Hlavní navigace

Začíná fotbalová Gambrinus liga. Poprvé na třech televizích najednou

16. 7. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Fanoušci českého fotbalu budou moci každý týden sledovat živé přenosy čtyř zápasů Gambrinus ligy. Vůbec poprvé je ale nenabídne pouze Česká televize, nýbrž i Nova a placený kabelový program Sport 2. Také veřejnoprávní televize ale rozloží své dva přenosy týdně mezi dva programy: ČT 2 a ČT 4. Tři ze čtyř přenosů tak bude možné vídat do konce srpna na neplacených, volně dostupných televizních stanicích. Od podzimu se ale situace změní a kromě přenosů na ČT si budou muset zájemci za další zápasy připlatit. Neobejdou se přitom bez kabelové a satelitní televize, případně IPTV. UVNITŘ VYSÍLACÍ ČASY PŘENOSŮ A ZÁZNAMŮ ZÁPASŮ GAMBRINUS LIGY

Česká televize ztratila úplnou exkluzivitu na českou ligu

Fotbalovou Gambrinus ligu v posledních letech nabízela exkluzivně Česká televize. Převzala tak štafetu od Novy, která se o zápasy dělila formou sublicence s Primou. Kavčí hory i tentokrát mají určitou exkluzivitu, protože nakoupily práva pro následující čtyři sezony a mají právo prvního výběru přenosů. Šéfredaktorovi sportovní redakce ČT Otakarovi Černému se ale nelíbí, že nejvyšší fotbalová liga bude i na dalších televizích. Je to projekt, který je podle mě naprostým nesmyslem a zavádějí ho do praxe majitelé vysílacích práv. Myslí si, že když budou vysílat více přenosů za týden, tomu sportu pomůžou. Ne, pomůžou svým peněženkám, řekl Černý serveru DigiZone.cz. Vysílat čtyři domácí fotbaly za týden je nesmysl, dodal.

Česká televize zařadí přenosy Gambrinus ligy na sobotu (ČT 4) a pondělí (ČT 2), zatímco v pátek bude přenosy nejvyšší české fotbalové soutěže televize Nova a v neděli placený kabelový a satelitní program Sport 2. Neobvyklé rozprostření domácích fotbalových přenosů souvisí s prodejem vysílacích práv na Gambrinus ligu agentuře KPS Media, která je získala od společnosti STES, marketingového zástupce Českomoravského fotbalového svazu. KPS Media za práva na následující čtyři roky zaplatila 100 milionů korun a chtěla práva co nejvíce zhodnotit. STES má podepsanou smlouvu s ČT, která garantuje 60 přímých přenosů, to znamená dva přenosy z každého ligového kola, píše STES na svém webu.

Vysílací dny přenosů a záznamů Gambrinus ligy 2010/11
Vysílací den Program Začátek vysílání Typ vysílání
pátek
Nova pidi logo
17:30 Přímý přenos
sobota
ČT 4 Sport pidi logo
18:00 Přímý přenos
sobota
ČT 4 Sport pidi logo
22:35 Záznam sobotního zápasu z ČT 4
neděle
ČT 4 Sport pidi logo
08:20 Záznam sobotního zápasu z ČT 4
neděle
pidi - Sport 2
16:45 Přímý přenos
neděle
pidi - Sport 2
22:30 Záznam nedělního zápasu ze Sportu 2
pondělí
pidi - Nova Sport
09:10 Záznam pátečního přenosu z Novy
pondělí
ČT 2 pidi logo
17:30 Přímý přenos
pondělí
pidi - Sport 1
21:30 Záznam nedělního zápasu ze Sportu 2
pondělí
ČT 4 Sport pidi logo
22:30 Záznam pondělního zápasu z ČT 2
úterý
ČT 4 Sport pidi logo
08:00 Záznam pondělního zápasu z ČT 2
úterý
pidi - Nova Sport
13:10 Záznam pátečního přenosu z Novy
středa
pidi - Sport 1
16:15 Záznam nedělního zápasu ze Sportu 2

