou přístupovou kartou

Výběr z přednastavených satelitů

Výběr z přednastavených satelitů

Nastavení při instalaci

Nastavení při instalaci

Hlavní menu přijímače

Hlavní menu přijímače

Struktura menu

Struktura menu

Menu Nastavení

Menu Nastavení

PVR

Externí USB disk nebo flash musí být naformátovány systémem exFat. Pokud HDD bude naformátován jiným systémem, nebude HDD možné použít pro PVR funkce, ani pro přehrávání jakýchkoliv jiných souborů. Přijímač jej nerozezná. Formátování přijímačem se provádí červeným tlačítkem v menu Multimedia – PVR, což sám při prvním vložení USB disku nabídne.

Menu multimédií

Menu multimédií

Přijímač na externí disk umí nahrávat z jednoho TP dva programy a třetí současně sledovat. Lze také nahrávat událost a současně sledovat již nahraný pořad, nebo jiný multimediální obsah z HDD. Při nahrávání pomocí EPG lze délku záznamu upravit (vzhledem k častému posunu ve vysílání – tlačítko REC). Programovat nahrávky můžeme také zadáním času od/do, nebo okamžitým startem tlačítkem opatřeným červenou tečkou. Rezervace timeru lze provést přímo z infořádku. Uložené nahrávky lze zabezpečit zamknutím MR 18+. Přehrávat soubory lze pouze satelitním přijímačem. V PC je nepřehrajete žádným Playerem vzhledem k podmínkám certifikace Skylinku o znemožnění editace nahrávek mimo přijímač. Pokud při sledování programu musíme od přijímače odejít, můžeme použít funkci TimeShift. K tomu slouží tlačítko pauzy. Po příchodu k přijímači můžeme sledovat program od místa, kde jsme jej opustili použitím stejného tlačítka.

Přijímač umí přehrávat AVI, MKV i MP4 (s titulky *.srt). Titulky musí být uloženy ve stejném adresáři jako video a identicky pojmenovány. Pokud není zobrazena jejich správná diakritika musíme změnit v Menu nastavení titulků správně jazyk. Přijímač podporuje také audio soubory MP3 a obrázky JPEG. Tyto funkce však nejsou garantované.

Informační lišta přijímače s podrobným popisem programu

Informační lišta přijímače s podrobným popisem programu

EPG

Přijímač má dva režimy EPG, první je klasický se zobrazením devíti stanic pod sebou s možností podrobného popisu zvoleného programu pomocí tlačítka INFO a druhé je pro jednu stanici s časovou tabulkou se seznamem programů na příslušný den. Režimy se přepínají červeným tlačítkem. Z EPG samozřejmě nastavujeme i nahrávání, pokud je vysílán, nebo zadáme parametry pro záznam ručně.

Denní EPG pro jeden program

Denní EPG pro jeden program

V menu "Úprava stanic" můžeme sledovat v pravém horním rohu zmenšený obraz zvolené stanice, což pomáhá při editaci kanálů a jejich řazení do favoritních skupin apod.

V menu „Úprava stanic“ můžeme sledovat v pravém horním rohu zmenšený obraz zvolené stanice, což pomáhá při editaci kanálů a jejich řazení do favoritních skupin apod.

V menu Úprava kanálů můžeme kanály mazat, zamykat, měnit jejich název, nebo přidávat/odebírat ze skupiny oblíbených.

V tomto Menu si nastavíte čas pro vypnutí do režimu spánku. Na druhém obrázku je seznam audio stop z kterých můžeme u daného programu volit.

V tomto Menu si nastavíte čas pro vypnutí do režimu spánku. Na druhém obrázku je seznam audio stop, z kterých můžeme u daného programu volit.

Přijímač umožňuje také hraní jednoduchých her: Tetris a Skokoban. Umožňuje také operátorovi poslat vám zprávu na kterou budete upozorněni přímo na obrazovce logem obálky.

Zkušenosti z provozu

Přijímač má funkci FastScan, která zajistí pravidelnou kontrolu seznamu kanálů podle řazení operátora Skylink. Tato možnost se však dá i vypnout. Tím se z přijímače stává klasický box s možností organizace kanálů jako jeho předchůdce GS 7055. K aktualizaci programů má DCM a Skylink aktualizaci s dodáním případných nových TP. OTA aktualizace se automaticky aktivuje ve 3 hodiny ráno, pokud je přijímač v pohotovostním režimu (ne ve StandBy). Tato operace, pokud je k dispozici aktualizace, trvá přibližně dvacet minut.
Obraz přijímače je měkčí, není přeostřený a jeho barvy jsou mírně posunuty k hnědé. Získal certifikaci Skylink Ready. Přepínání kódovaných kanálů je bez větší prodlevy (max. do dvou vteřin) a je bezchybné.

Česká diakritika v Menu i u teletextu jsou zobrazována správně a disponuje i českým a slovenským manuálem. Přijímač tedy splňuje podmínky udělení ocenění DigiZone „Umí dobře česky“. Jednoduchá obsluha i automatické aktualizace jej předurčují k provozování uživatelům, kteří se nemohou nebo nechtějí starat o časté změny na satelitech a ocení tak automatické aktualizace. Rozlišení obrazu je možno nastavit v rozmezí: 1080p, 1080i, 720p, 576p a AUTO. 

Přijímač jsem testoval s verzí software GS7056HDi 1.00 L1. Maximální spotřeba přijímače v provozu je 25 Watt, v pohotovostním režimu méně než 1,4 Watt. Flash paměť přijímače je 8 Mbyte, SDRAM 256 Mbyte. 

Zanedlouho bude přes OTA k dispozici další verze software, které přinese vylepšení následujících funkcí:

• názvy multimediálních souborů podporující české znaky
• zlepšení práce s infořádkem
• zobrazení rezervované události v infořádku

Foto a screenshoty autor s použitím několika firemních fotografií

Obsah balení:

BRAND24

• Přijímač go SAT GS 7056 HDi
• Dálkové ovládání
• HDMI kabel
• 2 x baterie AAA
• Uživatelský manuál v češtině a slovenštině

Přijímač k testu zapůjčila Tipa spol. s r.o. Sadová 2749/42 Opava – Předměstí 74601. Tel: 553 625 288
Předpokládaná cena 3 100Kč včetně DPH.
Web: www.tipa.eu
Software: info@tipa.eu, dotazy na výrobek: petr.sevcik@tipa.eu 

Jaké finanční prostředky jste investovali, nebo jste ochotni investovat do satelitního přijímače Skylink Ready?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).