Hlavní navigace

Fotbalová liga online s ČT - blýská se na lepší zítřky?

22. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize spustila začátkem srpna na webové stránce Fotbalzive.cz u nás ojedinělý projekt, kdy chce vysílat všechny zápasy první fotbalové Gambrinus ligy v přímých přenosech online. Diváci mají k těmto přenosům přístup zdarma, a tak se kromě televizně zpracovaných zápasů dostanou i na stadiony, odkud programy ČT 2 a ČT 4 Sport živě nevysílají. Nakolik bolestivý byl začátek a máme se vlastně na co těšit? O tom je následující recenze internetových přenosů hlavní tuzemské fotbalové soutěže.

První srpnový víkend se všichni fandové českého fotbalu dočkali, tuzemská Gambrinus liga totiž úvodním kolem vstoupila do ročníku 2008/2009. A sláva to měla být pořádná, jelikož Česká televize zároveň s tím plánovala odstartovat unikátní projekt: přímé online přenosy ze všech utkání. Bohužel se ale objevily porodní bolesti, ba co více, dítko hned umřelo. Tedy alespoň na chvíli.

Fotbalzive.cz - 1

Úvodní stránka webu Fotbalzive.cz

Trojnásobná návštěva stadionů online

Fandové se na internetové televizní přenosy těšili v tak hojném počtu, že technická realizace nezvládla jejich nápor, a kdo tedy zabrousil na domovské stránky projektu na adrese www.fotbalzive.cz, byl zklamán. Nutno ale dodat, že se odpovídající redakce ČT postavila k trablům čelem, nic nepopírala a přišla s omluvou i vysvětlením:

Hned při prvním kole však narazil (projekt živých internetových přenosů – poznámka red.) na zcela neočekávaný zájem fanoušků, který vedl až ke kolapsu databáze řídící celý proces online přenosů. Ta přitom byla vystavěna tak, aby každý z online přenášených zápasů mohl současně sledovat až trojnásobek průměrné ligové návštěvy. Všichni tito fanoušci však kompletní víkendové přenosy sledovat nemohli. K výpadku přitom došlo v té části projektu, kterou pro Českou televizi zajišťují externí technologické společnosti. Ze strany Redakce sportu České televize i redakce fotbalzive.cz byly splněny veškeré očekávané úkoly. Díky jejich rychlé reakci se i za cenu dočasného omezení funkčnosti serveru fotbalzive.cz dokonce podařilo pro fotbalové fanoušky zajistit alespoň druhé poločasy večerních utkání sobotního programu Gambrinus ligy.

Chyba tak podle citované omluvy nebyla na straně ČT, vina se přenesla na dodavatele, což však samozřejmě nic nemění na výsledném faktu: diváci svůj fotbal nedostali. A kolik se jich tedy ve skutečnosti mohlo pokusit připojit? Vyjdeme-li z uvedeného trojnásobku průměrné ligové návštěvy, mohla za zhroucením serverů stát touha více než patnácti tisíc uživatelů, jelikož průměrná návštěva v loňské sezóně přesáhla pět tisíc diváků (viz iDnes.cz). Toto výsledné číslo není na projekt, který neměl nijak bombastickou propagaci a jenž se týká „jen“ naší Gambrinus ligy, vůbec špatné.

Fotbalzive.cz - 2

Přehled záznamů zápasů prvních tří kol aktuálního ročníku fotbalové Gambrinus ligy

Tenisové sledování fotbalového utkání

Jak již jsem několikrát říkal, je ještě několik stadionů, na kterých řešíme konektivitu. Během léta bychom měli pokrýt všechny stadiony a poskytnout vám divákům kompletní a ojedinělý servis, uvedl 4. srpna v rozšířené omluvě Mgr. Jan Buk, vedoucí projektové kanceláře ČT a pověřený vedoucí Obchodního útvaru. Samozřejmě budeme postupně naše přenosy vylepšovat a ladit, tak aby Váš zážitek byl co nejkvalitnější. Proto věřím, že vám v příštím kole nabídneme daleko zajímavější obsah než pouhé čtyři druhé poločasy zápasů Gambrinus ligy, a také věřím, že s námi zůstanete a budete nám fandit.

Fotbal mám rád, online sleduji vše, co se kde namane, a tak se také těším. V době psaní těchto řádků je právě půl jedenácté nedělního dopoledne 10. srpna a druhé kolo se právě po středeční předehrávce kope na Žižkově, kde nastoupily Teplice. Již zhruba hodinu sleduji a pravidelně aktualizuji stránku, kde má být online přenos, a stále nic, pořád jen předzápasové informace. Zkouším tedy vstoupit do nadřazené sekce Gambrinus liga živě a ejhle: U přenosů ze stadionů na Žižkově a Kladně se dolaďují technické detaily, proto není na 100 procent jisté, že tyto dva přenosy proběhnou.