Zdroj: Česká televize, Nova, Sport 2

Nova nabídne páteční přenosy, od září se přesunou na Novu Sport

Televize Nova koupila práva na jeden přenos Gambrinus ligy týdně od agentury KPS Media. Práva máme na dva roky, řekl serveru DigiZone.cz ředitel stanice Nova Sport Marek Kindernay. Po dobu letních prázdnin bude Gambrinus ligu ode dneška každý pátek nabízet televize Nova, od září se přesune na placený kanál Nova Sport. Na obrazovkách TV Nova diváci uvidí v červenci a srpnu celkem sedm přímých přenosů, zbývajících 23 přenosů sezóny odvysílá na svých obrazovkách Nova Sport. Zápasy přinese každý páteční podvečer od 17:30, upřesnil Kindernay. Komentovat je budou Tomáš Radotínský a Michal Hrdlička, reportáže ze stadionů přinese Václav Pilný.

Nova má při výběru zápasů právo druhé volby po ČT. Probíhat to tedy bude tak, že nejprve si vybere zápas ČT a následně vybíráme my, říká Kindernay. Pátek je pro nás dobrá volba, protože tak budeme zahajovat každé kolo a zároveň proti nám nestojí žádný konkurenční přenos evropských soutěží. Gambrinus ligou chce Nova Spor zaplnit prostor po svém největším programovém taháku, anglické fotbalové Premier League, jejíž práva pro Českou republiku a Slovensko vykoupil majitel satelitní služby Digi TV a chce ji nabídnout na své vlastní sportovní televizi Digi Sport. Ta by měla zahájit vysílání 14. srpna, tedy v den, kdy začíná další ročník Premier League.

Přehled televizních přenosů prvního kola Gambrinus ligy 2010/11
Vysílací den Program Vysílací čas Zápas
Pátek 16.7.2010
Nova pidi logo
17:25 Bohemians 1905 – SK Slavia Praha
Sobota 17.7.2010
ČT 4 Sport pidi logo
18:00 FC Hradec Králové – AC Sparta Praha
Neděle 18.7.2010
pidi - Sport 2
16:45 Viktoria Plzeň – Sigma Olomouc
Pondělí 19.7.2010
ČT 2 pidi logo
17:30 FK Baumit Jablonec – FC Zbrojovka Brno

Zdroj: Česká televize, Nova, Sport 2

Sport 2 se zaměří na přenosy méně atraktivních klubů

Poslední televizí, která upsala agentuře KPS Media také na dva roky a nabídne přenosy Gambrinus ligy v neděli, bude placený kabelový a satelitní kanál Sport 2. Budeme přinášet atraktivní domácí zápasy týmů, které se svým rozpočtem neřadí mezi české velkokluby, ale přesto hrají divácky zajímavý fotbal. Sport 2 si od toho slibuje zvýšení zájmu o fotbal v jednotlivých regionech, přiblížil mediální zástupce Sportu 2 Jakub Koutek. Sekundární efekt to bude mít i pro samotné kluby a jejich sponzorské partnery, kteří tak budou mít možnost oslovit nesrovnatelně větší skupinu příznivců fotbalu. Sport 2 při příležitosti vysílání Gambrinus ligy připravuje také jednu technickou novinku – kamerovou lanovku.

Kamerová lanovka byla hojně využívána při přenosech z fotbalového mistrovství světa. Sport 2 ji bude využívat při ligových přenosech jako vůbec první česká televize, upřesnil Koutek. Přenosy bude komentovat Milan Štěrba, který se na Sportu 2 věnuje španělské fotbalové lize, golfu a házené. Sport 2 bude při výběru zápasů až třetí v pořadí a bude muset čekat, co na něj zbude po České televizi a Nově nebo Nově Sport. Také proto hovoří o tom, že se zaměří na „menší“ kluby. Při výběru konkrétního zápasu pro přímý přenos se budeme řídit v první řadě diváckou atraktivitou, slibuje další ze zástupců Sportu 2 Václav Mozer. Získání práv k fotbalové Gambrinus lize je součástí naší dlouhodobé programové strategie a předpokládáme, že česká liga si najde pevné a stabilní místo v programové nabídce Sport 2, dodává.

Sport 2

Úplně všechny zápasy nabídne Sazka na internetu

Přenosy se ovšem neplánují jen ze čtyř zápasů každého kola Gambrinus ligy. Zájemci mohou shlédnout živě úplně všechna utkání. Zdarma je nabídne web www.tipovani.cz, který provozuje společnost Sazka. Ta je stoprocentním vlastníkem agentury KPS Media, správce vysílacích práv Gambrinus ligy na následující čtyři roky. Sazka ani KPS Media zatím neinformovaly, s jakou podobou internetových přenosů počítají, zda je bude provázet komentář, kolik kamer použijí, apod. Diváci by ale měli počítat s horší kvalitou než u klasických televizních přenosů. Navíc na Nově poběží Gambrinus liga ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Česká televize s něčím takovým zatím nepočítá.

KPS Media se nyní snaží práva pro Gambrinus ligu prodat ještě do zahraničí. Zájem prý projevily televizní stanice na Slovensku, v Rumunsku a Maďarsku. Ve všech třech zemích rovněž působí kabelové a satelitní programy Sport 1 a Sport 2, v Maďarsku a Rumunsku navíc kabelový a satelitní Digi Sport, který se chystá i na Slovensko a do České republiky. Na těchto programech by mohla nejvyšší česká fotbalová liga plnit roli výplně mezi atraktivnějšími západoevropskými národními ligami. Například Digi Sport má zatím pro Českou republiku a Slovensko nakoupenou pouze anglickou Premier League, italskou Serii A a slovenskou Corgoň ligu.

Gambrinus liga - ilustrační 500

Letošní ročník Gambrinus ligy bude mít historicky největší počet televizních přenosů (Foto: www.atilla.cz)

BRAND24

Nejvíce prostoru dá Gambrinus lize Česká televize

Ačkoli Kavčí hory přišly o exkluzivitu jediné televize, která nabízí přenosy Gambrinus ligy, nadále bude nejvyšší tuzemské fotbalové soutěži věnovat největší prostor, včetně magazínů. ČT vysílá z každého kola Gambrinus ligy dva přímé přenosy. Sobotní přímý přenos spojený s magazínem Studio fotbal od 18:00 na ČT 4 a pondělní od 17:00 na ČT 2. Kromě toho produkuje nedělní vydání Studia fotbal mapující všechny víkendové zápasy Gambrinus ligy (ve 21:30 na ČT 4) a čtvrteční Studio fotbal extra od 16:55 na ČT 4, upozorňuje agentura STES, která do loňského roku sama zajišťovala prodej vysílacích práv televizím. Studio Fotbal odvysílá ČT 4 ještě v repríze po druhé hodině ráno v noci na neděli a v pondělí od 14:00 hod.

Každý z přenosů navíc ČT dvakrát zpreprízuje: nejprve v ten samý den po desáté večer na ČT 4 a pak i následující den od osmé ráno, rovněž na sportovním kanálu ČT 4. Pondělní přenosy na ČT 2 si přímo vyžádal majitel práv, a tak Kavčí hory v následujících čtyřech letech nesplní svůj slib, že Dvojku úplně očistí od sportu. Dvojí reprízy vlastních přenosů zápasů Gambrinus ligy plánuje i Sport 2 – nedělní přenos zopakuje v ten samý den od 22:30 a potom ve středu od 16:15 na sesterském programu Sport 1.

Na jaké televizi budete sledovat přenosy fotbalové Gambrinus ligy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).