Zkusím tedy alespoň prolistovat záznamy z prvního kola Gambrinus ligy, i přes pád technického zázemí totiž utkání byla nahrána, komentována a následně také umístěna na web pro zpětné sledování. Pokud se nejprve podíváme na zoubek čistě technologickému zpracování, je video zprostředkováno skrze řešení společnosti Visual.cz a záznamy jsou k dispozici s datovým tokem 591 kb/s jako WMV stream. S přehráváním tak nikdo problém mít nebude, rychlost je „tak akorát“, formát problémy nečiní.

Fotbalzive.cz - 3

Připravované on-line přenosy na webu Fotbalzive.cz

Velké plus pro ČT z pohledu fandů představuje kompletní komentář internetových přímých přenosů. Podobně jako byste sledovali utkání přímo v televizi, nabídne vám online vysílání komentář po celých devadesát minut. Na druhou stranu je však zapotřebí zmínit také negativa, která se vám chtě nechtě budou průběžně vkrádat na mysl. Prvním z nich je přenos jen jednou kamerou, která je umístěna na středu hlavní tribuny a jež ze své pozice sleduje celé utkání. Jedná se tedy o takový tenisový pohled, s hlavou zleva doprava, doplněný o přiblížení a oddálení kamery.

Internet vytížen, stadiony přesto plné. Utopie?

Kdo je zvyklý na komfort přímých přenosů v televizi, bude vinou jedné kamery bez průběžné režie postrádat opakované nebo zpomalené záběry, jiné pohledy alternativních kamer či doplňkovou grafiku. Posledně zmiňované mínus v podobě absence grafických doplňků se projeví na první pohled v tom, že během utkání nespatříte vizuální podání aktuálního času, statistik, ofsajdové linie, hranice přímého kopu, a dokonce ani skóre. A v podobném duchu se tedy nese například i poločasová pauza, kdy si komentátor vezme na čtvrt hodinky volno a kameru zírá do protější tribuny.

O poznání lépe jsou na tom ty internetové přenosy, které Česká televize paralelně nabízí v klasickém televizním vysílání. Jedná se tak o překlopení zápasů ČT 4 Sport z nedělního večera a ČT 2 z následujícího pondělního podvečera. Jde o rovnocennou kopii, diváci získají veškerý komfort a bonusové materiály. Tak například sáhneme-li po ligovém kole odehraném do 10. srpna, nabídlo internetové vysílání v neděli od čtvrt na devět večer přímý přenos jako na ČT 4 Sport, a to v původním širokoúhlém formátu a velice slušnou kvalitou až 1500 kb/s. Pokud tak patříte mezi uživatele, kteří mají širokoúhlé LCD, dostatečně rychlé připojení a chtějí sledovat nedělní přenosy, máte zcela vystaráno.

Fotbalzive.cz - 4

Česká televize přímo na webu Fotbalzive.cz upozorňuje, že online přenosy zápasů fotbalové Gambrinus ligy poběží do konce září ve zkušebním provozu

První dvě kola tuzemské fotbalové Gambrinus ligy byla v podání nového projektu internetového vysílání České televize zatím rozporuplná. Hlavní problém přitom spočívá v technických problémech, které se výrazně odrazily v obou dvou případech. Nezbývá než věřit, že ta další kola vyjdou na sto procent a fandové si budou užívat zápasy plnými doušky. A že by to mohlo ovlivnit návštěvnost, jak někteří zlí jazykové poznamenávají? Toho se osobně nebojím – pokud se bude hrát kvalitní fotbal, diváci si cestu na stadion najdou, a to v kterémkoliv čase. Teprve v opačném případě přijdou klasické výmluvy na přímé přenosy, ať už v televizi nebo online.

BRAND24

Celkově hodnotím počin ČT jako velice příjemný a držím palce, aby byl i povedený. Jaký je váš názor na projekt přímých přenosů Gambrinus ligy online? Přispějte do diskuse pod článkem.

Autor je zástupcem šéfredaktora časopisu Computer a Živě.cz

Sledujete on-line přenosy fotbalové Gambrinus ligy na webu Fotbalzive.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborníkem na počítačovou bezpečnost a moderní online služby. Pracuje jako konzultant na volné noze zejména pro finanční instituce.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).